bugün

14 mart tıp bayramı

kafası sağlık sektörüne basmayanların, sağlıkta dönen dolaplardan haberleri olmayanların doktorları suçladığı, doktorların bayram günü.

kardeşim kimse zorlamadı onları doktor olsunlar diye. elbet tıp bir yaşam tarzı seçimidir. ancak bilseler ki bazı kalifiye, her şeyden anlayanların onlara bok attıklarını seçmezlerdi belki.

ve bugün, evet, doktorlar iş bırakmıştır. çünkü 30 yıllık doktor olan babamın, 25 yıllık eczacı olan annemin söylemleri gayet doğruluyor bunun sebebini; "sağlık sektörü çöktü. böyle bir batağa sürükleneceği aklımıza gelmezdi."

onun için aklımız ermediği konulara ahkam kesmemeliyiz, onun için bilgimiz olmadığı şeylere hariçten gazel okumamalıyız, onun için kendi doktorlarımız varken yurt dışında doktor ithal etmek istendiğinin farkına varmalıyız. vatandaşın sağlık haklarının elinden alındığının farkına varmalıyız. onun için yurt dışında doktorlar yıllık 3.000.000$'a kadar para alırken buradaki uzman hekime devletin aylık 2.000 ytl'den az para verdiği bilmeden konuşmamalıyız.

ama o vatandaş yandaşı olacağı kişileri doğru seçerse ne ala. kalkıp da kendisini tedavi eden, doğumu yaptıran, belki hayatı kurtaran doktora "biz mi doktor ol dedik sana kardeşim?" derse, "benim aklım çalışmıyo. sen benim hakkımı savunuyormuşsun doktor bey/hanım." diyeceğine, "sen bugün işe gitmedin. seni şikayet edecem." derse de yapacak bi şey yok tabii.

bir de, en az 10 yılını verdikten sonra bir mesleği kazanmak için; kimsenin çıkıp da "beğenmiyorsan yapma!" demeye hakkı yoktur. ben burada çekememezlik ararım kardeşim bu durumda. kaldı ki kutsal bir meslek olan doktorluğa bu şekilde dil uzatandan, çocuğunun davranışlarını beğenmeyen bir anneye de "beğenmiyorsan at çocuğunu." gibi bir laf demeleri beklenir.

haa, aklı başına gelmeyenler varsa hala; mesaj atsın bana. gaziantep 25 aralık devlet hastanesi'nde bugün iş bırakan doktorların listesini yollayayım kendisine. şikayet etsin; soğusun!!!!!

edit: bu demek değil ki bugün kimse hasta olmasın. acil servisler, yoğun bakım, diyaliz servisleri gibi birinci derecede önemli servisler tabii ki çalışmaktadır.

grevin asıl amacı ise yanlış anlaşılıyor olabilir. maddi yönden bazı destekler vs almak için değil. sağlık politikaları, çalışma şartları, mesleki saygınlıkları için bu grev.
entrydeki maddi örnek, yalnızca türkiyedeki ve dünyadaki dokotların çalışmalarının karşılığının ne kadar farklı olduğunu belirtmek için. tabii yurt dışında çalışma şartlarının da burasıyla kıyaslanmayacak kadar iyi oluğunu da belirtmekte fayda var.
(tüm bunlara rağmen, yurt dışından defalarca "bizimle çalışın." tekliflerine rağmen ülkesinde kalan bir doktora, babama, bir yerlerden böylesine salakça laf vuruluyorsa daha ağır yazardım ama malum; format.)