bugün

hes

Aptalların enerji lazım! yoksa enerjiye zam gelir! şeklinde malca geyikleriyle sunulan santrallerin kısaltmasıdır.

Oğlum öncelikle enerji ihtiyacını gidermek "uygun olmayan yerlere" santral kurmakla olmaz. Bu tam tersi enerjiyi daha pahalı hale getirir. KW başına belirli bir maliyet vardır ki bu da santrali gavurca sözle "rantabl" kılsın. sen her gördüğün dereye HES ihalesi verirsen devlet olarak dersin ki "ben burada hes işletmene izin verdim, haliyle seni karlı kılmak için maliyeti ne olursa olsun o elektriği senden alacağım" Rantabl yere hes kurmazsan da enerji maliyeti yükselir ve bu da zam olarak yansır. Bununla beraber doğaya verdiği zarar da cabası. HES inşaatları bölgesel dengeyi bozduğundan ekolojik sistemin anasını ağlatır. hem enerji maliyetlerini yukarı çekecek, hem ekosistemi bozup ortalığın amına koyacak önemli mi peki? Hükümet kendi yandaşlarına senin bizim paramızı suyumuzu, ağacımızı aktardığı sürece hükümet olarak sorun yok!

Rantabllığa dönersek eğer. Termik santral denen santrallerin özellikle kömürlü olanları yüksek kapasitede santrallerdir. bir tane termik santral irili ufaklı su görülen yere inşaa edilmiş saçmasapan santrallerin yüzlercesine eşittir. normalde kullanılamayacak, gidip sorduğunuzda nasıl buranın kömürü diye alacağınız yanıt "topraktan az daha iyi" olan kömürü de kullanmanıza neden olur. Carbon salınımları ise filitreleme sistemleriyle enaza indirilmeye çalışılır. 100 tane sikindirik hes yapıp maliyeti tavan yaptırırken bozduğunuz dengenin 10da1 ini bile bozmazsınız. irili ufaklı saçmasapan peşkeş çekilme şeklinde yaptırılan HESleri Afşin gibi santrallere tercih edecek Greenpeacinin de aklını sikeyim denir başka bir halt denmez. (ha filitreleme sisteminden yakınırlar ki ben de yakınıyorum)

Mal olmamak gerekli. ayrıca Bugün bütün suların tepesine santral inşaa etseniz ve doğanın anasını belleseniz yine ülkenin enerji ihtiyacının küçük bir miktarını ancak karşılarsınız. sidik kadar akan suyun mekanik enerjisiyle, kimyasal tepkimenin ortaya çıkardığı ısı enerjisinin ürettiği enerjiyi karşılaştırmak kadar aptalca bir şey yoktur.

ek: 100 metrelik alan! deyip teknik konular üzerine yorum yapanları da görmemizi sağlamıştır. Ulan tek boyutla iki boyutlu bir kavram olan "Alan"ı nasıl tanımlayabiliyor bu teknik dehalar merak ediyorum. Kısaca yaz, ben cahilim, mühendislik bilmiyorum diye.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar