bugün

tiger tank

Aslında bu tanka bakıştaki mühendislik mantığıyla Amerikan ve kendilerini tanımladıkları gibi bahsedersek eğer, soyvet tanklarındaki mühendisliği mantığı Faşist, Nazist mühendislik vs demokrat, hümanist mühendislik mantığının karşılaştırmasıdır, yani olay salt mühendislik değildir, insana ve dünyaya bakış açısıdır.

öyle ki Demokratlar tecrübe ve özelleşmenin yerine kalabalığı koyar. Adı üzerinde demokrasi. Nazizm, faşizm gibi görüşler ise uzmanlaşmayı, yeteneği önde tutarlar. Bu tank buna çok güzel örnektir. ortalarda dolaşan onlarca sherman'ın içerisindeki yüzlerce binlerce Tank mürettebatı az eğitimli mürettebattır, E gerek tiger, gerek panther tanklarının sayısı azdır ve bunların mürettebatı özel olarak adam gibi eğitilmiş, uzman ve tecrübeli kişilerdir.

Ayrıca burada demokratların ve humanistlerin insana bakış açısıyla Nazist ve faşistlerin insana bakış açısı da ortaya çıkmaktadır.

insan derken kendi insanlarına, sonuçta savaş zamanı başka insanlara değil.

nitelikli ve değerli toplum, bireyle amaca gitme peşindeki Nazistler ve faşistler bu nitelikli insanları savunmak için ellerinden geleni yapmışlardır bu tanklarda. Amerikalılar ve Sovyetler ise teneke kutudan tank yapıp amaca giderken ne kadar fazla az eğitimli birey ölürse ölsün önemli değil mantığındadırlar.

En basiti tank savaşlarında toplamda kaç tane Nazi, kaç tane de amerikalı, ingiliz ve Sovyet tank mürettebatının öldüğüne bakılabilinir.

Ha savaştan kim galip çıkmıştır?

Nitelikli ve değerli toplumla, amaca gitme peşindeki naziler değil, az nitelikli, amaca giderken canın önemli olmadığı bir tank mürettebatını yok etmek için onlarca tankı ve onun mürettebatının ölümünü umursamayan demokratlar ve Sovyetler savaştan galip çıkmıştır. Ha bu mantık Sonrasında sovyetleri yıkmışken en azından mühendislik açısından Amerikalılar üretim kolaylıkları geliştikçe 90larda 1940ların almanyasının mühendisliğinin değerini görüp tanklarının mantığını alman mühendisliğinin mantığıyla yapmaya başlamışlardır. Ha tabi abrahamsların günümüz leopard tanklarına göre bakış açısı olarak bir ton artısı ve daha çok eksisi vardır ama olsun.

uzun lafın kısası siyasi ideolojinin tanklara yansımasından biridir bu tank.