bugün

kültür şoku

abd denen bu cofrafi bolgenin ozellikle tutucu ortabati kesiminde pazar gunleri eyalet yasalari uyarinca icki satisi yasaktir. indiana iowa gibi abidik gubidik yerlerde mesela. eyvallah. yanliz cumartesi gecesi saat 00:01:21 de elinizde birayla kasaya giderseniz kasiyer onemli bir mevki sahibi biri edasiyla o anda teknik olarak, ki bu cok onemli bir laftir, pazar gunu oldugunu ve ickiyi satamayacaklarini soyler. ya havle vela kuvvete dedikten sonra "tamam o zaman bira kalsin ben geri kalan beef jerkylerimi alacam" dersiniz ama o da ne? tayvandaki bir kenar mahallede uretilmis amerikali cyborgumuz biz karbon bazli akdenizlileri cok sasirtan bir hareketle birayi tezgahtan kaldirmamakta direnir. bunun yerine kasadaki telefonuna uzanir ve buyuk bir ciddyetle supervisorunu cagirir. beyaz irkin en organik ornekleri olan bizler, acaba bu birayi almaya yeltenmekle suc mu isledik, yoksa supervisor en yakindaki swat takimi icin kodadi mi diye dusunurken, beyaz gomlekli bir adam ameliyat esnasinda rahatsiz edilmis beyin cerrahi edasiyla gelir, bu sirada kesinlikle ne sizin ne de cyborgun yuzune bakar veeee... evet veeeee... bira kutusunu tezgahtan alip yere koyar, ameliyatina geri doner.

iste kultur soku bu sevgili yasam formlari. rakip taraftarin mevcut olmadigi bir stadta 55bin kisinin bir agizdan "en buyuk feneeer, sampiyon feneeer, alkislayin ulan ibneleeeeeeeeer" diye bagirmasina sasirmayan bizler, bu manzara karsininda afalliyoruz. cunku damarlarimizda akan asil kan sayesinde olan biteni saniyesinde kavriyoruz: kasiyer 21 yasin altindadir ve tezgahta kapali karton kutular ve daha da kapali kapaklar altinda duran kalles biraya elini surmesi yasaktir. yasak olmasi onemli degil, cevrede onu gozetleyen biri yok ne de olsa, lakin birayla temas ehliyetindeki dogum tarihi gozonune alindiginda ahlaken yanlistir. turkce meali, bu cyborgu kafalamaniza imkan yoktur.

bir saniyesini alacak bir hareket icin supervisorunu aramaktan ve bizi bekletmekten cekinmemistir cunku o dogru bildigi yolda emin adimlarla yurumektedir. cunku o amerikan ruyasinin gizli kahramanidir....o, yanindaki diger cyborglar, mutemadiyen ameliyatta olan beyin cerrahi supervisor ve daha niceleri. iste bunlar, "madem bu amerikalilar bu kadar salak, neden bu kadar ileriler" diye merak eden saf akdenizliye en guzel cevaptirlar..