bugün

Başrollerini Memati karakteri ile hafızalara kazınan Gürkan Uygun ile Berrak Tüzünataç, Umut Kurt, Mahir Günşıray ve ingiliz oyuncular Stephen Chance, Ben Warwick'in paylaştığı "Çanakkale: Yolun Sonu" filmi 15 Mart'ta tüm sinemalarda gösterime girecek. "Çanakkale: Yolun Sonu" filmi destansı öyküsü, unutulmayacak savaş sahneleriyle hafızalara kazınacak.
sonunda şu mükemmel tarihimizi milletimize biraz da olsa anlatmaya çalışacak film. * *

edit: yıl olmuş bilmem kaç daha yeni böyle bir film yapılıyor.
görünüşe bakılırsa eli yüzü düzgün bir savaş-aksiyon filmi izleyeceğiz gibi duruyor. ilk defa bir fragmanda "hah be kardeşim bak isteyince bir şeyler yapılabiliyormuş." dedim. işin milliyetçilik kısmını falan geçiyorum o zaten allah'ın emri, bu tarz filmlerin temel taşıdır. ingilizlerin bozuk bir aksanla türkçe konuşması yerine(en uyuz olduğum şeylerden birisidir, yabancıların bozuk aksanlı türkçe konuşturuluyor olması ya hepsini komple adam akıllı türkçe konuşturun yada adamlar kendi dilinde konuşsun) anadillerinde konuşuyor olması da filmin bir artısı, senelerce özellikle tarihi filmlerde bu eleştirilmişti mesela aklı başında kimseler bu işi çözmüş. fakat reklamı çok iyi yapılamadı gibi geliyor bana, normalde gişeyi zorlayabilecek bir film ama bir milyon civarı bir gişe yapar diye tahmin ediyorum. bir de şu filmden tarihi gerçekleri anlatmasını beklemeyin, bu bir belgesel değil.
ekleme: bu tarz tarihi kurguların en önemli unsurlarından birisi kostümdür gördüğüm kadarıyla kostümler başarısız.
serdar akar var işin başinda o acidan kafam rahat, keyifle izleyebilirim. sinan cetin'e cok sovduk, bu film ile biraz günah cikartiriz.
yıllardır özlemle beklediğimiz kalitede bir senaryoya ve çekimlere sahip olma ihtimali yüksek olan yapımdır. en azından fragman, şimdilik böyle göstermektedir.

ancak anladığım kadarıyla kapıdaki düşman ve er ryan'ı kurtarmak filmlerinden esinlenerek hazırlanmış bazı sahneler. olsun. merakla bekleniyor.

edit: hatta the patriot filmi de referans alınmış gibi görünüyor.
15 mart'ta vizyona girecek olan,gürkan uygun,engin öztürk,yıldırım urağ,berrak tüzünataç,umut kurt ve daha birçok oyuncunun oynadığı;çanakkale savaşlarını anlatan filmdir.yapımcı tt filmdir.güzel bir iş olmuştur.bu film için ciddi bir bütçe ayrılmıştır,çekildiğine değmiştir.sabırsızlıkla bekleyiniz ve mutlaka izleyiniz.
heyecanla ve sabırsızlıkla beklediğmiz , sadece fragmanlarından tanıdığımız çanakkale savaşlarını anlatan tarihi film. özledik böyle yapımları.
dün romantik komedi 2 filmini izlemeden fragmanı yayınlandı. girişinde warner bros'u görünce "he şimdi kesin güzel savaş sahneleri vardır, adam gibi film çekmişlerdir" dedim ki. gerçekten de öyle olacak gibi,fragmanı izlerken heyytt be diye bağırasım geldi bi an. atarlardı salondan tabi, yapamadım.
gidilmesi görülmesi gereken filmler arasındadır. yıl içinde çıkan diğer 3 çanakkale temalı filme nazaran daha tetikleyici ve somut olmasıda bu duruma etkendir.
savaşlarımıza ve tarihimize dair yapılmış filmler arasında kesinlikle kaliteli olarak adlandırılabilecek bir filmdir. çanakkale'ye başka bir gözle bakmamızı sağlamıştır.
gidin, pişman olacağınızı zannetmiyorum.
lafı fazla uzatmadan; verdiğiniz paraya yanmazsınız. öncekilerden iyi. ayrıntıya girmeye gerek yok.
tek artısı diğerlerinde de olduğu gibi insandaki milliyetçilik duygularını uyandırmak olan film. kısa sürdüğünden dolayı çabuk ve hızlı bitmesi, son kısmında esas oğlanın kardeşinin ölüp ölmediğinin anlaşılmamış olması -bana göre öldü- ve berrak tüzünataç ın dillere destan güzelliğiyle akıllarda kalacaktır.

--spoiler--
memati abimizin düşmanın nişancısını indirdiği sahnede salondan alkışlar yükselmiştir.
--spoiler--

zöge: kürtler rahatsız ama tarihimiz böyledir bizim koçlar.
kötü bir film.

ayrıntılara hiç dikkat edilmemiş. hesapta çanakkale savaşından bir bölüm ancak dişe dokunur tek bir savaş sahnesi yok. bazı sahneler gereksiz uzatılmış. görsel efektler kötü. iyi de para harcamışlar okuduğuma göre. ama parayı nereye harcamışlar doğrusu anlamadım. gerçi asker, hemşire ve doktorların elbiselerini temizlemek için deterjana yatırmışlardır muhtemelen. film boyunca tek bir kişi görmedim kirli dolaşan. hemşirelerin üzerine kan bile bulaşmamış. bembeyazlar adeta bir melek gibi. arkadaş biraz gerçekçi olun yahu. türk sinaması gelişsin diye yerli filmi tercih ediyorsun. sonra bir bakmışsın çıkışı tam da 18 marta denk getirilmiş insanların duygularına oynayan bir film çıkıversin. vatan millet sakarya tamam da birazda sinema!
bir turk filmine gidip (kelebegin ruyasi istisna) para verip sonra Dda begenmeyen insanlarin old u gunu gordugumuz durumdur.alooo turk filmi diyodum ne bekliyosun.
çanakkale savaşında olan sayısız kahramanlıklardan bir tanesinin hikayesinin işlendiği güzel bir film olmuş. böyle filmler desteklenmeli ki daha iyileri çekilebilsin, tavsiye ederim gidin izleyin.
dün babamın gittiği ve bana "gidin görün nefis bir film olmuş" diye tavsiye ettiği film. babam ki (bkz: devils advocate), (bkz: ağır roman) gibi filmlerinden sevişme sahnesi var diye bizi sinemadan çıkaran ve sinema kültürü ancak bu kadar gelişebilen bir adamdır yani.
gelelim filme bi tane omaha beach tarzı sahne varsa eğer (bkz: saving private ryan)filmindeki gibi, izlemeyi düşünürüm. ama sadece vatan, millet, hede höde diye konuşmalar üzerineyse ve 12 askerin bir orduya savaş açması gibi saçma bir film olursa gitmeyi düşünmüyorum. ekşi ve uludağ ile takipteyim "nefis, mükemmel" gibi entryler okumadıkça gitmeyi düşünmüyorum. ama şimdilik "paranıza yazık, onun yerine iki döner bi gazoz alınır" tarzı yorumlarda gelmedi. az kaldı gitmeyi planlıyorum.
kafalar rahat olsun spoiler yok ayrıca nasıl olsun filme gitmedim ki.
gayet kaliteli ve seviyeli bir film olmuş. kültürümüze uygun insanlar ve davranışlar mevcut. tarih filmlerini beceremeyen bir ülke insanı için güzel bir yapım olmuş. tavsiyem gidilip görülmesidir. savaşın içerisinden sadece ufak bir hikayeyi çok güzel bir şekilde anlatmışlar. oyuncular da sağlam. e gitmek de gerek, sonuçta destek şart. benim gibi bir sürü boş milliyetçi için en azından ufak bir yad etme fırsatı...

edit: ayrıca böyle mühim bir filme bu kadar az entry girilmesi büyük bir ayıp.
gürkan uygun'un beklenildiğin dışında mükemmel oynadığı filmdir. şimdiye kadar bizler kendi mücadelemizi adamakıllı perdeye dökememiştik. bu film hakkında mükemmel filan demicem ama çekilenler arasından en iyisi denilebilir. bu bir milad olabilir türk sineması için. bir savaş filmi görmeye değil çanakkale zaferinin zorluklarını bir nebze anlamanız için gidin.
Vatanın ne zorluklarla kazanıldığını anlamak için gidilebilecek bir Türk yapımı filmdir . Güzeldir gidin .
filmle ilgili eleştiri yapmayacağım. eksik yönlerini aramaya başlarsak "Türkiye'de tarihi film çekilmesin"e kadar gider bu iş. sadece gidin izleyin diyorum. hiç sıkılmadan sonuna kadar izledim. zaten çanakkale savaşını değil sadece bir karakterin hayatından bakarak ufak bir kesitini aktarıyor. gidin verdiğiniz para boşa gitmeyecek.
son dönemlerde çıkan taş mektep, çanakkale çocukları gibi filmlere kıyasla çok çok daha iyi bir filmdir. gürkan uygun'un başarılı performansı, kendisinin canlandırdığı memati baş karakterini sonlandırıp sinemaya açılmakta doğru bir karar vermiş olduğunun göstergesidir.

--spoiler--
ayrıca filmdeki iki keskin nişancının hesaplaşması bana "enemy at the gates" filmini anımsattı. savaşın içindeki bireysel maceraların konu edilmesi filmi, diğer çanakkale filmlerinden bir adım öne götürmüş. ve sürükleyicilik katmış.

karakter seçimlerinde kocadereli eyüp, arnavut enver, yunan kostas gibi farklı milletlerden yahut farklı özelliklerden askerlerin hikayelerinin anlatılması hikayeyi daha ilgi çekici yapmış. bu askerlerin isimleri ahmet, mustafa, hüseyin olsaydı aynı çekicilikte olmazdı diye düşünüyorum. şehitlerimize saygısızlık gibi olmasın ama öyle.

atatürk'ten bahsedilmiyor diye haksız eleştiriler yapılıyor. son derece yanlış bir yaklaşım. filmdeki komutan ismail ve adamlarının düşman koyuna gönderen mektubu mustafa kemal vermiştir. mustafa kemal seslendirilmiş ve adından söz edilmiştir. filmde bir atatürk karakteri olsa, filmin kendi başkarakteri olan muhsin onbaşı ve diğer karakterleri ikinci plana atılmak zorunda kalmaz mıydı? onu geçtim, atatürk'ü ikinci planda izlettiren bir çanakkale filmi izlemek daha mı hoş olurdu? atatürk karakterinin olmayışı ve kendisine olan saygının bir mektupla hatırlatılışı bence yerinde olmuş.

kaldı ki filmde atatürk'ün yanı sıra, yahya çavuş, seyit onbaşı ve diğer birçok kahraman da yok. olmak zorunda da değil. yönetmen istediği şekilde anlatabilir. sinan çetin çanakkale savaşında "sürreallik" ilkesini katarak "çanakkale çocukları" gibi saçmasapan bir filme imza atarken bu kadar tepki almamıştı.

kahpe felek ben sana ne ettim türküsünü söyleyen vatandaşın sesi yavuz bingöl'ü anımsatmadı değil.
--spoiler--

özetle: iyi filmdir. tavsiyedir. başarılıdır.
tarihi doğru bilmeyenlerin laf ettiği film. çanakkale savaşıyla ilgili ntvtarih bu ay çok güzel bir yayım yaptı. genç bir subayın günlüğünü yayımladı. kimse kusura bakmasın askere iyi bakılmış. şu fakir edebiyatını bırakıp biz vatan için her türlü maddi fedekarlığı yaparız denilmeye başlanmış olması iyi olmuş. mustafa kemal'in olmaması normal çanakkale'deki her siper de birer tane mustafa kemal yoktu. iyi hoş biz deniz savaşlarının anlatıldığı filmde bile mustafa kemal beklemiş milletiz.
arkadaş çevresiyle gittiğim ve genelde beğenilen filmdir. benim açımdan değerlendirildiği vakit sonunda hıçkıra hıçkıra ağlıyordum fakat arkadaş çevremden biri güle oynaya çıktı filmden dedim ''ne anladın filmden'' sonra mala bağladı önce ''ohaaa sen o kadar ağladın anlamadan mı ağlamıştın'' gibi saçma bir cevap verdi ben de ben anladım da filmden senin ne anladığını merak ediyorum dedim. ''savaştaki insanları anlatıyoo'' dedi çekti gitti. abi ne kadar hoş lan. ben o filmin hikayesinden ziyade aslında kaybolan onca hayata ağladım. kaybolan onca hikayeye ve kaybolan onca umuda ağladım. bir kez daha aklıma geldi bir kez daha zihnimde canlandı. hayal ettim. film sayesinde daha da belirginleşti her şey bir an. sonra da bu güzelim ülke kimlere kaldı? düşünsenize bir sokakta yürüyorsunuz ve yürüdüğünüz sokak başı kaç bin tane şehit verilmiş? bunları gözardı etmek mümkün mü ya nasıl bir kafa yapısıdır nasıl bir vurdumduymazlıktır benim aklım ermiyor.
yaşadığımız toprakların ne kadar çok insanın canıyla kazanıldığını bir kez daha aklımıza kazıyan, iki kardeşten yola çıkarak birçok isimsiz kahramana değinen film.
savaş sahneleri , oyuncular oldukça başarılı ve gerçekçiydi. istediğimiz biraz da emek harcadığımız zaman güzel eserler ortaya çıkarabileceğimizin de kanıtı. ama bir yandan da her dakikasıyla dolu, geniş içerikte tarihimizi anlatan daha çok filme ihtiyaç var, böyle şanlı tarihe bunun gibi daha çok sayıda film yakışır.
Merak edip izlediğim film.

Bir ara çok sıkıldım hatta koltukta yayıldım diye bilirim.
Bir kaç sahnesi iyidi.
Filimin geneline çok iyidi diyemem.

Sesler çok yoğundu, daha iyi olabilirdi.
Onun dışında basit bir çekimi vardı.
Kostümler zaten bildiğimiz gibi.
Bazı oyuncular filimde çok sırıtıyordu.

Berrak tüzünataç tv8'de bir programda fransızca ve almancayı bu denli ilk defa konuştuğunu söylemişti ve
seyircinin tepkisini merak ediyordu. Konuşması güzeldi, sırıtmadı.