bugün

iş ve özel hayat dengesini sağlamak adına geçen yıl Belçika federal hükümetinin üzerinde anlaştığı iş gücü düzenlemesi kapsamındaki “bağlantıyı kesme veya fişi çekme” adı verilen uygulama 1 Nisan’dan itibaren başladı.

görsel

Buna göre, 20’den fazla kişinin çalıştığı iş yerlerinde mesai saatleri dışında çalışanlar işle ilgili arama, mesaj veya e-postalara yanıt vermeme hakkına sahip olabilecek. Ancak bunun için işverenle çalışanlar arasında anlaşmaya varılmış olması gerekiyor.

Öngörülemez özel ve acil durumların neler olabileceği belirlenerek işverenle çalışanlar arasında bir anlaşma yapılması, uygulamanın bu özel şartlar dışında geçerli olması isteniyor.

Türkiye'de olabilemeyecek işlerden birisi daha.
telefon yokken olan durum, tabi çırak eve yollanmazsa.
doğuştan olan haktır.
ben ameleyken de kullandım. sonra da kullandım.
bi kaç kere ya ulaşamadık falan dediler, ben de he dedim. evde cep telefonunu katıyorum.
sustular.
çok acaip bir beklenti. nedir lan o akşam evde belki hamam yapıyom.
Hah o aq solu avrupada bu işlere yarıyor.
Bunun öncesinde de bizim burada hayal edemeyeceğin bir ton hak öncesinde kazanıldı.

işveren de verimlilik görürse yok demiyor.
Bizde işi işte bırakma kavramı olmadığı için doğal olarak sorun olan durumdur . Normalde olması gereken şey mesai bitti mi ertesi güne kadar bir Allah ın kulu rahatsız etmemeli.
Belçika bile mi? Yuh aq.

Çalışanla götverenin anlaşması şartıylaymış bi de. Biz yine iyiyiz la o zaman. Beni hafta sonu ararlarsa açmıyorum telefonu. Sikkkerler. Aq köle sevicileri yarramı yiyin.
iki vardiya çalışan bir fabrikada gündüz çalışması yapacak olan işçi gelemediği için yerine gececi olan işçi gelsin diye fabrikadan ararlar.
fakat gececi olan işçi gece iş var, sabah kimse arayıp uyandırmasın diye telefonu geceden kapatıp uyur.

işçiye ulaşamayan fabrika yöneticileri fabrika zarar etti diye işçiyi mahkemeye verip dava açarlar.
sonrasında ne oldu bilmiyorum.

ben olsam: şayet cep telefonu ve numara şahsıma aitse, istediğim saat kapatabilirim, çünkü bu benim şahsi telefonum diye savunma yaparak, bana dava açıp, benim rızkıma göz koyanlara karşı dava açardım.
Bunu başardığımızda insanlar çok mutlu olacak.

Para veriyoruz diye esir alma kafasından çıksak keşke.

Bunu bir de patronlardan çok patroncukların yapması.

Gerizekalı mallar.
Ülkemize de gelmesi gereken durumdur. Kişisel olarak da tepki gösteriyor ve aradıklarında açmıyor yada whatsapp dan gelen sorulara vs. Cevap vermiyorum. iş yerinde ki yöneticiler bu duruma alıştıkları dan artık nasılsa bakmaz diyerek, pas geçiyorlar beni. ilk zamanlar tepki verirlerdi bende mesai saatim bittikden sonra beni rahatsız edemezsiniz ek mesai ücreti verecekseniz sabaha kadar arayabilirsiniz şeklinde tersleyip susturuyordum. Eh o zaman işi de bırak diyemiyorlardı kilit bir rol oynadığım için ya seve seve, yada süttüre süttüre alıştılar.
En güvenli sistem fişi çekilmiş sistemdir. insanlar köle gibi çalışıyorlar,yeter yahu.
En son ki işim sağlık turizmiydi ve ikinci bir telefonum vardı. Diğer gün izinliydim ve önceki günün akşamı arkadaşlarımla dışarıda olduğumdan iş telefonunu almadım. Patron 2 gün sonraki gelen hastayı bildirmek için kendi telefonumdan arayıp "nerdesin sen neden açmıyorsun." Diye sevgili tribi atmıştı.
Zaten bir sistem var orada görüyorum ben aylar öncesi gelecek olan vakayı, gelen hastanın anasının kızlık zarını neyin tribini atıyorsun puşt değil mi?
Almanların bir lafı vardır; Cumartesi sadece eşekler ve türkler çalışır. Pazar günleri sadece türkler çalışır.
Gerçekten öyle.
Çalışanlar köleniz mi abw. 7/24 ulaşılır olmak sadece kişinin yakınlarına haktır. Geri kalanlar fasodur fisodur.
Bunun tartışmasını yapmıştım çalıştığım zamanlar dedim telefon verin hat verin o zaman bir daha lafını etmediler dedim verseniz bile açacağımız garantisi yok hele gece yarısı hiç işim olmaz.
Böyle bir hak sadece sözde var gerçekler öyle işlemiyor. Canınız istese de istemese de o telefonu açarsınız. Gecenin 2 si dahi olsa o telefon mecburi açılır. Hatta gün gelir sabaha kadar da gıkınız çıkmadan çalışırsınız. Gerçekler ne yazık ki böyle. Bunları yaptıktan sonra belki samimiyetsiz bir teşekkür alırsınız. Yapmazsanız zaten vay halinize. Sonuç olarak yine kimse memnun olmaz tabii. Kısacası evet çalışanlar köle.
Türkiye'de de alınmalı benzer karar, gecenin 12'sinde mesaj atıyorlar, haftasonu arıyorlar. Ulan işten uzaklaşıp rahatlamak için eve geliyor insan...
watsapp grubu kurup mesai dışında yazanları da vardır, arayıp salak salak soru soranda. evde karısına sözü geçmez, senin boş saatinde sahip- köle hayatı yaşatır, bu tür iş yerinde çalışıyorsanız hemen iş bakın. zaten sürekli eleman değişiyordur.
ikiyüzlüsünüz olm
Burada ahkam kesersiniz
Sonra "yüküm nerede" diye mesai sonrası lojistik çalışanları darlarsınız.