bugün

normal doğrultma diyotlarının ters delinme gerilimi esasıyla çalışan diyottur.
Zener diyot ters kutuplamada tuner etkisi ile çalışır. Çalışma noktası -15 VR dir. Gerilimi sabit tutmak istediğimiz devrelerde kullanılır. Örnek olarak voltaj regülatörü.

Ters öngerilim uygulandığında ise tıpkı bir akım kaynağı özelliği gösterir.

Zener diyot jonksiyon diyodun özel bir tipidir.
ters gerilimde belli bir gerilim sınırına kadar direnç özelliği gösterip, sınır aşılınca yalnız sabit bir gerilime izin verir. böylece doğrultma devrelerinde gerilim sabitleme elemanı olarak kullanılır.
yine kendisi gibi katot ve anot uçları bulunan dc de kullanılan, ayrıca katotları birbirine bağlı, tek kılıfta, iki ucuda anot olacak şekilde, ac gerilim koruması yapan tipleri transil diye adlandırılan elemandır. genelde peak anında koruma amaçlı kullanılırlar. Digital i/o modüllerinde sıkça rastlanılabilirler. örneğin; SMBJ26A.
aslında bozuk bir diyottur. fakat üretici güzel bozduğu için, ebediyen aynı ters akımda iletime geçer. biz bozsak öyle olmazdı.
kendileri devreye ters bağlanır. katalog değeri olan voltajın üstünü geçirmez. bu sebeple regülatör devrelerinin en bi vazgeçilmezleridir.
içinden geçen akım belli sınırlar içinde değiştiği halde uçlarındaki gerilimi sabit tutan normal diyoda göre ters gerilimle çalışan özel diyot.
hala bunu bilen var lan. bravo.
adamlar 1 milyar diyodu 1 cm e sığdırıyor artık.
güncel Önemli Başlıklar