bugün

ramazan ayının yaz aylarına, günün en uzun sürdüğü günlere denk geldiği oruçtur. küçükken anne babalarımız anlatırdı, o susuzluğu, o zorluğu. peki rahat bir yaz orucu için öneriler neler?
1) öncelikle sahurda, hamur işleri gibi, yağlı et yemekleri gibi aşırı susatıcı yiyeceklerden uzak duruyoruz.
2) bol şu içiyoruz, kavun karpuz gibi bol sulu meyveleri tüketiyoruz.
3) yulaflı besinler iyidir, uzun süre tok tutar.

tabi sigara için yapacak bir şey yok. sevişme için ise; yaşar nuri'nin dediği gibi kudurdunuz mu?
rahat bir yaz orucu yoktur, en yakın imama gidilirek ivedi bir fetva ile orucun bir aralık, bir ocak aylarına alınması mukadderdir.
şimdi oturduğun yerden niye böyle yazdı bu adam diyorsun dimi. çocuklukta 45 derecelerde yaz orucu tutmuş bir aksakallı olarak daha benden ne istiyorsun adamım derim. sen de oruçta bir tur at, sonra gel ahkam kes.
tanım yaptık mı acaba, karantinaya alalım bir daha yazalım. buyrun aşk ile;
tutulması zor ama mükafatı son derece büyük olan oruçlar bütünüdür.
(bkz: orucu uykuya tutturmak)
ciddi anlamda zor ve sabır isteyen oruçtur. insanın kafası durma noktasına varıyor nerdeyse gün sonunda. her babayiğidin harcı değil gerçekten. allah kabul ede herkesin orucunu.
Yaz orucu dediler ama hergun karabulutlu geçiyor.
bilindiği üzere oruç, hicretin 2. yılında farz kılınmıştır. bu tarihte ramazan ayı, miladi olarak 26 şubat 624 tarihine denk geliyordu. günler kısaydı, oruç tutmak kolaydı.

o dönem arapları takvim kullanmadığı için, yaz aylarında günlerin uzun, kışın ise kısa olduğundan (arabistan'da mevsim yaşanmadığı için) pek haberleri yoktu. ayrıca dünyanın daha kuzey ve daha güney bölgelerinde gün - gece eşitsizliğinin fazlalığından da bihaberdiler.

işte ramazan'ın günlerin uzun, oruç tutmanın çok zor (kimi yerde imkansız) hale geldiği yaz aylarına denk gelmesinin ardında bu neden yatar.
güncel Önemli Başlıklar