bugün

--spoiler--
white hair'ın lagherta ile olan kapışmasıyla çılgın atan dizi. aksiyonu başka cenahta yapamayınca bu mecrada aksiyon olayına girmişler. ivar'ın has adamıyken dizide karizma yapan white hair'ın ivar topukladıktan sonra aşağılanıp kovularak başlayan düşüşü böyle bir sonla noktalandı.
--spoiler--
Dün başladığım efsane dizi.

6. Sezonu izliyorum.

Bitsin en baştan izlicem.

Bundan başka dizi tanımam etmem.

Ragnar reis.
Lan lagertha öldü mü?

6. Sezon 6. Bölüm.

Birer birer gidiyorlar ama bırakamıyor insan.
2. SEZON HAKKATEN NALET.
--spoiler--
harald'ın allem edip kullem edip dipten zirveye çıkıp norveç kralı olmayı başardığı, sonra da havalara girdiği dizi.

bu arada oleg fena geliyor, o resmi geçit neydi öyle....

floki muamması da halen sürüyor, öldü mü kaldı mı, çıksın ortaya artık sağ ise.
--spoiler--
bi dizi anca bu kadar saçmalayabilirdi.
Ragnar öldükten sonra izlemeyi biraktigim dizidir.
bazen ateist bazen müslüman gibiyim, sevdiklerimin de etkisi var bunda, tıpkı rahip aselsan gibiyim.
--spoiler--
insanlar senelerce dil öğrenemiyor, rollo bir kere hocasını dövüp öğrendi.
--spoiler--
7. Bölümüne kadar geldim. Sadece şunu söylemek istiyorum. Amerikan sinemasının herşeyi olduğu gibi göstermesine hayranım.

Yanlız adamların savaşı bildiğin 100 kişilik felan. Aslında mantıklı o devrede 1.000 kişilik bir ordu kurmak inanılmaz masraflı.
Tarih kitaplarında kadim türkler hakkında öğrendiğimiz birçok inanç ve ritüelin vikinglerde olması beni çok şaşırttı.

Bir kere ölümden hiç korkmamaları çok ilginç geldi bana. Vahana dedikleri cennet ile Türklerin uçmağ dedikleri cennet aynı şey gibi.

Burada asıl ilginç olan semavi bir din olan hristiyanların paganlana karşı daha korkak ve ölmekten korktukları.

ikincisi kadınlarında erkekler gibi savaşıyor olması. Kadınların istedikleri takdirde eşlerini rahatlıkla terk edebilmesi. Kadınların erkekler ile birlikte ülkeyi yönetmesi. Buda kadim türkler ile büyük bir benzerlik oluşturuyor.

Üçüncüsü bu adamlar yağmacı Türklerde öyleydi.

Ayrıca dizinin gerçekçi yanı savaşçı sayıları ile ilgili olması. Vikingler ingiltere ye ilk baskınını 30 kişi ile felan yaptılar.

ingiltere ile yaptıkları ilk savaşı 100 er kişilik iki ordu yaptı.

ikinci savaşta 2 ingiliz kralı en fazla 500 kişi filan toplamıştı.

Bize tarih kitaplarında 10 bin 100 bin kişilik orduların savaştığı felan söylenir. Tamamı hikaye o devirde 10 bin kişiyi 1 gün bile doyurmanın masrafı düşünüldüğünde aslında çok güzel bir fizibilite çalışması ile sonucu gösterilen savaşlar olmuş.

Bir diğer konu ise dinin o devrede bile insanları nasıl koyunlaştırdığı gözler önüne seriliyor. Kız zina yapıp bunu din ile örtebiliyor. Siyaset ile dinin ne kadar iç içe geçtiği. Çarpık ilişkileri felan mükemmel göstermiş.

Kendi gelinini götüren kral ne demek ya. Aslında bugün bile türkiye de görüyoruz bunları. Kendi gelinine tecavüz edip cumaya gidenler bile var.

Neticede 10 numara dizi olmuş. Sadece insanı öğretmiş. Zaten amerikan dizilerini bu yüzden seviyorum. Kimseyi övmüyor sadece olanı gösteriyor.

Diğer bir önerim ise

(bkz: Black sails)
Vikingler ve Türkler arasında bağlantı olması normal hatta sardinyalılar,keltler ile de bulunabilir

Olay şu ön hint-avrupa kavimleri ile ön-türk boyları kuzey karadeniz'de ve merkezi Asya'da karşılaşıyor o dönem ön hint-avrupa kavimlerinin dyeus adlı bir ilahı var bu ilah göklerin ilahı bu ön Hint-avrupalılar batıya doğru göç edince Hint-avrupa kültürlerini o kültürler de ilirya,hitit,antik yunan,frig, arnavut,roma ve vedik kavimlerin panteonundaki baş tanrı gün ışığı veya gök tanrısı anlamına geliyor bu dyeus yunanda kendine zeus, Roma'da deus,vediklerde dyâus,ilirler dei-patraos,palalar da tiyaz olarak zikrediyor bu ilahı

Gelelim Türklere bu ilah da bize "tengri" olarak zuhur ediyor lakin bizde bir fark var öncelikle biz bir hint-avrupa kavmi değiliz ikincisi asya şamanizmi ile içli dışlıyız zamanla dyeus harici ilahlar Ortadoğudan yayılan semavi dinlerin,animizm ve totemizm etkisi ile diskalifiye ediliyordu sonra da şamanist soslu bir monoteist inanç sistemi haline geliyor benzer bir gelişim ise çin halk dinindeki ilah "tian" a bakabilir o da tek tanrılı iken çok tanrılı oluyor Türklerde biraz daha karışık

işte iskandinav ve türk kültürünün benzerlikleri bundandır.
bildiğiniz gibi vikings gerçek tarihle orantılı giden bir dizi ancak bir karakterde zaman döngüsü bozuluyor. beraber irdeleyelim; Athelstan

--spoiler--

dizi 800'lerde geçiyor *. tarihte athelstan 927 ile 939 yılları arası ingiliz kralı. bu olay nasıl çözülür diye araştırdığımda dizideki Athelstan'ın tarihi kişilik olan athelsan'ın büyük dedesi olarak * kurgulandığını anladım.
şöyle ki dizideki athelsan'ın oğlu alfred tek great namlı ve ilk ingiliz kral. (bkz: alfred the great) onun oğlu Yaşlı Edward ve onun oğlu ise gerçek Athelstan'dır.

böyle ilginç bir bağ kurulmuş Athelstan karakteri ile tarihle.
--spoiler--
--spoiler--
ivar manyağı toplanak allah diyek efsanesini bile gerçekleştiriyor 5. Sezon itibariyle.
--spoiler--
ivarın ülke yönetim anlayışında akpden esinlenmiş senaristler.
floki karakteri sempatik olan dizi.

görsel
Sezonun devamı nerede kaldı dizisi. Bekliyoruz hala.
ilk 3 sezonu harika olan, 4. sezonda düşüşe geçen, diğer sezonları da pek iyi olmayan, avrupa'nın en barbar savaşçılarını anlatan tarihî bir dizidir. dizi, vikingleri anlatır ama dizinin bel kemiği ragnar lodbrok'tur. iskandinav mitolojisini iyice anlamak için izlenmelidir.
1. sezonun 7. veya 8. bolumunden beri hafta hafta izledigim dizidir.

bitmistir. son bolumde floki reyizi gormek sevindirmistir. vikinglerin herseyini bastan basa icten disa gosteren dizi olmustur.

ivar the boneless'in bile soyu yuruyecek ukraynalarda ancak ki bjorn reyizin gunumuzde soyundan gelen kimse yok, kimden cocugu olduysa hepsi bi sekilde hayatini kaybetti, oldu, olduruldu, olu dogdu. ilk kizi siggy bogulmustu, sonra oglan hali gaza gelip saldirganlara dalip olmustu, son kizi asa da gene boguldu son bolumlerde. neyse,

floki nin dedigi gibi ubbe ragnar a benziyor. en cok benzeyen oglu o kendine, en maceraci da o cikti, en bilinmeze acilan. floki-ragnar ile baslayan dizi floki-ubbe ile bitti. ubbe ragnarin en hakiki gercek oglu oldugunu ispatladi.

son sezonlari cok heyecan vermese de yine de izlemesi zevkliydi. oyuncularin hepsini sevdim. boyle dizi nadir gelir. kiymetini bildik.
altıncı sezonunu yeni bitirdiğim dizi. elbette ragnarlı bölümler çok daha iyiydi fakat ivar'ın olduğu bölümlerin de kendini keyifle izlettiğini söyleyebilirim. yeni başlayacak olanlar vikingler ve özellikle ragnar lothbrok hakkında önden bilgi sahibi olmak için bir kaç bir şey okurlarsa diziyi daha iyi anlayabilirler.
Final bölümünde ivarın savaş alanında yaptığı ım ıvar the boneless konuşması taşakları diken diken yapmış olsa da vasat bi 6.sezon denilebilir.
Güzeldir ancak bir "rome" değil. Rome atmosferi çok daha özeldir.
--spoiler--
ivar'ın o kadar hile ve bomba savaş taktiğine (ki genelde hepsi tuttu) rağmen ingiltere'deki son savaşta saksonlar'ın viking'leri nasıl yenebildiği konusu biraz karanlık kalan dizi (alfred'in iman gücü mevzusunu saymazsak).
--spoiler--
zamanında vikky adlı genç bir vikingin maceralarını anlatmış çizgi dizi.
izlediğim en güzel dizilerden birisidir ancak son birkaç sezonu pek çekilebilir değildi bana göre. O son sezonların diziyle pek ilgisi yoktu gibi sanki.