bugün

Bir kimsenin vasiyetini yazmış olduğu belge.
(bkz: vasiyetnamemdir)
akilli adam yasarken kazandigi malini mulkunu catir catir yer. saf adam ise iki fatiha icin yemez icmez vasiyet yazar akraba talukati malini catir catir yer .
binaeylehen en guzel miras (eger akrabalarinizi sevmiyorseniz ve hic biri adam degilse) vasiyetinize sag elinizi ile tekerde tas var isareti yapip resminizi koymak yahut kocaman tohuma kacmis hiyar resmi koymak en akıllıcasidir..
vasiyetname, resmi şekilde veya mirasbırakanın el yazısı ile ya da sözlü olarak, iki tanığın katılmasıyla, resmi memur, sulh hukuk hakimi, noter veya kanunla kendisine bu yetki verilmiş diğer bir görevli tarafından ölüme bağlı olmak üzere yapılan ve murisin (mirasbırakan) iradesini kapsayan tek taraflı bir tasarruftur.

vasiyetname yapabilmek için ayırt edebilme gücüne sahip ve 15 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
mirasbırakan kanunun öngördüğü şekillerden birine uymak suretiyle yeni bir vasiyetname yaparak önceki vasiyetnemenin tamamından veya bir bölümünden dönebilir.

mirasbırakan yok etmek suretiyle de vasiyetnamesinden dönebilir.

kaza sonucunda veya üçüncü bir kişinin kusuruyla yok olan ve içeriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hükümsüz kalır.

belirli mal bırakma vasiyeti de, vasiyetnamede aksi belirtilmedikçe, mirasbırakanın sonradan o mal üzerinde bu vasiyetle bağdaşmayan başka bir tasarrufta bulunmasıyla ortadan kalkar.
yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazısıyla vasiyetname yapma olanağının bulunmaması durumlarında sözlü vasiyetname yapılabilir.

ancak mirasbırakan açısından sonradan diğer şekillerde vasiyetname yapma olanağı doğarsa, bu tarih üzerinden 1 ay geçmesiyle sözlü vasiyetname hükümsüz kalır.
(bkz: el yazılı vasiyetname)
(bkz: resmi vasiyetname)
(bkz: sözlü vasiyetname)
BAZI KiŞiLERiN VASiLERiNE sadece bir bardak su biraktiklarini ibraz ettikleri kagit parcasi.
doğru yazılışı vasiyyetnâme şeklindedir. son istek harcaması şeklinde türkçeleştirilmiştir.
kişinin tek taraflı irade açıklamalarıyla oluşan ve ölümünden sonra mirasının nasıl paylaşılmasını istediğine ilişkin bir hukuki işlemdir.

peki kimler vasiyetname yazabilir ?

15 yaşını doldurmuş ve ayırt etme gücüne sahip herkes.
bırakacak pek bi maddiyatım olacağı kanaati yok şuan bende..
aslında herkes öleceği için yapılması çok mantıklı ve faydalı olurdu. ancak öleceğimize bir türlü inanamadığımız için pek hazırlayan görülmüyor. sonra küslükler, kavgalar vs...
Vasiyetin namesidir.
medeni kanuna göre;

Resmi vasiyetname (MK m.532-537),
El yazılı vasiyetname (MK m.538),
Sözlü vasiyetname (MK m.539-341).

şeklinde 3 versiyonu bulunan son istek belgesi.

sözlü vasiyetname sadece olağanüstü hallerde kabul edilmekteymiş.

Resmi vasiyetname noter ve 2 şahit huzurunda oluşturulabilmekte.

ancak el yazılı vasiyetname de hala kabul görmektedir.

bunu açıklayacak olursak;

"El yazılı vasiyetname MK m.538 de düzenlenmiştir. Medeni Kanuna göre el yazısı ile yapılan vasiyetnamede; metnin tümünün vasiyetçinin el yazısı ile yazılması zorunludur. Vasiyetnamenin el yazısı ile yazılması zorunluluğuna tarih ve imza da dahildir. Bu şekilde vasiyetnamenin başkaları tarafından tahrif edilmesi önlenmek istenmiştir. Vasiyetçi, bu vasiyetname türünü kendi el yazısı ile yazmak ve tarih atarak imzalamak zorundadır. Aksi takdirde şekil şartlarına uyulmamış olur. Bu durumda vasiyetname şekil eksikliğinden yoklukla sakat olur. Bu vasiyetname türü ancak okuma-yazma bilen kişilerce düzenlenebilir. Okuma yazma bilip de başka bir engel nedeni ile yazı yazmayanlar bu vasiyetname türünü yapamazlar.

Tahrip edilmiş bir vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için kalan kısmın bir bütünlük oluşturması ve yırtılan ya da karalanan kısmın vasiyetnamenin olmazsa olmaz parçasını teşkil etmemesi gerekir.

Vasiyetnameye yapılacak ekleme ve çıkarmalar vasiyet edenin kendi el yazısı ile yazılmak zorundadır. Vasiyetname birden fazla günde hazırlanmışsa düzenleme tarihi olarak vasiyetnamenin tamamlandığı gün yazılmalıdır.

imzanın el yazısı ile atılması gerekir. Başka hiçbir şekilde atılan imza geçerli olmaz. imza vasiyet metninin en alt kısmına atılmalıdır. imza olmayan vasiyetname şekil yönünden eksik olduğundan iptali istenebilir. Hatta, imza olmayan vasiyetnamelerde vasiyet yapma iradesinin olmadığı ve dolayısıyla bunun yokluk ile geçersiz olduğu ileri sürülebilir.

El yazılı vasiyetname düzenlendikten sonra, muhafazası içim açık veya kapalı olarak herhangi bir memura, kuruma ya da bir arkadaşa teslim edilebilir."
Yazsam mı bilemediğim?? *