bugün

--------- spoiler ----------

film boyunca hep geri palnda kalmasına rağmen ferhat adlı çocuk bakışlarıyla filmin sonunda filme damgasını koymuştur. ayrıca sarı saçlı velet ve ablasının diyaloglarıda filmin sonunda etkileyiciliği arttırmış.

--------- spoiler ----------
önyargılarla gidilmemesi gereken film. türk sineması tarihinin en farklı filmlerinden birine imza atmış çağan ırmak..
şimdi öyle babam ve oğlum hastalarından değilim. filmi beğenmiş olmama rağmen babam ve oğlum filminin aslında gayet düz bir senaryoyu oyunculuğa yüklenerek kurtarmayıa çalışıldığını düşünüyorum. o yüzden fazla bi beklentiyle gitmedim ulak'a...
ırmak, diğer işlerinin aksine gayet karmaşık ve sürükleyici bir senaryoyu çok güzel işleyerek aktarmış. kendisinden bu kadar üstün bir performans beklemezdim. güzel hikaye oyunculukla birleşmiş, masal gerçekten ayrılmış ve mükemmel bir film çıkmış ortaya.
sonuç olarak : tiz gidile...
filmin sonu mükemmel bağlanmıştır. anlamak için biraz kafa yormak lazım sadece.
(bkz: neden sebep)

on numara film! bu on numaraya fazlaca taktım farkındayım ama, başka bir şey gelmedi aklıma. verilen mesajlar vardı fazlaca, bizim yobazlara da.

ya çocuklara ne demeli, vallahi her biri ayrı bir yetenek. hele ferhat yok mu? o nasıl bir bakıştır öyle.

teşekkürler çağan ırmak...
çağan ırmak'ın türk sinemasına armağanı. açıkça söyleyebilirim ki, türk sinema izleyicisinin düşünce yapısını da bir adım öteye taşımaya çabalayan bir yapım. her sahneyi ayrı bir güzel ve özenle çekildiği belli.

--spoiler--
filmin sonu tamamen bize bırakılmış. ferhat öldü mü yaşıyor mu? zekeriya sonunda kök salacak mı? yoksa gezmeye devam mı?(burada leon geldi aklıma) hemen hiç bir karakterin akıbeti hakkında bilgimiz yok. ama zaten filmin olayı bu, afişinde yazdığı gibi bazen en iyisi bir hikayeye inanmaktır diyor ve çocuğun sonunda anlattığı masala inanmak istiyoruz. tüm kötülerin belasını bulduğu, iyilerin kazandığı bir masala.
--spoiler--
müzikleri evanthia reboutsika'ya ait film. aynı babam ve oğlum'da olduğu gibi yani.
sinema sanatıyla ilgili çok da bir şey bilmem ama müziğin insanı etkilediğini ve yönlendirdiğini bilirim.(tıpkı kokular gibi) bir başka bildiğim şey de insanın, beynin çalışma sisteminin, biraz da tabiatı gereği, aynı kişiye ait "işler"i birbiriyle ister istemez bağdaştırdığını da. işte tam bu noktada filmi düşünürken benim de aklımın babam ve oğlum'a kaydığı noktaya itina ile parmak basmak isterim: müzikler!!! babam ve oğlum filmini izlememiş olsaydım; hikaye, oyunculuk, o hüzünlü/huzurlu müzikler..eşliğinde salya sümük zırlamamış olsaydım, hiç aklıma gelmezdi tabi ki ulak'ın içinde babam ve oğlum. bu yüzden keşke filmin müziklerini bir başkası hazırlamış olsaydı dedim film için.
herkesin filmden aldığı farklı olacaktır tabi, olumlu olumsuz yorumlar ya da fakat beğenilse de beğenilmese de sözünü çarpıcı bir şekilde söylesin diye çok uğraş verilmiş, orjinal bir film bu. ellerine kollarına sağlık denilesi cinsten, tüm emeği geçenlere!
Çağan Irmak'ın önceki işlerine benzemeyen, farklı bir tadı olan güzel film. fakat herkes bu tadı alacak mı bilinmez. bu yüzden de birçok kişi bu filmi sevmeyecek gibi geldi bana.

filmde masal ve gerçeklik birarada. tıpkı hayatta da olduğu gibi.ferhat rolündeki çocuğa diyecek laf bulamıyorum. doğal yetenek böyle bir şey olmalı sanırım. abla-kardeş olan çocuklar da harikuladeydi. bana kalırsa, çağan ırmak bu çocukları çok iyi yönlendirmiş. çağan'la çalışan oyuncuların söylediği ortak bir şey var ki; onun bir yönetmen olarak, oyuncularını çok iyi oynattığı ve motive ettiği gerçeğidir.

--spoiler--
filmde anlayamadığım kısımlar oldu. dinle ilgili bir şeyler söylenmeye çalışılmış ama ben -net olarak- "heh şunu söylemiş!" diyemedim. *
filmin sonunda ferhat -bence- ölüyordu. o çocuğa ne olduğunu göstermemesi, bunun açıklamasını izleyiciye bıraktığını gösteriyor zaten.

her çocuk masalların sonunda kötülerin kaybetmesini ister. bu masalda da öyle oluyor. güzeldi velhasıl. iyi ki varsın çağan!

--spoiler--
içindeki masalsı ve tiyatral repliklerle daha bir güzelleşen sanatsal ve bir o kadar da gerçeği anlatan mükemmel bir çağan ırmak filmi. evet bir masal ama masalın içindeki kişilerin isimleri - zekariya,meryem,ibrahim- bile bu kadar mesaj verirken ve masalda geçen olayların - aydınların öldürülmesi, faili meçhul cinayetler, cesaret göstermek- gerçekle bu kadar örtüştüğünü görünce masaldan ders almaktan başka çare kalmıyor.
"kaldıysa bir soru içimizde
o da bir şey:
nerdedir yerle gök arasındaki ulak
nerde biz?"**
bizi çok çok zor günlerin beklediğini haber eden film.
içinde bulunduğumuz acı gerçeği ustalıkla anlatmış bir film. kimin göre bir masal... ha bir de; mutlaka gidiniz.
özellikle senaryosuna dikkat edilmesi gerekilen ve oyuncuların performansıyla izleyeni oldukça etkiyleyen bir yapım.çağan ırmak, her zaman ki gibi filmi çok başarılı bir şekilde yazmış,yönetmiş beğenimize sunmuş.tabii her filminde olduğu gibi insanların tam yüreğne vura vura tüyleri diken diken eden sahneleri koymuş filmine.son dönemde türkiye'den çıkan en iyi yönetmenlerden biri olarak gösterebileceğimiz bir adamın ellerinden çıkmış bir film.
bugün babamla konuşurken babamın 'çağan ırmak böyle bir çekebileceğinin ilk sinyallerini babam ve oğlumda vermişti bir çocuğun hayallerini o kadar güzel yansıtmıştı ki' demesiyle evet ya doğru dedirtmiş filmdir.
--anlayana spoiler--

dudaklar sussa da kalbin yüz dili vardır.

--anlayana spoiler--

--spoiler--
sormasam da sen anlatsan...
--spoiler--
umutların yeşerdiği çağan ırmak filmi. uzun süredir ilk kez bir filmden sonra yolda yürüyemez hale geldim.

--spoiler--
özellikle bir masalın, 4 farklı kişinin zihninde canlanmasını kurgulaması ve yansıtma tekniği ile çağan ırmak' ın üst düzey bir film adamı olduğu anlamış bulunmaktayım.
--spoiler--
--spoiler--
Zannedersem siyasi gündemde de biraz daha açıkça işlenmeye başlandığına şahit olduğumuz (bilebildiğim kadarıyla)ateizmin dinlerin ortaya çıktığını izah eden tezini hikaye etmekte film. Filmi izleyen herkes aslında filmde verilmek istenen -alt mesajı- almıştır; dinler aslında işte böyle ortaya çıkmışlardır diye muakkak düşünen olmuştur. Texe Marrs'ın illuminatı kitabını okuduktan sonra edindiğim dini inanışlarla mücadele eden ladini örgütler izlenimim filmden sonra biraz daha pekişti. Öte yandan kolcubaşı ve adamları gibi şehirlerde bulunan asayiş birimleri bile dile getirilirken cami gibi, kilise ya da havra gibi hatta ya da cemevi gibi dini referansları olan objelerin filmde eksik tasarlanması da bu bakımdan dikkate şayan; bu eksikliklerin yerine Mehmet'in kitabı ile birlikte Zekerriya ve havarilerini ve inanlarını ve çocukları koymamız isteniyor herhalde.
--spoiler--
çağan ırmak'ın yine iyi iş çıkardığı film. daha önce babam ve oğlum filmiyle tabiri caizse gönüllere taht kurmuş olan ırmak; ulak filmiyle yerini bence iyice sağlamlaştırdı. öyle sanıyorum bundan sonra çağan ırmak denildiğinde gözü kapalı gidilecek filmler akla gelecektir. filmin yönetmenliğini ve senaristliğini yine çağan ırmak yüklenmiş. bunun dışında filmin künyesinde babam ve oğlum ile çok benzerlik var. şöyle ki; oyuncu kadrosu çok tanıdık. çetin tekindor, hümeyra, yetkin dikinciler ve şerif sezer. oyuncular dışında müziklerde çok tanıdık. filmde evanthıa reboutsıka'nın tarzı hemen kendini belli ediyor. bunların dışında kostüm, aksesuar ve makyajlarında gayet göz doldurduğu bir film olmuş. çetin tekindor her zamanki gibi yine sağlam bir oyunculukla kendini izlettiriyor.
bu film çağan ırmak isminin takip edilmesi gereken yönetmenler listesinde ilk sıralara yükseltiyor. bundan evvelki artık rahatlıkla kült denilebilecek bir film olan babam ve oğlumdaki başarısını daha da sağlamlaştırmış. kesinlikle gidilip, izlenilmesi gerektiğini düşündüğüm zamansız, mekansız bir masal.

--spoiler--
en derin kuyudan daha derindeydiler.
en karanlık kalpten daha siyahtılar.
hiç umut yoktu.
ve bir gün, heybesinde sırlarla, uzak bir diyardan "o" geldi.
onlara sevmeyi, inanmayı ve cesareti anlattı.
inanlar beklediler çünkü biri daha gelecekti.
--spoiler--
--spoiler--
kurt kuş uyuyunca
eski ahırda
el ayak çekilince
kimseye söyleme...

çocukların birbirlerine bu dörtlüğü fısıldadıkları sahne gibi bir çok güzelliği barındıran film. ama ilk yarısından çıktığımda yüzümde oluşan memnuniyet ifadesinin yerini filmin bitiminde ehh neyse ifadesi almıştır. filmin ilk yarısı iyiydi de ikinci yarısı olmamış gibi sinemadan uzak bir yorum yapmayacağım ama sanki sonu, yani hastalıkla tüm kötülerin telef olması falan fazla iyimser olmuş bu karanlık masal için.

kısacası sonunu beğenmediğim ama herkesin izlemesini şiddetle tavsiye edeceğim çok güzel bir filmdi.

--spoiler--

--spoiler--
ayrıca ferhat'ın annesi neden kurtulmuştur. öykü boyunca herhangi bir iyi yanını görmediğimiz bu kadının köydeki diğerlerinden ne farkı vardır, yapan kadar bilip de söylemeyen de suçluysa bu kadın neden öykünün sonunda kayrılmıştır da kurtulmuştur.
--spoiler--
neden sebep?? sorusunun sıkça kullanıldığı yeni çağan ırmak filmi.
çağan ırmak'ın üstün bir zekası olduğunu düşündüğüm, film. kendinizi kaptırıp kimi yerde hüzünlendiğinizi kimi kez de güldüğünüzü farkediyorsunuz.çetin tekindor zaten almış başını gitmiş durumda. en çok akılda kalan ferhat' ın ağlaması ve günahı yapan kadar buna sessiz kalan da cezalandırılır sözleriydi.
filmin sonunda insan bir olmamışlık hissi yaşıyor . filmin daha önce denenmemiş bir tarz olması filmin artılarından. zaman ve mekan belirsiz, bugünü geçmişe değinerek masalsı biçimde eleştiriyor. şiveler birbirine karışık, olaylar birbirine karışık, peygamberler ve onun havarilerine insanların yaptıkları, dinlerin bir bakıma nasıl doğduğu anlatılıyor. adem, havva, meryem, ibrahim isimleri tesadüf değil. çocuklar masumiyetin sembolü olarak gösteriliyor. bir suçu işleyen kadar görüp susanında suçlu olduğu, kötülerin saygı gördüğü ancak öldüklerinde mezarlarına tükürüldüğü, dilin söylemesede gönlün konuştuğu, insanın bilmediğinden korktuğu gibi mesajlar veriliyor. sonu bir tuhaf bitmiş ancak buda filmdeki masalı her çoçuk farklı bir son farklı bir cevap ile tamamladığından bu filmin sonuda seyirciye bırakılmış. tüm bunlara rağmen bilinmez bir huzursuzluk havası var filmde ve bir türlü masaldan çıkılmıyor gerçekler mi yoksa masalmı bizi esasa ulaştırdı belli değil. tamamıyla insanı içine çekemiyor en azından beni. ancak izlenmesi gereken bir film.
Çağan Irmak'tan güzel bir film daha,oldukça hoş bir masalın sinema uyarlaması diyelim.
buram buram çağan ırmak kokan bir filmdir. değişiktir. güzeldir. amma velakin harika değildir. babam ve oğlumun ekibinin rol aldığı filmdir. ister istemez beyninizin sağ yanı sol yanına babam ve oğlum sahnelerini seslendirirken aynı ses tonuyla bu filmdede konuştuklarını şahit olursunuz. filmin ana konusu batan bir toplumu gelecek olan yeni nesil kurtarır. ana konu budur. güzel denilebilir ama harika denilmez. kurgu filmidir. sizin hayaliniz ve çağan ırmağın hayali birleşince ilginç bişi ortaya çıkar. takdire şayan bulmuyorum efendim ama ellerine sağlık çağan ırmak denilebilir.
maalesef hayal kırıklığı yaşatmış olan filmdir..
çok çirkin veya çok güzel bulmadığım ancak izlerken de sıkılmadığım masalsı bir çağan ırmak filmi.