bugün

kisaca "tomo" da denilen, bir tomografla tomogramin cekilmesi.

günümüzde medikal olarak yaygin sekilde kullanilani bilgisayarli tomografidir. CAT scan de denilir. 3 boyutlu görüntüler elde edilir. yüksek dozda radyasyon yayar ayrica.
er kişinin kız kesmek amacıyla röntgenden daha ileri bir teknik kullanması hadisesidir. teknik tamamiyle hormon seviyenizle doğru orantılıdır. eğer 44 xy kromozomuna sahipseniz ve an itibariyle kulaklarınızdan testesteron fışkırıyorsa gerisi hayal gücünüze kalmıştır. kızın kesit görüntüleri ve limbik sisteminiz artık bir bütün haline gelmiştir zaten. bu ahval ve şerait içerisinde anamnez, fizik muayene ya da başka labaratuar tetkikine gerek yoktur. kızın tanısı anında konulur. eğer bir hastalık saptanmışsa * tedaviye yönelik yöntemlere geçilir. daha ileri teknikler için: (bkz: yrbt) (bkz: mr)
Cormak tarafından teorize edilmiş kesitsel görüntüleme yöntemidir. tomografide x ışınları yayan tüp ile bu ışınları toplamaya yarayan dedektörler vardır. Tomografisi çekilecek olan kişi bu iki sistemin ortasına yerleştirilir. Böylece x ışınları hastanın içinden geçtikten sonra dedektörler tarafından tutulur. Vücudun dokularının atomik yoğunlukları farklı olduğu için her bir dokunun tutacağı x ışını farklı olur ve böylece doku görüntüleri oluşturulur. Tüp ve dedektörler hasta etrafında 360 derece döner ve o bölümün görüntüsü oluşur.
Kesitsel sekilde görüntü alma şeklidir.Klostrofobisi olan gantriye girmekte zorlanır.
kontrastlı tomografi çekimi esnasında vücuda verilen sıvı, sayesinde tomografisi alınan bölgelerde ısınma meydana gelir ve çekim sonrası mideniz baya bulanır.

(bkz: ben bugün bunu yaşadım)
çekim esnasında vücudunuza verilen sıvı tomografi cihazının içine içine kusmanıza neden olabilir. 'koskocaman yeni bir cihaz alcam şimdi size' vaadiyle doktoru kandırıp orayı derhal terk ediniz. bir de aç gidin, pek aç gidin, çok aç gidin! kusmuğunuzda boğulursunuz yoksa yeminle.
Vicudun herhangibir bölgesinden değişik açılardan kesitler alan tıbbın olmazsa olmaz cihazlarından biridir. çok yüksek oranlarda iyonizan radyasyon yayar. kesinlikle her baş ağrısında çektirilmeyecek kadar tehlikeli bir görüntüleme methodudur. Günümüz doktorları hikayeden doktor oldukları için her boka tomografi ister.
--spoiler--
Tek bir tomografi 442 göğüs röntgenine ve 74 mamografiye (meme röntgeni) eş oranda radyasyon yayıyor. Tomografiye sağlıklı giren her 50 hastadan biri maruz kalınan radyasyon nedeniyle çekim sonrasında kansere yakalanıyor.
--spoiler--
(bkz: bt)
pazartesi için randevu almıştım.
sayenizde göt korkusundan dolayı vazgeçtiğim tetkiktir.
(bkz: göt korkusu)
doz değeri yüksek olsada hasta yoğunluğunun röntgen kadar çok olmaması nedeniyle kendisini sevdirir.
Ölmeden mezara girmek sözünün karşılığı olan çekim.
O sesler... bir sağdan, bir soldan. Yetti mi? Hayır. Bir kaç farklı yerden birden de gelebiliyor. Müthiş bir ses.
Kabir azabı nedir sorusunun dünya versiyonu gibidir. Asgari 10 15 dakika sürüyor. Yarım saat kalan da var 45 dakika kalan da.
Allah çektirecek olana sabır ve dayanma gücü versin.
Bugün girmiş bulundum kendisine. ilaçlı tomografiydi benimki.

Gitmeden sütyen sıkıntı, pantolon dügmesindeki metal sıkıntı bir sürü şey okudum ama çıkarmana gerek yok dediler belki çekilen bölgeye göre değişiyordur.

neyse, damar yolu açtılar uzandım. iyotlu bir ilaç varmış sanırım onu verdiler. biraz sıcaklık hissedebilirsin dediler. Tiroidlerimde sorun var ilaç yan etki yapar mı dedim yok falan dedi, sonra elinde boyunluk gibi bir şeyle geldi. onu takıp içeri gittiler.

içi kapalı bir şeye girerim sanıyordum ama o MR'da öyleymiş sanırım.

cihazda bir ileri bir geri gidiyorum, nefesini tut bırak talimatlar veriyorlar içeriden.
O sıcaklik bi türlü gelmedi neden acaba diye düşünürken bir geldi pir geldi. Sıcaklıkla birlikte kalbim öyle hızlı atmaya başladıki öleceğim sanırım dedim. Bi ara kalksam mı diye düşündüm. Seslenmeyi düşündüm baya bir şey düşündüm. Nefesim de daralıyor gibi oldu çünkü..

Öyle böyle 6 7 dk kadar sürmüştür. Yediğim radyasyon da yanıma kaldı işte...
radyolojik tetkiklerdendir. insan vücudunu kesitsel olarak görüntülemesi tanı için avantaj verir. metal eşya çekinmenize engel değildir. onlar mr da problem çıkartır zira mr=manyetik rezonans yani mıknatıs etkisi.

edit: şu kadar akciğer filmi kadar radyasyon veriyor giren 50 kişiden biri kanser oluyor diye saçma sapan açıklamaları görüp gaza gelmeyiniz. misal nefes darlığı var balgamda kan geldi. çektirmeyip ne bok yiyecek. pulmoner emboli ise affetmez öldürür. tabii ki akciğer tomografisi ile öntanıyı destekleyeceksin. ona göre tedavi edeceksin.

edit: imla.
Cok zorda kalinmadigi surece tomografi cekilmemeli. Cunku tomografiden aldiginiz radyasyon miktari hirosima bombasi atilmis bir kasabaya 2.5 km mesafede bulunmak gibi olumsuz sonuclari varmis.
Daha once tomografi almis kisilerin %60-70 lik kisminin daha sonradan kansere yakalandigi göz ardı edilmemeli,

Edit:Tomografinin hemen ardindan radyasyonun atilmasi icin dus alinip vucut bir kac defa liflenip iyice temizlenmeli
Bol bol su icilmeli
Elbette bir kac gun sarimsak kuru uzum gibi icerisinde bolca antioksidan bulunan yiyecekler tuketilmeliymis. Bu sayede aldiginiz radyasyonun cogunu bir kac gun icerisinde atiyormussunuz.
Hepimizin iskelet olduğu gerçeği.
Vücudu ayakta tutan iskeletlerin var olduğunu gösteren alet.
Mr dan bin kat daha iyidir.
Aaa benim kafamda böyle ne tesadüf demek ki Türkiye'de fix böyle kafa tipi oluyor. Bir çeşit kafa şekli.
güncel Önemli Başlıklar