bugün

değişken değerli menkul kıymetlerin (hisse senedi vb.) grafik olarak incelenmesi, yorumlanması.
Geçmişte piyasada oluşmuş çeşitli verilerin, bilgisayar ve grafikler yardımıyla geleceği tahmin etmede kullanıldığı bir değerleme yöntemidir.
Fiyat, hacim gibi göstergelerden hareketle, geçmiş dönem piyasa hareketlerinin analiz edilerek bu yolla geleceğe yönelik olarak fiyat tahminleri yapılmasıdır. Bu amaçla, çeşitli grafik oluşumlarından ve istatistiksel metodlardan faydalanılır. Grafikler üzerinde geçmiş fiyat hareketleri nedeniyle ortaya çıkan oluşumların gelecek için gösterge oluşturduğu, dolayısıyla bu tür oluşumların alım - satım için gösterge olarak kullanılabileceği varsayımına dayanır. Bu tür analizler, örneğin, geçmişte gerçekleşen en düşük fiyatların, diğer bir deyişle fiyatların döndüğü, yükselmeye başladığı noktaların; olduğu, dolayısıyla alım için bu noktaların beklenmesi (kriter olması) gerektiğini, yine geçmişte gerçekleşen en yüksek fiyatların direnç noktası olduğunu ve satım için dikkate alınması gerektiğini öngörür.
teknik analizcilerin kendi ifadesiyle "akıllı paranın ayak izlerini takip etmek" tir. piyasa nın psikolojisini göstermesi bakımından önemlidir. (bkz: rsi) (bkz: cci) (bkz: momentum) (bkz: stokastik) (bkz: macd) (bkz: hareketli ortalama) gibi göstergelerden yararlanılır. (bkz: temel analiz)
unutulmamalıdır ki, yalnız teknik analiz asla bir gösterge olamaz. nitekim bir hisse tekniği çizdirmek imkb gibi bir borsada çok kolaydır. doğru yatırım için, temel-teknik-takas üçlüsünü oluşturmak en geçerli yöntem olacaktır.
(bkz: çizdirme fenomeni)
imkb'nin sığ bir borsa olmasından ve bir kaç kişinin istediği gibi at koşturmasından olayı bizim borsamızda çoğu zaman tutmayan analiz çeşidi.
(bkz: alçalan tepeler)
(bkz: üçgen formasyonu)
(bkz: çanak formasyonu)
(bkz: dip)
(bkz: tepe)
(bkz: ikili tepe formasyonu)
temel analizin tersine (ki onlarin derdi value yani deger iken) arz talep iliskisine bakarak yapilan analizdir.
borsa'da grafikler üzerinden analiz yaparak hissenin geleceğini belirleme durumu. bir nevi grafik falcılığı. ancak diğer falcılardan farklı olarak insanı milyoner edebilir.
kısa vadeli alım satımlarda daha çok kullanılan analiz çeşididir.derinliği olmayan hisselerde bi halta yaramaz.
bizim koylu ahmet esegini satmaya karar vermis. kiymeti tas catlasa 50 milyon lira eden esek icin pazarlik payini da ekleyerek 100 milyon lira fiyat koymus. komsu koyden acilen esege ihtiyaci olan mehmet 100 milyon odeyip almaya razi olmus. koylu ahmet esegini satmis ama aksam da uykusu kacmis. dusunup durmus,
- "mehmet 50 milyon liralik esege niye 100 milyon lira verdi?" diye. ici rahat etmeyince ertesi gun esegini geri almaya karar vermis. pazara gittiginde mehmet'in esegi 200 milyon liradan satisa cikardigini gormus. sonunda 200 milyon liraya almak zorunda kalmis. ayni olay bu kez mehmet'in basina gelmis.
o da ertesi gun esegi geri almaya karar vermis. bu alisveris hergun fiyat arta arta devam etmis. birkac gun sonra pazara bir baska koyden huseyin gelmis. huseyin pazardaki kalabaligin arasina dalinca bir de ne gorsun:
- "al, al, al, sat, sat , sat" bagrismalari arasinda bir yasli esek ve bu esegin 1 milyar liralik satis fiyati....!
yanindakine sormus
- "hemserim, bu yasli esek 1 milyar lira eder mi yahu?"
adam hemen yanitlamis;
- "valla grafikler ortada. bu esegin fiyati 50 milyon liradan basladi, 950 milyon liraya geldi. soyle bir teknigine bakarsan gorursun. esegin fiyati 1 milyardaki direncini kirarsa, 1.5 milyara kadar yolu var."
(bkz: kahve falı)
trt3 spor kanalında yayınlanan bir futbol programı.
öğrenmesi uygulamasından kolay olan fiyat hareketlerini tahmin etme şeysi.
Trt spor'da yayınlanan program. 2 tane vasat yorumcu koymuşlar gözleri kör galiba. Evet.
kısaca :finansal , piyasa durumunun tahmini.
Güvenirliği sizin uzmanlığınızla paraleldir.
teknik analiz yapanlar neden yapmaya devam ediyor diye düşününce gerçeği anlarsınız: tahminleri tutsaydı, şimdiye kadar voliyi vurur, bahamalarda emekli olarak yaşamaya başlarlardı.

bu sözüm tahmin yaparak ekmek parası kazanan herkes için geçerlidir.

kıssadan hisse: kimse kahin değildir.
artık pek ilgilenmemekle birlikte bazı pratik bilgilerimi anlatmak isterim.

öncelikle o dönem borsanın tl üzerinden mi usd üzerinden mi değerlendirildiğini bilmek gerekiyor.
son bi kaç senedir yabancı ağırlığı olduğu için artık fiyatlama usd üzerinden. yani usd bazında grafiklere yapacaksın teknik analizi.

teknik analizde önemli olan bir hareketin 5 dalgadan oluştuğunu bilmektir. bunlardan 3 ü yükseliş dalgası, 2 si düşüş dalgasıdır. tabi ki 3. dalganın sonunda satış yapman gereklidir.
bu dalga olayı çok karışık şöyle ki; ilk yükseliş dalgasını ele alalım. bu da kendi içinde 5 dalgadır.
mesela haftanın 3 günü kağıt yükselir. 2 günü düşer.
ya da bu hareketi 2 haftada yapar.
işte bunların tespiti ve o anlarda piyasaya pompalanan haberlerden etkilenmemek, o psikolojik bombardımana dayanmak güçtür ve adamı yıpratır.
misal bütün ekonomi haberleri, kanallları kötü haberleri öne çıkarırken, sen satmayacaksın. tabi analizine güveniyorsan.
zor iştir bu kısım.
bir de zor olan başka bir yer de yükselişlerin ya da düşüşlerin hızına ayak uydurabilmektir.
misal teknik analizden bir gelecek planı çıkarırsın aklında 1 hafta içinde dişe dokunur bir hareket olacağını geçirir buna göre şartlarsın kendini ama borsa kendini 2 haftaya göre ayarlamış olabilir.
o zamanda sanırsın ki analizim yanlış, borsa yükselmiyor.
yanlış değil tabiki zamanlama hatalı. tayming dedikleri mesele.
yukarıda teknik analizden beklenen karın zamanlamısyla ilgili konuştuk.

şimdide ne zaman kağıt alınıra bakalım.

eğer hakkaten bu işten ekmek yiyorsnız iş başka, heyecan için yapıyorsanız iş başka.
ekmek yiyorsanız ancak 6 ayda ya da en fazla senede bir alım satım yaparsınız.
çünkü bahsettiğimiz 5 dalga en az 6 ay ya da bi yıl sürer. daha kısa sürdüğü zamanlarda olabilir. genelleme yaptım.

alım zamanı borsanın ikili dip yaptığı zamandır.
yani diyelim 1 haftada yüzde 7 yükseldi. sonra gene 1 haftada eski fiyatına düştü ama ondan aşağı inmedi. o zaman alım yapılabilir. hatta eski fiyata inmeyebilir ama çok yaklaşır. orada alım yapılır.
tabi o anda ekonomide kötü beklentiler olup olmadığınada kulak kabartmak gerekir. laaap diye dalmamak lazım.

sonra bu bahsettiğimiz 5 dalganın başlaması beklenir.
birinci dalga orta seviyeli bir yükseliştir.
ikinci dalha birinci dalgadan daha fazla bir yükseliştir.
üçüncü dalga , birinci dalga kadar bir yükseliştir.
oralarda satış yapılır.
sonra kalan iki dalgalık düşüş beklenir ve gene ikili dip görüldüğünde alım yapılır.

şimdi tüm bunları yazdıktan sonra en önemli şeyi ekleyelim.
borsalar artık eski borsalar değil. bilgisayarlar o kadar kuvvetli ki 100 tl lik alımı bile dikkate alıyorlar ve bu işin içinde olmayan insanlara kolay para kazandırmıyorlar. yani gerekirse siz pes edene kadar borsa bekliyor.

o yüzden yukarıda yazılanları uygularsam kesin kazanırım demeyin. o eskidendi.

not: sokağa atacak paranız yoksa uğraşmayın.

önemli not: yatırım tavsiyesi değildir.

tabiki teknik analiz bu kadarla bitmiyor. dediğim gibi pratik bilgilerimi aktardım.
yatırım işlerine yeni başlayanların bilmediği ve anlamadığı profesyonel analiz yöntemi. yatırıma yeni başlayan aveller ancak temel analiz yapar (berat albayrak, hükümet hamleleri vs)
piyasa her şeyi iskonto eder, fiyatlar trendlerle hareket eder ve tarih tekerrür eder temel savları bu işin felsefesini oluşturur. özellikle kısa vadeli yaklaşımlar için kullanılması makbuldür.
Temel analizin yapılmasının zor olduğu ve aynı zamanda kısa vadeli ve orta vadeli trade işlemleri için kullanılan, ( uzun vade için de kullanılır ama trader'ın o kadar sabrı olmaz) neredeyse borsanın doğuşuyla var olan, geçmiş hareketlerden yola çıkarak yapılan bir çeşit matematiksel hesaplamalardir. Amaç yüzde yüz kazanç degildir, kazanç oranını kayıp oranına göre ideal yere taşımaktır. Duygusal davranmak yoktur. Analiz yapılacak herhangi bir hisse senedi, döviz altın grafik olarak alınır, üstüne 5dk 200 sma atılır benim için olay budur. Diğer indikatörlerle işim olmaz, zira kafa karıştırır.ytd.
en güzel işlediği zamanlar ani çöküş olan zamanlardır.
hep derler oralar alım fırsatı diye ya. işte o anlarda teknik analiz çok güzel çalışır. al dedii de doğrudur sat dediği de ama o anlarda kimsenin teknik analize bakacak dermanı yoktur.
moral bozukluğu her şeyin önüne geçmiştir.
borsacıların ikiye bölünmesine sebeptir.
kimi der ki dandik iki çizgiden bi halt olmaz kimi de derki teknik her şeydir.

pilot ne diyor?
pilot, ikisi de doğru diyor.

şu kıstasları dikkate alırsanız teknik analiz faydalıdır.
-yeni bir haber teknik analizi geçersiz kılar ama o haberin etkisi geçince tekrar geçerli olur.
-teknik analiz i spekülatörler mal dağıtmak ya da mal toplamak için kullanır.
yani tekniği öyle bir hale getirirler ki bitecek kağıdı çok ucuz alınır gibi de gösterebilirler.
uçup gidecek kağıdı bitmiş gibi de gösterebilirler.
bu gözler teknik görüntüyle adını yazanları bile gördü. grafiğe bakıyorsun, mesela diyelim ali yazmış adam ali. adını yazmış.