bugün

genel olarak, ülkenin genel ekonomik hareketleri incelenerek, firmaların mali tablolarına bakarak yorum yapmaktır. borsada teknik analizin kardeşidir.
(bkz: borsa)
(bkz: imkb)
(bkz: borsa terimleri)
(bkz: küçük yatırımcı için stratejiler)
önce şunu söyleyeyim borsada teknik analizin kardeşi değil ağababasıdır.

bir hissenin normal koşullar altında olması gereken fiyatının neresinde işlem gördüğünü sorgular. mali tabloların analizi yoluyla hissenin gelecekte nasıl fiyatlanacağını öngörmeye çalışır.

zordur, meşakkatlidir ama sağlamdır.
Trend takipçileri tarafından pek ciddiye alınmayan yöntemdir.

(bkz: trend takipçiliği)
(bkz: trend takipçileri)

Bu yöntemin en efsanevi uygulayıcısı ise, "Warren Buffett"tır.

(bkz: waren buffett)
kolaydır. açın tv yi özellikle finans sektörüne odaklanın. hangi şirketin/bankanın reklamı daha çok dönüyorsa;
etrafınıza bakın, hangi şirketin binaları tadilatda/onarım-yenilenme aşamasında, renk değişikliği yeni reklamlar varsa
paranızı yatırabilirsiniz.
ancak piyasa değeri defter değerini geçmişse teknik analiz burada devreye girer.
ikisi de lazımdır.
sonuçta paradan para kazanıyor ve birşeyleri riske ediyorsunuz. kör kütük yatıracaksanız yazı tura atılması gerekir.
teknik analiz ile kardeş değil, bildiğin düşmandır. teknik analizciler daha cool takılırlar, ancak temelciler teknikçileri pek sevmez. temel analizci, hedefine aldığı şirketi incelerken günlerini, haftalarını verir. şirketin bulunduğu sektörü, sektörün şirketin karlılığına etkilerini, şirketin geçmiş tablolarını, tahmini gelecek tablolarını, yeni projelerini vs. inceler. teknikçi ise grafiğe bakar, bollinger bands'ını çizer, rsi'sini, macd'sini inceler, 4-5 dakikada işi bitirir.
garantici, sabırlı ve uzun vadeci iseniz temel analiz size uygundur, gayet güzel paralar kazanırsınız. "yok ben bir günde işi bitireyim, acil para lazım" diyorsanız, daha az ama daha hızlı kazanmanın yolu teknik analizden geçer.
basit ve güncel bir örnek vermek gerekirse izlanda'da meydana gelen volkan patlaması ve ardından gökyüzünü toz bulutlarının kaplamasıyla iptal edilen uçak seferleri sonucunda; havacılık hisselerinin düşmesi, bunu yorumlamak temel analizdir.
bunu gören bir yatırımcı, hızlı hareket edip alternatif ulaşım şirketlerine parasını yatırabilir.
örneğin demiryolu taşımacılığı.
avrupa'da hızlı tren sistemi yaygınlaştığından dolayı tren seferleri daha ağırlıklı olarak, hava taşımacılığının ikamesi olarak görülebilir.
mali tablo analizidir. şirket bilanço ve gelir tablolarının incelenmesi ve yorumuyla geleceğe dair tahmin yürütmektir. öte yandan anlık haberler ve gelişmeler temel analizden ziyade spekülatif finansal hareketlerdir.

temel analize dair söylenecek en önemli şeylerden birisi şirket karlılığıdır. karlı olan şirket her zaman tercih edilmelidir. ve büyük şirketlerin daha karlı olacağı yanılgısı da kazancınızı etkiler. pek tanınmayan ama karlılığı yüksek şirketleri es geçmenize sebep olur.

karlılık ilgili şöyle de bir yazı var.
http://hissedarlar.blogsp...irket-karllg-hakknda.html