bugün

her karenin ayrı ayrı fotoğraflanarak saniyede 24 kare olacak şekilde akıtılması sonucu oluşan film çeşididir. o kadar zor bir iştir ki yapmaya çalışanların birçoğu yarıda bırakmıştır *. 5 dakikalık olanı bile en az 24x60x5=7200 fotoğraf karesinden oluşur *. fotolarla uğraşmak bir yana story board ve devamlılık gibi bitmek tükenmek bimeyen lanet şirret sorunları vardır.
buna yapı bitiren adamlar ulvi eşşek mertebesine ulaşır. hele ki ortaya çıkan sonuç boktansa, gelene gidene saniyede 24 kare fotoğraf çektim. hepsi tek plan hamurları hazırlayana kadar 3 tane üniversite bitirirdim filan dersin.

zor değil meşakatli. ayrıca müthiş örnekleri vardır

The Nightmare Before Christmas (Henry Selik, 1993),
James and the Giant Peach (Henry Selik, 1996),
Chicken Run (DreamWorks/Aardman Animations, 2000)
Corpse Bride (Tim Burton, 2005),
Wallace And Gromit

hepsini wikipediadan baktım bir iki tanesini biliyordum ama. bir de bi tane daha biliyorum ama siz bilmezsiniz diye söylemiyorum. hadi dayanmadım sölüyim; more süper bir stop motion hem de 5 dakika. toplasan toplasan 30 mb. emuleden indirin.
(bkz: slow motion)
son zamanlarda reklamlarda kliplerde falan moda olmuş olan, her bir video karesinin bir fotoğraftan ibaret olduğu animasyon tarzı...
dandik bir örnek için: http://www.youtube.com/watch?v=1YfJqXpNzoU
üşenmeden nasıl yaptıklarını anlamadığım animasyon tekniği; mesela corpse bride düşünülürse; film 76 dakika yani 4560 saniye, saniyede 24 kareden 109440 kare eder.bana sorarsanız imkansız.senaryo, seslendirme, müzik gibi aşamalarda düşünülürse allah akıl fikir versin tadında bi teknik. başka bir örneği için: http://www.youtube.com/watch?v=wKbJvM7VbQc
80'li yılların sonunda tim burton ile tırmanışa geçen animasyon tekniği.

devamlı çekim yapmak yerine modellerin pozlarıyla oynayarak düşük kare hızıyla arka arkaya resimler çekilir. bunun sonucunda epey düşük olan kare hızı göze batmayacak şekilde kendine has bir stil oluşturur.
kafayı bozduğumuz, amatör klibimiz için yaklaşık 30 saniyelik siyah-beyaz bir versyonunu çektiğimiz **, çekerken insanı sinir krizlerine sürükleyen, üzerinde fazla emek harcandığında inanılmaz olabilen bir çeşit animasyon. **
(bkz: corpse bride)
movie maker'da yapmaya çalıştığımız fakat aralıklarını kısa tuttup kaydetmeye her kalkıştığımızda bilgisayarın kafayı yediği nasıl yapılacağına dair bir program bulmaya çalıştığımız film çekme tekniği.
(#3420602)
Fotoğraf karelerinin ard arda hızlı bir şekilde görünmesi sonucu fotoğraf içindeki nesnelere hareket ediyormuş gibi bir görüntü kazandıran sinema tekniğidir. Disney yapımı çizgi filmlerin temelinde bu teknik vardır. Ayrıca ünlü matrix üçlemesinde mermilerden kaçma işlemindeki karakter hareketleride bu teknik temel alınarak oluşturulmuştur.
animasyon çeşitlerinden biridir, zordur, çeken bilir * tüm gün uğraşıp elinizde sadece filmin 36 saniyelik bölümünü görmek biraz demoralize bir durumdur bu sebeple de son yıllarda özellikle de bilgisayar animasyon tekniklerinin artması ve kolaylaşmasıyla yapım sayısı azalmıştır.

bir saniyelik bir filmin pal sistemde 25 kareye ntsc sistemde 30 kareye denk geldiği temel alınarak -ki bu tüm animasyon teknikleri de aynı mantıktan yola çıkılarak hazırlanır- , aynı mantıkla cansız varlıkların canlandırılarak filme alınmasında kullanılan yöntemdir. buna göre bir varlığın bir saniyelik hareketi 24 veya 30 kare olarak çekilmelidir. hareketlerin yumuşak olması da aynı prensiple alakalıdır. isteyenler frame sayısını azaltıp hareketlerin hızını kontrol altında tutabilecekleri gibi farklı görsel tarzlar yaratmak için de kullanabilirler. örneklemek gerekirse bir oyuncağın bi noktadan bir noktaya yürüyerek hareketini çekmek istediğimizi düşünelim. bu durumda öncelikle o plan için kamerayı sabitlemek oyuncağın tek bir adımı için hareketi 24'e bölmek ve milim milim hareketi yaptırarak her seferinde birer kare çekmek gerekmektedir. bu işlem sonucunda elimizde -biraz da el marifetine bağlı olarak- gerçeğe çok yakın bir hareket elde ederiz ama yapı olarak daha keskin hareketler istenirse hareketi 12, 6 ya da daha az karede yaptırmak mümkündür. bazı tembeller * işleri biraz kolaylaştırmak için saniye başına 12 kare çekip montajda her kareyi ikişer kez kullanmaktadır.

inatla stop motion yapanların başında tim burton gelir. (bkz: james and the giant peach) (bkz: the nightmare before chrsitmas) (bkz: corpse bride) kısa filmde ise en ünlü isim jan svankmajerdir. izlemek isteyenler için neredeyse tüm kısa filmleri youtubeda bulunmaktadır.
(bkz: l animateur)
oyuncak arabalarla yapılan bir örneği için:

http://goo.gl/7xsfy
(bkz: corpse bride)
"stop motion war" kategorisinde türk yapımı bir örneği için: http://www.youtube.com/watch?v=TEXodvM1G5Y
güzel yapıldığında izlenmesi çok eğlenceli bir animasyon tekniğidir.
Örnek:
http://www.youtube.com/watch?v=2_HXUhShhmY
http://vimeo.com/4636202
bu da sayılır mı?
edit : illaki sayılır.
fotoğraf karelerinin belli bir teknik ve program ile birleştirerek elde edilen görüntü dizisidir. bu işi iyi yapan ve öğreten atölyelerden birisi ankara'da 3dios tur.

facebook sayflarından çalışmalarını izleyebilirsiniz: https://www.facebook.com/3dios
yağlı boya resimlerle ile yapılmış müzik klibinde kullanılan teknik.

http://www.youtube.com/wa...mbedded&v=8ID1plssS4s
2009 yılı yapımı coraline* filminde de uygulanan tekniktir. bu teknikte filmler izlemek istiyorum, yeşillendirin genşler.

diğer aklıma gelen: mary and max

ararken de bunlar da bulunmuştur.

http://www.timeout.com/ne...imated-movies-stop-motion

edit: link bulundu.
yeni merağım olabilir. sorun şu neredeyse başladığım hiç bir şeyi bitirmedim daha önce.