bugün

sosyal medya tanımıyla bile kendisiyle çelişen ironikliğin dibine vurmuş son yılların gözde oluşumudur.

Türkiyede ve dünyada sosyal medya kullanımına bakıyorum da, bu insanlar eğer ki 90 larda ansiklopedi karıştırmak zorunda kalsaydı ve birbirleriyle iletişime geçmek için zorlansaydı ne yaparlardı merak ediyorum.

Asosyalliğin gerçekten ama gerçekten insanları düşünmekten uzaklaştırmanın en mantıklı halidir bu sosyal medya.

Şu an oturduğum kafede bu entryi yazarken kafamı kaldırdım ve çevreme bakıyorum. Oldukça yoğun bir yer istanbul şişlide ve abartmadan 20 masa var dolu hemen hemen ikili üçlü doluluk oranıyla 75 90 arası bir kişi sayısı var. Çoğunluğu yemek molasına sohbet arasına çıkmış napıyorlar peki?

Bingo , sadece sipariş için sesleri çıkıyor. insanlar artık zorunda kalmadıkça konuşmuyorlar. Hepsi sanal yaşamları çok sevdi çünkü. Takipçiler,aboneler, methiyeler moda ikonluğu yapmalar. Herkes aslında gerçekten olmak istediğini yansıtıyor. Ne olduğunu değil.

Karşısındaki insan iş arkadaşı bile olsa, kendisinin nasıl biri olduğunu çoğunlukla biliyor. Kendi hatalarını , negatifliklerini nasıl biri olduğunu ve o kişi bu karakterinden memnun değilken ne yapıyor? Ver elini sosyal medya.. Ay canımmmmm görüşelim bir ara .).) ile popüler bayan tanımına bürünüyor. Ortamların aranılan kızı, onsuz eğlenilmez, modadan anlar, filmden anlar , en iyi mekanları bilir ki tek bildiği , starbucks , midpointteyiz cnmm yaa dır.

bunlara kezban diye bir tanım çıkarıldı. Doğrudur yanlıştır bilemem. Ama Kezbanlarmış işte, apaçi gibi emo gibi bunlar da böyle.

Erkekler farklı mı asla... Normalde konuşmayı bilmeyen dişleri sapsarı adam kalkmış haberim yokmuş gibi çek panpa fotoğrafları, rakı masaları, araba olmazsa olmazlardan, gözlükler tabi, sanki californiada yaşıyor havası kimeyse.

Ama sorsan kahvede bataktan çıkmaz, ps3 kafede ömür çürütür ve 2 3 günde bir duş alır ama olur mu o bir süperstar.Herkesin kardeşi , brosu , kankası o.

Aslında sorun bizde değil , bu açığı gören zeki adamları tebrik ediyorum. Hayatlarımızı daralta daralta tabutta röveşetaya döndürdüler. Telefonunun şarjı bitince acil kan araya hasta yakını gibi sağda solda priz arıyorlar.

Dağıtmadan, dedim ya adamlar zeki, sosyal medya ekran koruyucu tamamen. Social network evet tabi. KArşındakiyle konuşmadan iletişime geçmeden sosyal medya ne kadar janjanlı , ışıltılı.Cezbedici kesinlikle.

Zeka konusuna gelince, düşünüyorum her insan başka insanın hayatını merak eder. Her insan kolay yoldan meşhur olmak tanınmak ister.Herkes sevilmek ister. Önemli biriymiş gibi hissetmek ister.

Ve insanoğlu canlı renklere , ışıltıya bayılır.

Bunları tek bir çatı altında toplayınca, sadece insanlığın gelişimini düşünsek yeter. Bildiklerimiz insanoğlu ateşe taptı, aya taptı,güneşe taptı, gündüze taptı, gökkuşağına bile tapmıştır. Renkler cezbedicidir ki bu saydıklarımdan yola çıkarak, PCler çoğaldı rengarenk, tv çıktı,atariler çıktı,cep telefonları çıktı.

Hepsini bir araya getir. Karşınızda sosyal medya, hristiyanlık musavilik islam gibi dinlerin ardından gelen gizli tanrımız.

omuzlarınızın üstündekini saksı diye taşımıyorsunuz. O beynin kıymetini bilin köreltmeyin.

sevgiler..
Yakında herkesin hayatını 24 saat kaydeden canlı yayınlar olucak. Biri bizi gözetliyor mantığında yaşayacağız ki herkes birbirini istediği gibi takip edebilecek. içimiz rahat olacak.
Olmadan yaşadığımız yılları unutmuş gibiyiz. Absürt bi şekilde sadece tuvalette afedersin sıçarken ki resmimizi paylaşmıyoruz.
bir insana iftira atmanın ne kadar kolay olduğunu bir kez daha göstermiştir. kitlelere yaymak için numan kurtulmuşa karşı videonun birinden caps alıp yayınlamak kafi gelmiştir.

yolsuzlukların araştırılmasına tam destek ama bel altı vurmaya çalışmak ayıptır.
iyice bokunun çıktığı herkesin en azından bir süreliğine uzaklaşıp kafasını dinlemesi gerektiği platformlar bütünü. kimseyi beğenmez oldunuz yok kolu kıllı kız falan hep birbirinizi gaza getirdiniz şimdi herkes yalnız.
iletişim kopukluğu.
görsel
yeni katılan firmaların, ilerlemelerini başarıyla sürdürebilmeleri için bazı adımlarının olduğu platformdur.

"nedir bu adımlar?" diyenlere
kendimizi istediğimiz gibi ifade edebildiğimiz güzel bir mecra. buradakilerin çoğu dış dünyadaki insanlara güvenmiyor ki ben de güvenmiyorum, samimi bulmuyorum. dertlerimi beni asla dinlemeyecek olan insanlara anlatmak yerine buralara yazmayı tercih ediyorum. hem de istemeyen dinlemez, okumaz geçer gider. ama hepimiz burada daha samimiyiz sanki ? bir rahatlıyoruz buralarda.
firmaların, hedef kitle belirlemek gibi aslında sosyal medyada kendileri açısından en elzem noktayı sıklıkla atladığının gözlendiği mecra.
asosyal insanlar oluşmasına sebebiyet veren farklı siteler ağı.
video: https://www.facebook.com/...30&type=2&theater
tam anlamı ile postmodern mücadele alanı...

anarşik karakteri baskın bir araç...
belki de bir hayalet, çoğu zaman aklımızla dalga geçen...

üstelik aptallığına rağmen...
interaktif iletişim organı.

her gün birini bulup getiriyorlar amk önümüze. lan yeminle sövmekten bıktım ya. linç etmekten bıktım. o bunu demiş vay orospu çocuğu, öbürü bunu demiş, vay amın oğlu, kızın biri verecem demiş, bana vermezse anası babası ölsün.

bu nedir amk ya. lan bir gün de bir şey çıkmasın da rahat edelim. söv söv bitmiyor amına koyduklarım.
çok geniş bir platform olmakla birlikte insana kendisini hiç sosyal hissettirmeyen platformdur.

arkadaş beni önceki yüzyıllara fırlatın.
mümkünse 18. olsun.
hangi siteye girsem,hangi uygulamayı kullansam bi' yapmakcıklık, bi' yandaşlık, bir ayrımcılık.. samimiyetsizliğin, insan ilişkilerini kazıklayıp mızraklayıp parçalanmak istendiği yerler. gerçek hayatta bile balatalayamazsın insanların bağlantılarını bu kadar.
bir de ilişki muhabbeti giriyor işin içine.
neslimi zikiyim çok afedersiniz. normalde görür selam vermez, ama tatlimli matlimli konuşur, yemin ediyorum yakicam çoğunu sosyal medya nedeniyle.

aslında çok insancıl biriyimdir ama hakikat bu olunca insanları yakasım geliyor.

sorun insanlarda da değil aslında sıçtım şu ana kadar yazdıklarımla.

sorun büyük beyinlerde ya da büyük olduğu düşünülen beyinlerde.
en basitinden;sen zukerbergsin multi milyonersin, milyonlar kullanıyor siteni senin kuracağın siteye sıçayım ben. ne kadar insan varsa hepsini aynılılaştırdın. sonra kiminin evliliği bitti, büyük bir hatayla genelleme yapicam, günümüzün o sikimsonik genç ilişkileri bitti, aman bitsin. kimisi depresyona girdi, kimisi üzüldü.
böyle bir işe girişirken biraz düşün be it.
sosyal medyayı zikiyim,size bir şey olmasın, yeraltından selamlar.
insanların kendi karakter ve hayatlarını fazlasıyla resmeden popüler kültür oyuncağı. metin, görsel veya her açıdan zenginleştirilmiş uygulamalarla insanları çok iyi analiz edip, çok iyi kategorize etmeye olanak sağlar.
(bkz: facebook)
(bkz: twitter)
(bkz: youtube)
(bkz: intasgram)
(bkz: tumblr)
(bkz: blogspot)
olmadan yasayamayacagim sey.
teşhirciliğin olağanlaştırıldığı, özel hayat kavramının içinin boşaldığı bir pazarlama tekniği veya toplum mühendisliği.
yeni dünya düzeni denilen kavramın mihenk taşıdır.
öyle ki eskiden haberimiz bile olmayan herhangi bir durumdan aynı zamanda haberdar oluyoruz.
sığ bir toplum ve kültür yozlaşması için direkt olarak kullanılır ki piyasada ki sosyal medya aplikasyonları bir insan bedenini ve yaşayışını tanımlar.
Ebeveynlerin "hayattan kopuş" olarak tanımladığı , kullananların ise hayattan kopmamak için kullanımı sürdürdüğü siteler. Her bağlanışta "yapandan getirenden Allah razı olsun" diye dua edilesi yerler.
Aslında faydalı bir mecradır. Daha doğrusu bu oluşumun amacı farklıydı, ne bileyim Facebook U kuran abi millet eşini dostunu bulsun buluşsun eski günleri yad etsinler diye kurmuş. Biz Facebook U ilişki durumu göstermek, intagram ı yediğini içtiğini göstermek, Twitter ı dm den karıya kıza yürümek için kullanır olduk, 60 Yaşında annem facebooktan çıkmıyor
erhan afyoncu'ya göre "kahve dedikodusu"dur.

edit: la memduh bu çayın demi gene açıh olmuş la, moralim bozuluyo hep ütülüyom üç- beş- sekizde.
zekice bir yem at ortaya, kimin karnında ne var ne yok çıkar ortaya...
işte böyle bir platformdur sosyal medya...
reelde kendini kamufle eden insanlar, garip bir şekilde sosyal medyada kendilerini ifşa etmekten kurtulamıyorlar.
mal turnusolu işlevi görür.
yeni nesil medya akımı. kapsamlı olarak:

facebook: sosyal paylaşım ağı.
twitter: mikroblog
tumblr: görsel blog
Blogspot: text blog
deviant art: sanat galerisi
pinterest: do it yourself türevleri.
interaktif sözlükler: gelişmiş forum.
instagram: mikro foto blog

gibi gibi. bunlardan 3'ünü iyi biçimde kullanıyorsanız siz bir medya okur yazarı sayılırsınız. kullandıklarınıza göre alanınız da değişebilir. kullanmanızı tavsiye ettiğim ve kendinizi geliştirebileceğiniz site ya da aplikeyşalar ise;
twitter
tumblr
instagram

eğer bir sosyal okur ya da medya okur yazarı olmak istiyorsanız bu üçü yeterlidir. kaldı ki facebook yakın zamanda bir sosyal paylaşım ağından çıkacaktır kullanmayın kullandırmayın.
olmasa olmazdık dedirten şey.