bugün

Kafa karıştıran şeydir. Alkol kuranda yazar günahtır diye. Ama sigara yazmıyor. Şöyle yorumlamıştım ben: "sonuçta kendine zarar veriyosan günahtır. Mesela sigara içtiğin için ölmüşsen kendine zarardan ölmüşsündür. Ve kısmi bir intihara girer" demiştim. Ne kadar doğrudur bilinmez.
eğer öğrenim hayatında sigara içen bir din kültürü hocasına sahip olmuşsanız bunun cevabını günah değildir diye öğrenmişsinizdir.
günahtır, çünkü içerken başkalarını rahatsız ediyorsun. ayrıca kendine ciddi bir zarar vermiş oluyorsun.
mekruh: günah denilecek kadar yasak olmasa bile yapilmamasi daha uygundur.
mekruhtur.
dinine göre değişir.
günahtır. haram olduğuna dair kesin bir bilgi yoktur ama dolaylı yollardan vücuda zarar vermenin bilinçli bir şekilde yapılması günahsa sigaranında günah olduğu kanısına varabiliriz. mekruh diyenlerde vardır ama yine de tartışılır tabi.
sigaranın zararlarını tartışmak daha yararlıdır. insanlar, günah olduğu için değil, zararlı olduğu için sigaradan uzak durmalıdırlar. bu bağlamda, her konuya dini perspektiften yaklaşmak son zamanların en ahmakça modasıdır. sigara zararlı olduktan sonra, günah olsa ne olur, olmasa ne olur ?
sigaranın günamıdır? vucudumuzun bize emanet olarak verildiğini düşünürsek. emanete de hiyanet edilmemesi gerekir. vs ya sigara içen gençler söylemek istemezdim ama iğrenç kokuyosunuz. artık siğaradan sonra duşmu alırsınız onu bilemiyorum.
kuran'da alkol yazmaz, aklı örten maddeler yazar. kafa yapan yani. sigara da başlangıçta kafa yapar. ve haramdır. benim yorumum bu. tabii büyüklerimiz farklı da yorumlayabilir.
Allahın verdiği cana (emanete) hıyanet etmek haram ama sigara içen yada içenlerin onu hor görmesi korkuysuyla caiz değildir deyebilir. Mesela bizim ortaokul din öğretmenimiz 'Türkiye' de caiz değil ama Medine Mekke civarında kesin haramdır' demişti diye hatırlıyorum.
Sonuç:bizim meshep biraz geniş.
kullanıldığında insan bedenine zarar veren her türlü ürün haramdır.
şeriat bütünü 4'ayrılır. edille-i şerriye denir. yanisi şeriatın delilleri 4 tanedir. kitap, sünnet, icma-ı ümmet ve kıyas-ı fukaha. ilk üçünde olmadığı için olsa gerektir ki tütün mevzuu, kıyas-ı fukaha devreye girer. yani fakihler(zamanın alimleri) içtihat ederler. bu kıyası da el-ezher alimleri yapmıştır. işin kısası tahrimen mekruhtur eşittir harama yakın mekruhdur. okuduğunuz için teşekkürler, biraz youtube tarzı oldu ''thank you for watching'' gibi.
günümüzde "zararı faydasından daha fazla olduğu için haramdır." şeklinde bir fetvaya sahiptir. faydası var mıdır o da meçhul ya.
ama "sigara içmek haram değildir." demek dinden çıkmaya sebep olmaz.
genel ittifaka göre mekruhtur.
kimi alimlere göre haram, kimilerine göre mekruhtur. Birisine yanlış diyebilmek için bu konuda fetva verebilecek ilmi yeterliliğe sahip olabilmek gerekmektedir.

Not: ulan islam aleminin daha büyük problemleri var uyanın... fitneciler var içimizde, müslümanların kafasına bomba yağdıran kâfirler var karşımızda... kur'anda lafzı en çok geçen "cihad"ı yapıyor musun da, sigaranın "haram mı?", "mekruh mu?" "helal mi?" olduğunu tartışıyorsun?
islam dinini kendine göre değiştiren insanlar için mekruhtur. lan insan vücuduna zarar veriyorsa haramdır zaten. öyle bir hadis mi ne var. ki bu şöyleydi sanırsam; insan vücuduna zarar veren her şey haramdır. (ki ben dini bütün bir insan olmamama rağmen duydum bunu çevremden haylice.) sigara insan vücuduna zarar veren en tehlikeli şey değil mi günümüzde? sigara'nın zinadan daha az günah olduğunu düşünmek bile saçma. çünkü sigaradan binlerce insan teker teker giderken, zinadan ölen sayısı neredeyse yok gibidir. en fazla hastalıklı insanlarla zina yapmak haramdır denilebilir bu bağlamda. dahası seks mutluluk hormonu salgılar. mutluluk hormonu da insanın sağlığına önemli derecede etki eder. ayrıca zina yaptığında etrafındaki insanlara her an tecavüz edecekmiş gibi de bakmazsın. çünkü cinsel olarak tatmin olmuşsundur, ve artık vücudun seni değil sen vücudunu yönetirsin bu durumda. bütün bunlar ışığında sigara mekruhsa zina sevaptır!

(bkz: sigara mekruhsa zina sevaptır)
birinin yanında içersen günahtır.
tanımdan yola çıkacak olursak, bir önerme sorunsalıdır.

--spoiler--
sonuçta kendine zarar veriyosan günahtır.
--spoiler--

kişiye zarar verecek sadece madde olmaz, kötü bir kişinin arkadaşlığı da size zarar veriyor ise o kişi ile arkadaşlık yapmanız da günahtır. yani burada maddi ve manevi kavramlar devreye girer. sevilen bir maddenin de aşarı tüketilmesi sonucunda zarar verir o zaman oda günahtır.

tütün mamüllerinin haram olup olmadığı da kur'an-ı kerim'de geçmiyor. haram değil desek sizin mantığınızla zarar veriyorsunuz; hem kendinize hem de başkalarına. yani burada haram ya da haram değil demek fetvaya girer.
vücuda zarar verdiği için günahtır. mekruh diyecekler var. devamlı tekrarlanan mekruh neye giriyor acaba? evet.
alimlerin net bir hüküm vermekten kaçındığı konulardan biridir.
Sonucta hesabi sorulacaktir. Vucuda yazik paraya yazik cevreye yazik.
büyük günahtır. insan kendine bile bile zarar veriyor. evet.
Kendi de içtiği için yarattıklarına yasaklamamıştır.
Sağlığa zararından dolayı günah olduğu, tabiri caizse kafa yapmadığı için mekruh olduğu söylenir. Aslını Allah bilir.