bugün

poliol ve izosiyanat ın çeşitli oranlarda birleştirilerek elde edilen kimyasal madde. çoğunlukla yalıtımda kullanılır. yalıtım için kullanılacak olan poliüretanın 1 metrekübüne 42 kg poliüretan gelecek yoğunlukta olması gerekmektedir. çünkü optimum yalıtım noktası budur.

poliol ve izosiyanat alelade bir şekilde birleşmezler, 160 bar basınçta poliüretan enjeksiyon makinesinde birleşirler. patron ve otomobil koltuklarında kullanılan, sıkıştırdıktan sonra aynı formuna gelen süngerler de poliüretandır. spor ayakkabınızın tabanı da poliüretandır.

günlük hayatta çok kullandığımız bir malzemedir, ama fark etmeyiz. kötü yanı ise geri dönüştürülebilir bir malzeme olmamasıdır.
hidroksil ve izosiyanat fonksiyonel gruplarının kimyasal reaksiyonu ile üretan bağının oluşması mantığına dayanan polimer kimyasal yapı. boya sektöründe "iki komponentli ürün" mantığında yaygın kullanımı ve satışı vardır * . 1. komponent ve 2. komponent (ya da "sertleştirici") adı verilen iki ayrı paket halinde satılan poliüretan boyalarda bu iki ambalajdaki ürünler uygulama yapılacağı zaman kullanıma yetecek miktarda ve belirtilen karışım oranında karıştırılır, tinerle inceltilir ve uygulamaya başlanır.
polimerdir. köpük, conta, prezervatif, sert plastikler örnek olarak verilebilir.
Bir poliüretan içinde bulunan hidroksil (oh)/nco oranı

*eğer 300'den büyükse; sert köpük
*eğer 100 ile 300 arasındaysa; yarı sert köpük
*eğer 25 ile 100 arasındaysa; esnek poliüretan köpükler oluşur.

Ayrıca yapıda bulunan co2, polimerizasyon olmaya başlayan karışımın köpürmesini sağlar ancak tek başına istenilen köpük yoğunluğunu sağlayamadığı için HCFC 1416 veya pentan gibi şişirmeye yardımcı ajanlar eklenir.
Sentetik tekstil hammaddesidir. Lycra elyafı bu sınıfa girer.
izolasyon malzemesi olarak sıkça kullanılır. ısı iletim kat sayısı oldukça düşüktür yaklaşık 0,04 w/mK'dir.
ısı iletimin dışında kullanım alanları gün geçtikçe hızlanan malzemedir.