bugün

fiyatları 1500 tl den başlayıp, akıl almaz derecede boyutlara kadar ulaşabilen, günümüzde kullanımı daha da çok artmış ekran modeli.
lcd teknolojisinin yaygınlaşmasıyla fiyatı ucuzlamıştır.
Efenim, plazma ekranlar, normal CRT TV lerden farklı olarak çalışan, yeni nesil ince ekranlardandır. Kendileri, modern atom teorisi prensipleri ile çalışırlar, şöyle ki:

Plazma ekranlarda her bir piksele 3 odacık düşer (Kırmızı - Yeşil - Mavi). Bu üç odacık da Plazma fazında bir soygaz ile doludur (Ne, Xe gibi). Her odacığın önünde de fosfor'dan yapılma bir renk çubuğu (kırmızı, yeşil yada mavi) vardır. Ekrandaki bir pikselde, belli bir renk oluşturulmak istendiğinde; gereken odacıktaki/odacıklardaki gaza elektrik verilir. Modern atom teorisine göre, atomlar, üzerlerine enerji uygulandığında, bu enerjilerini, dalga boyu atomun cinsine bağlı olmak üzere, bir foton salınımı yaparak atarlar. Soygazların hepsi üzerlerine verilen enerjiyi morötesi ışınlar ile atarlar. Bu bağlamda, odacıktaki üzerine elektrik verilen gaz da fazla enerjisini morötesi ışınlar salarak atar. Soygazdan atılan bu morötesi ışınlar, normalde gözle görünmezler. Fakat, bu ışınlar, odacığın önündeki fosfor çubuğa çarptıklarında; fosfor çubuğu parlatırlar, ve biz de o rengi görmüş oluruz.

Ekrandaki her piksel için var olan bu kırmızı, yeşil ve mavi odacıkların farklı parlaklıklarla aydınlatılması sayesinde, farklı renkler oluşturulur; gözümüz, bu çok küçük odacıkları tek bir noktaymış gibi gördüğünden de, biz ekranda istenen rengi görürürüz.

işte, bu plazma ekranların çalışma prensibidir efem.