bugün

acılımı polikistikover sendromu olan temelde hormon bozukluguna dayalı bir hastalık. bu hastalarda her ay bir yerine birçok oosit uretilir ve bu oositler çatlamaz bir sonraki aya kist olarak donusur. zamanla rahim duvarını kalınlastırır ve gebe kalmayı zor hale getirir. usg'de inci tanesi dizilisi ile tanı konabilir. lh ve fshoranı 1/3'tur. bu hastalıgın en onemli belirtileri, uzayan regl dönemi araları ve asırı tuylenmedir. tedavi sekli metformin icerikli ilaclar ve doğum kontrol hapları ile yapılır. takip gereklidir, seker hastalıgı riski muhtemeldir.
Overde çoklu kistlerle karakterize, bireyler arasında klinik ve laboratuvar olarak faklılıklar gösteren bir hastalık. Gonadotropin salgılanmasında bozukluk vardır. LH/FSH oranı artmıştır. Klinik bulgu olarak amenore ve hirsutizm görülür.Tanı kriterleri için tam bir fikir birliği olmasa da, peripubertal başlangıç gösteren oligoamenore ve hiperandrojenizm bulguları olan heterojen hasta grubu. Overin morfolojik görünümü tanı kriterleri içinde yer almamaktadır. Bu gruba dahil edilebilen hastalar uzun dönemde şişmanlık, diyabet, yüksek kan basıncı, hiperlipidemi, koroner arter hastalığı, endometriyum kanseri gibi hastalıklara karşı daha yatkın oldukları söylenmektedir.
insülin direnci ile bağlantılı da oluşabiliyormuş.*vücut insülin salgılar,fakat hücreler bunu emmekte direnç gösterirler.tedavi edilmezse zamanla nasıl olsa emilmiyor diye pankreas insülin üretimini keser ve şeker hastası olursunuz.pcos la da bağlantılı bu hastalık.tedavi için şeker hastalarının kullandığı insülün dengeleyici ilaçlar kullanılıyor.*
hipofizde GnRH’a yanıt olarak aşırı LH salgılanması sonucu oluşan anormal bir durumdur.
teoriler hastalığı.
bir başkası için (bkz: preeklampsi)
Yumurtalıklarda irileşme ve bir çok küçük kist oluşumu ile karakterize bir hastalıktır. Polikistik overi olan hastalarda adet düzensizlikleri, tüylenme ve infertilite problemleri vardır. Kanda hormon ölçümleri yapıldığında çeşitli anormallikler saptanır, özellikle de erkeklik hormonları yükselmiştir.

Bu sendromda; beyindeki hipofiz dokusundan salgılanan ve yumurtalık hormon üretimini düzenleyen, FSH ve LH hormonları arasındaki denge ve düzen bozulmuştur. Bunun sonucu olarak yumurtalık hormon üretiminde anormal sapmalar oluşmaktadır [normalde de bir miktar salgılanan erkeklik hormonunun yükselmesi] Erkeklik hormonu yüksekliğine bağlı olarak vücutta [yüzde, göğüslerde, göbek etrafında ve bacaklarda] erkek tipi tüylenme artışı olurken bazen erkek tipi saç dökülmesi de izlenmektedir. Hastalığın bir diğer fenomeni olan yumurtlama olmaması sonucu progesteron hormonu üretimi olmamakta ve estrojen hormonu tek başına salgılanmaktadır. Estrojen hormonunun tek başına salgılanması ise rahim kanseri riskini arttırabilmektedir.

Hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile artmış olan rahim kanseri riskini azaltmak amacıyla mutlaka tedavi edilmelidir. Polikistik over sendromunda tedavi oldukça uzun bir süre devam etmelidir. Çünkü yumurtalıklar üzerindeki baskı ortadan kaldırıldıktan sonra yumurtalıklar yeniden düzensiz hormon üretimine başlamakta ve yakınmalar tekrar başlamaktadır.
bir kısır döngü olarak; pcos hastalığı mı insülin direncine neden olur? yoksa insülin direnci olan hastalarda mı pcos görülür? bu bilinememektedir. günümüzde tam olarak tedavisi olmayan kronik bir hastalıktır. bu hastalar ömür boyu diyet yapmak zorundadırlar, anne olmak istediklerinde de tedavi olmaları gerekebilir, düşük riski çoktur. doğum kontrol hapları ise bir müddet iyi gelir bırakıldığında eski şikayetler geri döner. aşırı tüylenme sadece ama sadece epilasyonla düzelebilir. kadınların en nefret ettiği, kilo alma, tüylenme, diyabet riski faktörlerini barındırır. bu hastalıkla yaşamayı öğrenmek hastanın normal hayatını yaşamasına yardımcı olur.
(bkz: klomifen sitrat)
üreme çağındaki kadınların en sık görülen endokrin* hastalığıdır. adet düzensizliği ve erkeklik hormonlarının fazla olmasıyla seyreden bir tablodur.

çarşıda pazarda gördüğünüz şişman ve bıyıklı-sakallı kadınların çoğu bu hastalığa sahiptir. dalga geçmeden önce bir allah korusun denilmelidir.

e tabi ki hastalık ayağına yatıp cro magnon gibi dolaşmayı savunmak akıl işi değil. şeker hastası nasıl ilacını alıyorsa, sen de gidip aldıracaksın o kılları bacım kusura bakma. kader bu, allah beterinden korusun.
bir kadının vücudunda olmasını istemeyeceği her türden değişikliğe sebep olan, hormonlardaki ayarsızlıklara dayanan hastalıktır. pco hastasıysanız yandınız. regl olamassınız, genç yaşınızda menepozlu gibi sinir stres harbi yaşarsınız, orkid reklamlarında içiniz burkulur. siz de marketten paket paket orkid almak istersiniz. her regl olmadığınız ay dışarı atamadığınız yumurtalarınız size rahim duvarı kalınlığı, minik kistler ve ileride gebe kalamama riski olarak geri döner. rahim duvarının kalınlaşması ileride rahim kanseri riskinizi arttırır. şeker hastalığı filizlenebilir bedeninizde. doktor tüm o menepozlu ruh halinizde suratınıza bakıp utanmadan tatlıyı kes der, adamı kesesiniz gelir. tüylenmeye yol açar. boyun bölgesinde, kasıklarda, karında sinir bozucu tüyleriniz olur ve epilasyon merkezlerini araştıra araştıra hepsiyle kanka olursunuz. ama buna karşılık upuzun, pasır pasır parlayan gür saçlarınız söner ve dökülmeye başlar. kafanıza bakım namına ne süreceğinizi şaşırırsınız. diane 35 ya da yasmin tarzı doğum kontrol hapları kullanırsınız. haa seks hayatınız daha kaliteli geçer belki. ama aylarca regl olamamanın ve doğum kontrol haplarının sizi balon gibi şişirdiğini düşünürsek o kiloda ve kiloların verdiği depresif ruhhalinde bir sevgili bulabilirseniz buna sevinirsiniz. hastalığın yoluna girmesi için kilo vermeniz çoğu zaman işe yarar ama kilo vermek için hastalığın tedavi olması gerektiğini düşünürsek ne denli içinden çıkılmaz bir kısır döngüde olduğunuzu görüp oturup ağlarsınız. zordur pco hastası olmak. ama allah beterlerinden korusun tabi.
genelde tam olarak tedavi edilebilen bir sendromdur. Rahimde atılamayan yumurtaların kist yapması ile oluşur. Bir kaç yıldır çoğu genç kızda görülen hastalıktır. Nedeni bilinmemektedir. Yenilen yiyecekler sayesinde gelen hormonlar yüzünden olduğu düşünülmektedir bazı doktorlar tarafından. Erken tedavi edilmez ise kötü sonuçlar doğurmaktadır. Teşhis sırasında kan verilir ve ultrason'a girilir. Gizli şeker'e bakılır.Tiroid bezlerinizde ve şeker durumunuzda bir sorun yok ise, çok büyük ihtimalle hormonlarınızda sorun vardır. Bu sorunlar da haplarla çözülebilmektedir. Doğum kontrol hapları vs vs. Her insanda farklı belirtileri vardır. Kiminde regl görmeme, kiminde reglinin kesilmemesi, kiminde ise pco'nun etkisi olan serbest sıvının yarattığı ağrı gibi belirtileri vardır. Pcos'un insülin direncini beraberinde getirdiği söylenmektedir. Çok büyütülcek bir durum olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Çünkü çok daha kötü hastalıklar vardır.
genelde tam olarak tedavi edilmesi mümkün olmayan sendromdur. yumurtaların gelişememesi, yumurtlayamama ve yumurtaların çatlayamaması sorunudur. aynı zamanda aşırı kilo almaya sebep olur, kişi devamlı bir açlık hisseder, özellikle şekerli olan her şeyi yemek ister.
belirtileri; adet düzensizliği, adet görememe, kısırlık, kıllanma, çok yeme, hatta çok çok yeme, aşırı kilo alma. misal nutella kavanozunun dibini iki günde görmek gibi.
bu hastalar aynı zamanda çok da zor kilo verirler.
kişi, anne karnından ölene kadar bu hastalığı taşır. ilaç kullanmadığı zaman sorunlar tekrar eder.
çok zor çocuk sahibi olunur.
adet düzensizliği yaşayan ve kıllanma sorunu olan her bayanın mutlaka kontrolden geçmesi gerekmektedir.
bu hastalık birçok hastalıkla da bağlantılıdır. rahim kanseri, meme kanseri, şeker hastalıklarını da tetikler.
kan testi ve ultrason muayenesi ile bir günde sonuç alınabilir.
soğan kürü de önerilen doğal yöntemler arasındadır.
bir de balda bekletilen turp kökü öneriliyor. *

edit: ya rabbim. buna da mı eksi verdiniz. psikopat mısınız siz ya?
bir kişiyi şişko olarak itham etmeden düşünülmesi gereken sendromdur. kilo aldırır, verdirmez.
pcoslu kadınlarda; karın bölgesinde şişlik, kolay kilo alımı, sivilce, tüylenme, insülin hormonunun fazla salgılanması, halsizlik, aşırı regl sancısı, aşırı kanama görülebilir.
(bkz: adet dönemi düzensizlikleri)
Polikistik over sendromu , yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin oluşumundan kaynaklanan ve doğurganlık çağındaki kadınların % 5-10 kadarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu kadınların çoğunda yumurtlama olmadığı için gebe kalamama sorunu vardır. Başlıca belirtileri: yılda 8 defadan az adet görmek, kilo artışı ve şişmanlık; bıyık, çene, yanak, göğüs ve göbek altı bölgesinde sert, siyaj kılların çıkması; erkek tipi olarak nitelendirilen şakaklardan başlayan saç dökülmesi, yüzde yağlanma ve iri sivilcelerin çıkmasıdır. Zaman içinde bu soruna diyabet, kolesterol yüksekliği, kalp-damar hastalıkları , hipertansiyon ve uyku apnesi gibi hastalıklar da eşlik edebileceği için belirtiler hafif olsa dahi öncelikle bir hekime başvurmak gerekir.

Kan şekeri, kolesterol, hormon ve gerekirse şeker yükleme testleri ile birlikte karın alt bölümünün ultrason incelemesi ve jinekolojik muayene sonucunda bu hastalıktan kuşkulanılırsa, endokrinoloji uzmanına başvurmakta yarar vardır. Hastalığın kesin tedavisi olmamakla birlikte, doğum kontrol hapları, anti-androjen ve progestin grubu ilaçlar adet düzenini sağlar ve diğer belirtileri hafifletir.

(Prof. Dr. ilhan Satman, i.Ü. Tıp Fakültesi endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, 29.12.2012, Habertürk)
osteoporozu engeller.
günlerdir bende de olabilir mi diyerekten düşünmekten kafayı yediğim hastalık. Daha doktora gitmedim ama bence bende de var kahretsin. Bende de sarı sarı tüylenme, saç dökülmesi, karın ağrısı falan oluyor, çabuk çabuk kilo alıp zorda veririm. Ömür boyu diyete mahkum yaşamak zorunda kalıcam, kanser rıskımde var, çocuğumda olmayabılırde. Insanin psıkolosını bozan lanet bir hastalik.
Sahip olduğum hastalığımsı. Kendimi bildim bileli adet düzensizliğim vardır fakat son 2 yıldır bu düzensizliğe fena halde takmış bulunmaktayım. Idrara sıkışıp sıkışıp doktor kapılarında beklesem de bir türlü tanısı konulamamıştı taa ki geçen haftaya kadar. Doktor klasik olarak Tarlusal ve Diane verdi fakat Dianenin yan etkisinin çok fazla olduğunu öğrenince Inofolic kullanmaya karar verdim. Tıpkı seboreik dermatit gibi bu hastalık da bırakmayacak peşimi biliyorum.
Not: kadınlar kulübü adlı illet bir forum sitesi var beni canımdan bezdirdi. Hamile kalmaya çalışan yüzlerce hatun her boku hamileliğe yoruyorlar. Seks hayatım olmamasına karşın "lan ben de mi hamileyim?" Diye kaç kere sordum kendime. Girmeyin efendim o siteye.
Not2: aynı dertten muzdarip hemcinslerim varsa mesaj kutumu Şenlendirsinler lütfen

Geçmiş olsun efendim.
Şu anda ağrıdan beni iş yerinde ağlatan, kıvrandıran lanet olası hastalıktır. insana doğum gününde bu yapılmaz. Bir vücut bunu yapamaz arkadaş. Tarifsiz bir ağrı, acı.
kilo verince etkileri kaybolan fakat hiçbir zaman yok olmayacak genetik rahatsızlık. cidden üzücü. buna sahip olan kadınlarda yumurta rezervi çok fazladır fakat yumurtlama bozukluğu vardır. kilo aldıkça da yumurtlama zorlaşır. toplumumuzda gençlerin sağlıksız beslenmesinden, beslenmek zorunda bırakılmasından, insanların genetiğini etkileyen hormonlu ve katkı maddeli gıdaların sofralarımızda yerini almasından dolayı bu hastalığın eski kuşaklara oranla görülme sıklığında büyük artış vardır.
klomifen sitrat + metformin (diabet riskli hastalarda) kombine uygulanması makbuldür. gebelik istemeyen hastalarda KOK'lar da kullanılabilir.
üreme çağındaki kadınları etkileyen bir endokrin hastalığıdır. Sendrom polikistik over morfolojisi, kronik yumurtlama bozukluğu ve androjen hormonların artışıyla karakterizedir ve başta infertilite olmak üzere insülin direnci ve tip 2 diyabet gibi hastalıklarla da doğrudan ilişkilidir. PCOS’un görülme sıklığı kullanılan tanı kriterlerine göre değişiklik göstermektedir. ESHRE / ASRM (insan Üremesi ve Embriyolojisi Avrupa Topluluğu / Amerika Üreme Tıbbi Derneği) kriterlerine göre her 100 kadından yaklaşık 15-20’sine PKOS teşhisi konmaktadır. Tip 1-2 diyabet hastası yetişkin kadınlar PKOS açısından risk altındadırlar. PKOS hastası kadınların %50-70’inde insülin direnci ve bu duruma bağlı olarak gelişebilen hipertansiyon, dislipidemi, glikoz intoleransı, diyabet gibi hastalıklar gelişmektedir. Kıllanma (hirsutism) ve adet döngüsü düzensizlikleri de yine PCOS ile birlikte görülebilmektedir. Polikistik over sendromu metabolik, endokrinolojik, psikiyatrik ve kardiyovasküler etkileri ile kompleks bir hastalıktır. Etkileri hastaların hayatı boyunca sürebilmekte ve yaşam kalitesini düşürebilmektedir.

kaynak ve ileri okuma:
https://evrimseltip.org/2...os-evrimsel-bir-paradoks/
Televizyona çıkan doktorların zayıflarsanız iyileşirsinz dediği hastalık. Tamam bu yanlış bir şey değil ama 45 kilo olup da bu hastalığa sahip bir ton kadın için iyi bir yöntem değil.