bugün

pcos

Yumurtalıklarda irileşme ve bir çok küçük kist oluşumu ile karakterize bir hastalıktır. Polikistik overi olan hastalarda adet düzensizlikleri, tüylenme ve infertilite problemleri vardır. Kanda hormon ölçümleri yapıldığında çeşitli anormallikler saptanır, özellikle de erkeklik hormonları yükselmiştir.

Bu sendromda; beyindeki hipofiz dokusundan salgılanan ve yumurtalık hormon üretimini düzenleyen, FSH ve LH hormonları arasındaki denge ve düzen bozulmuştur. Bunun sonucu olarak yumurtalık hormon üretiminde anormal sapmalar oluşmaktadır [normalde de bir miktar salgılanan erkeklik hormonunun yükselmesi] Erkeklik hormonu yüksekliğine bağlı olarak vücutta [yüzde, göğüslerde, göbek etrafında ve bacaklarda] erkek tipi tüylenme artışı olurken bazen erkek tipi saç dökülmesi de izlenmektedir. Hastalığın bir diğer fenomeni olan yumurtlama olmaması sonucu progesteron hormonu üretimi olmamakta ve estrojen hormonu tek başına salgılanmaktadır. Estrojen hormonunun tek başına salgılanması ise rahim kanseri riskini arttırabilmektedir.

Hastanın hiçbir şikayeti olmasa bile artmış olan rahim kanseri riskini azaltmak amacıyla mutlaka tedavi edilmelidir. Polikistik over sendromunda tedavi oldukça uzun bir süre devam etmelidir. Çünkü yumurtalıklar üzerindeki baskı ortadan kaldırıldıktan sonra yumurtalıklar yeniden düzensiz hormon üretimine başlamakta ve yakınmalar tekrar başlamaktadır.