bugün

pcos

Polikistik over sendromu , yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin oluşumundan kaynaklanan ve doğurganlık çağındaki kadınların % 5-10 kadarında görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu kadınların çoğunda yumurtlama olmadığı için gebe kalamama sorunu vardır. Başlıca belirtileri: yılda 8 defadan az adet görmek, kilo artışı ve şişmanlık; bıyık, çene, yanak, göğüs ve göbek altı bölgesinde sert, siyaj kılların çıkması; erkek tipi olarak nitelendirilen şakaklardan başlayan saç dökülmesi, yüzde yağlanma ve iri sivilcelerin çıkmasıdır. Zaman içinde bu soruna diyabet, kolesterol yüksekliği, kalp-damar hastalıkları , hipertansiyon ve uyku apnesi gibi hastalıklar da eşlik edebileceği için belirtiler hafif olsa dahi öncelikle bir hekime başvurmak gerekir.

Kan şekeri, kolesterol, hormon ve gerekirse şeker yükleme testleri ile birlikte karın alt bölümünün ultrason incelemesi ve jinekolojik muayene sonucunda bu hastalıktan kuşkulanılırsa, endokrinoloji uzmanına başvurmakta yarar vardır. Hastalığın kesin tedavisi olmamakla birlikte, doğum kontrol hapları, anti-androjen ve progestin grubu ilaçlar adet düzenini sağlar ve diğer belirtileri hafifletir.

(Prof. Dr. ilhan Satman, i.Ü. Tıp Fakültesi endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, 29.12.2012, Habertürk)