bugün

Genellikle ipek ibrişim kullanarak iğne,mekik,tığ veya firkete ile yapılan ince dantel.
bir kız ismi.
ilkokuldaki çocukların aşık olabileceği kitaplarda yaşayan kız.
Geleneksel Türk el sanatlarının renkli ve zengin örneklerinin belki en küçük, ama en anlamlısının ;oya olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Anadolu kadınının ve genç kızının duygu, düşünce ve hayal dünyasının bütün kıvrımlarını, yaratıcılığını, zekasını, el ve göz zevkinin yüce noktalara ulaşmasını sadece oyalarda bulmaktayız. Yüzlerce yıllık bir geleneği ısrarla, inatla günümüzde de sürdüren genç kızlarımızın el emeği -göz nuru dökerek ortaya çıkardığı oyalar, estetik bir yaratma sonunda oluşturulan birer sanat eseri olduğu kadar, aynı zamanda, yapıldıkları yörenin doğasını, iklimini, ürünlerini, bitkilerinin özelliklerini, o yörede kullanılan araçgereci ve hatta aile içinde veya dışındaki sosyal hayatı kanıtlayan eserlerdir. Aynı motifin farklı bölgelerde değişik adlarla tanınması, yöredeki egemen duyguyu, inancı ve düşünceyi de ortaya koyması bakımından ilginçtir. Söz gelimi, Artvin de subay sırması adı verilen oyanın Konya’daki adı “yılan kemiği,Balıkesi deki adı ise tren yoludur.

Daha çok işleme tekniği, kullanılan araç-gereç ve malzemeler oya türlerinin belirlenmesinde ayrımcı bir rol oynarlar. Bunlar; iğne, tığ, firkete, mekik, boncuk oyaları ile yün, koza, mum ve dokuma oyalarıyla birlikte dikişli, kumaş ve iplik artığı oyalar biçiminde ana gruplar içinde toplanırlar.

Gelinlik çağına girmeden her genç kızın küçük yaşlardan başlayarak oyalı tülbentler örtüler, yemeniler hazırlaması kaçınılmazdır.



Genç kızın yakın çevresindeki çiçekler, hayvanlar, ev içi araçlar, organlarımız, gökyüzü yapılan oyalara ad olarak verilir. Gül, menekşe, papatya, karanfil, sümbül, çiğdem, küpe çiçeklerinin yanı sıra bir çok sebze ve meyve, evcil hayvanlar bu renkli dünyanın zenginliklerini oluşturur. Bütün bunlar sitilize ve sembolize edilerek ortaya çıkarılır.

--spoiler--
http://www.kulturturizm.g...91D9F00970CAE87106F9A7CA0
--spoiler--
"o o oya , oya gitti maça, maç bi le ti ka ça" şeklindeki soruya verilen sayı cevabının sonundaki kişinin ebe olduğu çocuk sayışmalarındaki basrol kişisidir. oyanın maçta ne işi vardır? bu konunun ebe olmayla ne işi vardır? bunlardan bize nedir?
oya yağlı boya diye dalga geçlir bu isimdeki kızlarla, iğrenç bi espiridir ama yapılmadan edilemez işte.
hakkı, neşe ve kaya'yla beraber dolaştığında, hele ki bir de selam veriyorsa tehlikeli olan şahsiyet...
oya + bora ====> ruhlu müzik + hoş müzik + bi gıdım huzur tepkimesinde girenlere yazılan hede.
ayça şen'in saatçi bayırı isimli romanının baş kahramını.
kısa ve hos disi türk isimlerinden bir tanesi.
bu kızla oya gel beni boya şeklinde de dalga geçilebilir.
bir zamanlar bora'nın ekürisiydi. çocukluğumuzda eğlenceli şarkılar yapan hatun kişisi, sevimli dişi.
kızıma vermeyeceğim isimdir 'oooo-yeaaahh' ünlemine ses açısından oldukça yakındır..
sakıncalı bi isimdir. ( ya da ben mi çok fesatım? )
babanemin igneden yaptigi * yapmasi kolay gibi gorunen fakat ugrastirici dantele benzeyen el sanati.
(bkz: esmerin adı oya öptürmez doya doya)
kimi zaman kardeslerine misket bolusturen, kimi zaman sepetindeki yumurtalari hesaplamakla vakit geciren problem kizi.
Başörtüsü ve masa örtüsü başta olmak üzere kumaş kenarlarının, motiflerden oluşan bir tür dantelle süslenmesine dayanan el sanatıdır. Çiçek ve meyve desenleri her dönemde en yaygın motif olmuştur.
Eski dönemlerde kız çocuklarının küçük yaşlarda oya yapmaya başladığı görülmüştür.
Akdeniz iklimi bölgelerinde portakal ve domates, karasal iklim bölgelerinde ise elma desenine rastlanması küçük bir el sanatına bile coğrafya etkisini gözler önüne sermektedir.
Günümüzde ise yaygın bir el sanatından çok bir bayan ismini akla getirmektedir.
güncel Önemli Başlıklar