bugün

Darren Aronofsky nin yapımcılarından olduğu nat geo Belgeseli. Sıradışı bir kaya ismi ile türkiye’de de gösteriliyor.
Harika bir anlatımı var. Görüntüleri ve çekim planları muhteşem. Son zamanlarda izlediğim en dikkat çekici belgesel. Yaşadığımız dünyayı ve biz insanları inanılmaz bir perspektiften anlatıyor. Her bölümde dünyaya uzaydan bakmış bir astronot konuk anlatıcı olarak gözüküyor.
Bbc’nin Planet earth belgeseline rakip olamaz yorumları yapılıyor ama bence bunun alanı çok farklı ve tadı çok değişik.
görsel
Sunuculuğunu Will smith'in yaptığı bir national geographic belgeseli. ilk bölümün konusu olan oksijenin oluşumu o kadar güzel anlatılmış ki dünyadaki her şeyin birbirine olan bağlantısı insanı yaşadığımız bu gezegene tekrar tekrar hayran bırakıyor. Uzun zamandır beni bu kadar heyecanlandıran bir şey izlememiştim. Kesinlikle tavsiye edilir.
Will smith'in sunuculugunu yaptigi ilginc bir belgesel dizisi.

Doganin döngülerini farkli konularda isliyorlar. Baglantilari günümüzde sahip olunan bilgilerle abartisiz bir bicimde cok iyi islemisler.
Yani cosmos space odyssey'den daha iyi anlatılan, daha iyi görsellere sahip belgesel izlemem derken ne yaptınız olm siz.

iddia ediyorum bir belgesel için bu kadar emek harcayan adam normal olamaz, helal olsun Darren abimize ve emeği geçen herkese. Muhteşem görseller, Will Smith eşliğinde harika hikaye anlatımı adamlar bildiğin şaheser yapmış.

Tek eleştirebilecegim konu 4.- "Genesis - Başlangıç" ismindeki bölümünde astronot ablamiz Miller-Urey deneyinde cansız varliklardan canlı varlıklara geçişin mümkün olduğunun kanitlandigini söyledi, merak ettim araştırdım. Bu deneyin kendince kanıtladığı canlı varlıkların oluşması ve yaşaması için gerekli aminoasitlerin 5 tanesini hidrojen, metan gibi maddeleri kullanarak üretilebilecegi olmuş. Yani ablacım iyi güzelde bu deney o anki dünya atmosferini simule etmek için değil bildiğin aminoasitleri üretmek için simule edilmiş gibi duruyor, deneyde kullanılan yıldırımlarin üretilen amino asitleri paramparça edecegi göz ardı ediliyor, Dünya'nın atmosferi gereğinden fazla indirgeniyor, sonrasında bu aminoasitlerden proteine geçiş, proteinden hücreye, hücreden canlı varlığa geçişin nasıl olduğu açıklanmıyor falan tonla eksisi var deneyin. Sen buna rağmen gayet iddialı bir şekilde cansız varlıktan canlı varlığa gecisi kanıtlıyor dersen bu bildiğin yanlış bilgi vermek olur ne yazık ki.

Onun dışında 6. bölümde insanlık Mars'a ilk ayak bastığında nasil ve ne şekilde yeni yapılar inşa edecek düşüncesini adamlar Fas'ta topraktan yapılan evler üzerinden anlatmış. Bu adamların farkı bu bilgi nerede olsa gidip alıyorlar. Bu kısmı görünce Atatürk'ün bilim ve fen nerede ise oradan alacağız sözü geldi aklıma.

Tanım: Son ve belkide önümüzdeki on yılın en iyi belgeseli. Helal olsun yapanlara.
izlediğim belgeseller arasında en iyisi ve en dolusu diyebilirim kendisi için. kozmos belgesellerinden öte belgesel yapılamaz derken daha iyisini yapmış national geographic. yönetmen darren aronofsky farkı hissediliyor zaten. bana göre one strange rock'u zirveye taşıyan şey ise uzayda aylarını geçirmiş 8 astronotun da rol almış olması. izleyin, izlettirin.