bugün

(bkz: akil insan)
--spoiler--
Kamu başdenetçiliği olarak da bilinen ombudsmanlık nedir? Kimler ombudsman olabilir ve ombudsmanlık yapan kişinin yetkileri ve görevleri nelerdir? işte zaman zaman gündeme gelip fazlaca merak edilen ombudsmanlık hakkında merak edilenler...
Türkiye'nin yeni ombudsmanı Şeref Malkoç oldu, peki ombudsmanlık nedir? Ombudsman kimlerden seçilir? Şeref Malkoç kimdir?
OMBUDSMANLIK NEDiR?
Ombudsman, şikayetleri ve bir takım teşebbüsleri ele alıp değerlendiren ve bunlara her iki taraf için de tatmin edici çözümler bulan kişidir. Kelime kökeni açısından isveççe’de “arabulucu” anlamına gelen ‘ombuds' ve “kişi” anlamına gelen ‘man' kelimelerinden oluşmuştur ve aracı kişi anlamına gelmektedir. Ombudsman kelimesi isveççe’de genellikle delege, avukat, vekil veya bir diğer kişi veya kişiler tarafından o kişi veya kişiler adına hareket etmeye ve onların haklarını korumaya yetkili kılınmış kimseyi ifade etmek için kullanılır. Kurumsal olarak Ombudsman terimi, Parlamento tarafından halkın şikayetlerini dinleyip, çözümlere ulaştırmak üzere seçilmiş kimse veya kimseleri simgelemektedir. Ombudsman'ın Türkçe karşılığı için kamu denetçisi, arabulucu, kamu hakemi, medeni hakların savunucusu, parlamento komiseri gibi tanımlamalar teklif edilmiştir. Sonuç olarak, Ombudsman kamu hizmetlerinin yürütülüşündeki adaletsizlikler hakkında, konudan etkilenenlerden şikayetleri almak, bu konularda araştırmalar yapmak ve sorunları çözmekle görevlendirilmiş, bağımsız bir kamu otoritesidir. Ancak; Türk Dil Kurumu (TDK) e-posta aracılığı ile kullanıcılarına gönderdiği bilgide bu sözcüğü şu ifadelerle açıklamıştır: ombudsman : ingilizce kökenli bu söz hukukta “ Parlamento tarafından görevlendirilen, vatandaşları resmî makamların keyfî ve yasa dışı davranışlarına karşı korumakla görevli kişi veya kurum.” anlamında kullanılmaktadır. Bu söz için kamu denetçisi karşılığı önerilmiştir.
--spoiler--
tez konumdur nasıl bişey olacak bende merak içeresindeyim biraz bilgi verecek olursam;

Ortaya çıktığı andan itibaren uygulandığı ülkelerde hukuk devletinin ve demokrasinin yerleşmesinde ve kökleşmesinde önemli katkı sağlayan ve devlet, yönetim ve vatandaşlar arasında iyi bir diyalog kanalı olarak görev yapan ombudsman, bu popülaritesinden dolayı neredeyse yargı dışında oluşturulan her şikayet mercii için kullanılan bir kavram olmuştur. Bu da kurum hakkında büyük bir kavram kargaşasına neden olmuştur Ombud kelimesi “elçi”, “vekil” anlamına gelmekte ve kral ile halk arasında elçi, haberleşmeyi sağlayan kimse olarak ifade edilmektedir. Ombudsman kavram olarak ise; sözcü, temsilci, başkaları için şikayet eden kişi anlamına gelen isveççe bir sözcüktür. Ombudsmanın Türkçe karşılığı olarak; arabulucu, kamu hakemi, medeni hakların savunucusu, parlamento komiseri, kamu denetçisi kavramı kullanılmaktadır.
ingiltere de kamu yönetimini denetlemek için kurulan görevlendirilen kamu denetçileri ülkemizde de bulunan fakat hiçbir işlevi düzgünce getirmeyez .
görsel
parlamento tarafından tayin edilen kamu denetçisidir.paradoksun dibine vuran hakim zihniyetin,zihni bulanık halkına statükonun allahını yaşatma şeklidir de denebilir.
sonunda yasalaşmıştır.

http://www.mudefin.com/gu...dsmanlik-kanunu-yasalasti
kulağa küfür gibi gelen kelimedir. geçenlerde türk silahlı kuvvetleri ile ilgili bir haberde tanıştım bu kelime ile.
türkçe manası "arabulucu"dur.
ilk ombudsman kurumunu isveç kurmuş ve modern dünya ülkelerinde yaygın hale gelmeye başlamıştır.
umudum bu kurumun türkiye'ye kök salmamasıdır. zira ülkeyi zarara sokanların tesbitini ve gözlemini yapacak olan bu kurumun teşkilat yapılanması yapılacak karın daha da üstünde bir harcama gerektirir.
aman uzak dursun bizden.

(bkz: gavur işi)
gazetelerde kullanılan özeleştiri yapan hataları düzelten kendi gazetesini istedği gibi eleştirmekte üstün kişi yada bölüm. Eskiden bizim gazetelerdede vardı ama artık hiç bir gazetede yok gibi bir şey nedenide açık; taraflı ve eleştiriye dayanamayan insanlar.
Avrupa birliği bıdısıdır. Elin evrupalısının akıllıca uygulamasıdır.
(#5926521) an itibariyle mide bulandırıcı entryler giren yazardır.
sanırım kendisi doktor ya da öyle bir şey. bildiğin yedikten sonra sıçmayı bir tanımlamış ki oturduğum yerden kalkıp alkış tuttum. *

(bkz: gastrokolik refleks)
sözlükteki kişi ise; (moderatörlere ulaşmamızda aracı olurlar)
(bkz: sinemam1986)
aracı anlamına gelen ombuds ve kişi anlamına gelen man kelimelerinden oluşmuştur ve aracı kişi anlamına gelmektedir. Şikayetleri ve bir takım teşebbüsleri ele alıp değerlendiren ve bunlara her iki taraf içinde tatmin edici çözümler bulan kişidir.
ali sen icin kullanılırdı fenerbahce cumhuriyeti'nde zamanında. gunumuzde akp icin kullanılması acıklı.
basının kendisini denetleme yollarından birisidir.isveç'te ortaya çıkmıştır.isveç modelinde okuyucunun basın ile ilgili şikayetlerini yönelttikleri kişidir.maaşını isveç hükümeti değil,isveç yazarlar derneği karşılar.
farklı bir modeli ise basın kuruluşlarının kendi ombudsmanını belirlemesidir.bu modelde ombudsman,çalıştığı basın kuruluşunu eleştiren yazılar yayınlar ve gazetecilere mesleki sorumluluklarını hatırlatır.
türkiye'de ilk uygulaması 1983-1987 yılları arasında hürriyet gazetesi tarafından gerçekleştirilmiştir.benzer bir uygulama ise 1999 yılında milliyet gazetesinde okur sayfasında sürdürülmüştür.

(bkz: emre kongar)
(bkz: seyfettin turhan)
kamu denetçisi.
psikiyatri stajı sırasında bir derste hoca ve kendisi arasında geçen bir diyaloğu aktarıyorum:

hoca:-hadi arkadaşlar bana höttöröhötörö yapan nedenleri yazdırın tahtaya *
ombudsman:hocam hedehödö var hödözödö... * *
hoca: evet arkadaşlar bunlar var evet onlar da var... hadi bana yazdırııın.
ombudsman:YAZ DiYE SÖYLÜYOZ ZATEN!!!
diyerek sınıf ahalisini koparmıştır. artık farklı stajlarda olsak da gönüller bu replikle her daim birdir.

dipnot:kendisi benim bir sözümü aktarırken sen ne eğlencelisin evladım vecizesi olarak belirtmiştir. aslı 'sen ne eğlenceli şeysin öyle' olacaktır ve inanılmaz sinir bozucu hareketleri olan bir garsona tarafımdan en depresif olduğum dönemlerde söylenmiş bir sözdür.
daha çok iskandinav ülkelerinde işlerliği bulunan ve amacı halkın şikayetlerini ,sistemlerin aksayan yönlerini tespit ederek gelişimi sağlamakla görevli insanlar.
"sözlüğün bir doktoru daha mı oluyor" dedirten yazar.
(#367452) entrysiyle beni harfiyen tanımlamış yazardır. tebrik eder başarılarının devamını dilerim.*****
o artık ikinci nesil yazardır**
isveç kralı demirbaş şarlın deli petrodan kaçıp osmanlılara sığındığı dönemde isveçte gelişmiş bir yönetim içi modelidir.bu kişilerin hiçbir siyasi yetkileri olmamakla beraber her türlü şikayeti alıp gerekli devlet mercilerine iletirler.tabiki güvenilir ve tanınmış kişiler olmaları gerekmektedir ki, insanlar ona güvenip şikayetlerini dile getirsin o da bu şikayetleri mantık ve genel kurallar içersinde giderilmesi için çaba sarfetsin.yanlış hatırlamıyorsa 3 tane olurlar bunlar siyaset,hukuk bi dal daha vardı unuttum
en güzel tanımını usta yapmış:
http://www.vatanim.com.tr...mp;Categoryid=4&wid=1