bugün

Yüzü gülmez, acımaz, can yakıcı. Bu sıfat genellikle yeşilçamın hain ve kötü adamları için kullanılır. adıyaman sınırları içinde bir de dağı vardır. (bkz: nemrut dağı)
sabah erken uyanma sendromu yaşayan kişilerin büründüğü yüz ifadesi ***
ismi kaplandan gelen hükümdar. hz. ibrahim'i ateşe attıran hükümdar. kibirli olmasıyla ünlüdür.
tanrıların dağı olarakta bilinen dağ güzide dağımız.
NEMRUT

Doğu ve Batı Medeniyetlerinin, 2150 m. yükseklikte muhteşem bir piramitteki kesişme noktası, Dünyanın sekizinci harikası Nemrut, Yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, UNESCO Dünya Kültür Mirasında yer almaktadır.

Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batışının seyredilebildiği yer olmasıyla da ilgi çekmektedir. Her yıl binlerce insan gündoğumu ve gün batışını seyretmek için Nemrut Dağına gelmektedir.

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak ilan edilen Nemrut Dağı, çevresindeki Kommagene Uygarlığı eserleri ile birlikte ülkenin önemli Milli Parklarından biridir. Nemrut Dağındaki dev heykeller ve tümülüs, Arsameia (Eski Kale), Yeni Kale, Karakuş Tepesi ve Cendere Köprüsü Milli Park sınırları içerisinde yer alıyor.

Tarihçe

iki bin yıldır güneşin doğuşunu ve batışını 2150 m. yükseklikte izleyen dev heykellerin sırrının çözülmesi için Kommagene Uygarlığı'nın keşfine gitmek gerekir.

Nemrut Dağı'nın Kraliyet Akademisi tarafından araştırma yapmak üzere bölgeye gönderilen genç bilim adamı Otto Punchtein başkanlığındaki ekip, Nemrut Dağı'nın tepesindeki tümülüs ve tümülüsün doğu ve batı yanlarında oluşturulmuş teraslar üzerindeki devasa heykeller ve çeşitli kabartmalardan oluşan eserler üzerinde çalışır. Uzun çalışmalar sonunda Grekçe yazılı kitabeyi çözen Punchstein, bu eserlerin Kommagene Uygarlığı'na ait olduğunu ve Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırıldığını keşfeder. Antiochos'un ağzından yazılan kitabe, Nemrut Dağı'nın sırrını ve Antiochos'un yasalarını içermektedir.

Kommagene Uygarlığının ortaya çıkmasını sağlayan kazılar, Nemrut Dağı'ndan başka Arsameia, Samsat ve Fırat Havzasında gerçekleştirilmiştir. Bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkartılan taşınabilir eserler müzelerde, geri kalanları da Milli Park Alanı içerisinde korumaya alınmıştır.

Kommagene Krallığı

Yunanca "Genler Topluluğu" anlamına gelen Kommagene, ismiyle bağdaşırcasına, Grek ve Pers uygarlıklarının inanç, kültür ve geleneklerinin bütünleştiği güçlü bir krallıktır. Toros Dağlarındaki çeşitli yolların birleştiği noktada bulunan antik Kommagene Krallığı, Suriye'nin Kuzeyi, Hatay, Pınarbaşı, Kuzey Toroslar ve doğuda Fırat Nehri'nin çevrelediği verimli topraklarda yer almıştır. Tarıma ve hayvancılığa elverişli ve ekonomik önemi yüksek sedir ağacı ormanlarını barındıran Kommagene topraklarının, ilk çağlardan beri yerleşim alanı olarak kullanıldığı civardaki mağara ve arkeolojik buluntulardan anlaşılmaktadır.

Antik dünyanın küçük ancak güçlü ülkesi Kommagene, baba tarafı Pers Krallarından "Krallar Kralı olarak anılan Darius'a ile, anne tarafı Makedonya Hükümdarı Büyük iskender ile akraba olan bir prensin oğlu Mithradates Kallinikos tarafından, i.Ö. 109 yılında bağımsız bir krallık olarak kurulmuştur. Farklı topluluklardan meydana gelen ve ayrı inanç ve kültürlere sahip Kommageneliler arasındaki birliği sağlamak konusunda büyük başarı sağlayan Mithradates Kallinikos, tanrılarla olan bağını kuvvetlendireceği ve böylece ulusunu barış içerisinde yaşatacağı inancıyla ülkesinin çeşitli yerlerinde tapınaklar yaptırmıştır.

iklim

Kahta ilçe sınırlarındaki Nemrut Dağında karasal iklim özellikleri görülmektedir. ilçe sınırlarındaki Atatürk Baraj gölü nedeniyle, iklim yapısı önemli bir ölçüde değişikliğe uğrayarak Akdeniz iklimi ile benzerlik göstermeye başlamıştır. Ancak yaz ortasında bile, Nemrut Dağında gün doğumu oldukça soğuk olur. ~http://www.kultur.gov.tr~
dunyanin en guzel gun batiminin ve gun dogumunun izlendigi yer olarak tabir edilen dagdir.
çankaya versiyonu için: (bkz: ahmet necdet sezer).
katili bir sinek olan, çağdaş türevi olarak da corç dabulyu buş'u gösterebileceğimiz, zalim hükümdar.
Nemrut, Mezopotamya'lı bir kral. Tanah'ta bahsi geçer ve Nuh'un torununun oğlu olduğu belirtilir. Efsanelerde zalim bir kral olarak resmedilir ve Babil Kulesi'ni inşa ettirdiğine inanılır.
adıyaman' da helenistik dönemden kalma tanrı heykellerinin bulunduğu ünlü dağımızdır.
(bkz: nemrut dağı milli parkı)
(bkz: nemrut dağı)
Adıyaman'ın Kâhta ilçesinde bulunan, içinde Kommagene Krallığı'nın antik kentini barındıran milli park içerisinde, aslan ve kartal heykellerinin arasında 7 metreye varan dev heykeller bulunmaktadır ve tarih meraklıları için gezilip görülebilecek ideal turistik bir yerdir.
(#12960387).
eski harran kralıdır.
Asıl adı tanah'ta "nimrod"dur. tanrı'ya kasten ilk kez baş kaldıran ve babil kulesinin inşaatını başlatan kral olarak bilinir. buna çok kızan tanrı'nın o güne kadar tek dili konuşmuş olan insanların dillerini değiştirerek kulenin inşaatını durdurduğuna ve kuleyi yıktığına inanılır.
hakkında o kadar atıp tutulmuştur ki nemrut efsanesini her yere yakıştırabilirsiniz. ama ben bu efsanelerden sıyrılıp yazılı kaynaklardaki nemrut fikrinin kökenine inmek istiyorum.

BAKARA 258. Kendisine Allah'ın saltanat verdiği kişinin, ibrahîm'le çekişmeye başladığını görmedin mi? O zaman ibrahîm, benim Rabbim diriltir, öldürür demişti. O, ben de diriltirim, öldürürüm dedi. ibrahîm dedi ki: Şüphe yok ki Allah, güneşi doğudan çıkarmada, sen batıdan doğdur. inanmayan, bu söze şaşırıp kalmıştı. Allah zâlim kavmi doğru yola sevketmez ki.

işte bu ayetteki bahsedilen hükümdarın nemrut olduğu ileri sürülmüştür ama kuran'da böyle bir isimlendirme geçmediğinden bu sadece bir tahmindir. Hadis-i Şeriflerde de böyle bir isme rastlanmaz.

Tevrat'a baktığımızdaysa, Nimrod adına rastlarız: "Ve Kuş Nimrod'un babası oldu; o, yeryüzünde kudretli adam olmaya başladı. O, Rabbin indinde kudretli aver idi; bundan dolayı: Rabbin indinde Nemrud gibi kudretli avcı, denilir. Ve, onun krallığının başlangıcı Şinar diyarında Babil ve Erek ve Akkad ve Kalne idi. O diyardan Aşura çıktı ve Nineveyi ve Rehobot-iri, Kalah'ı ve Nineve ile Kalah arasında Reseni bina etti; büyük şehir budur" (Tevrat, Tekvin, 10/8-12).

işte günümüzde önce yahudi sonrada islam efsanaleriyle yoğrulmuş olan nemrut isminin kökeni tevrat'a dayanmaktadır. daha sonraları halk babil krallarını nemrut olarak nitelendirmiştir. nemrut dedikleri gaddar putperest babil krallarının kuran'da geçen betimlemeye uyması, nemrut'u ibrahim'i ateşe atan kişi ilan ettirmiştir. oysa bunlar sadece söylentilerdir.
nemrut'un ordusu sinek saldırısına musallat olmuş. bundan nemrut sarayına kaçarak kurtulmaya çalışmıştır. kapı deliğinden giren topal bir sinek burnunda beynine girerek beynini içeriden yemeye başlamıştır. o da bu acıyı dindirmek için kafasını keçeden yapılmış bir tokmak ile tokmaklatmıştır. bu da acısını dindirmeyince ikinci tokmağı tahtadan yaptırtmıştır. böylece kafasına vurdura vurdura topmakla kafası tokmağın altında ezilerek can vermiştir.
nemrut(nemrûd) , keldani kavminin hükümdarlarına verilen isimdir. ilk nemrut hz. nuh'un oğullarından hâm'ın soyundandır. hâm ile arasında 3 göbek vardır . babil şehrini kurmuştur. nemrutlar putlara yıldızlara ve heykel gibi şeylere tapmışlardır. ilk nemrut dünyadaki birçok yerleşim alanına hakimdi bunun getirdiği kibir , özgüven , gurur ile kendini tanrı olarak nitelendirdi kendisine secde etmeyenlere büyük işkenceler etti . allah, nemrut ve kavmine doğru yolu göstermek için hz. ibrahim'i göndermiştir. ancak nemrut ve kavmi yinede iman etmediler. nemrut kavminin haftalarca topladığı odunu ateşe vererek ibrahim'i içine atmıştır ancak ateş ibrahim'i yakmamıştır ve yemyeşil bir bahçeye dönüşmüştür. ibrahim'e gücünün yetmediğini anlayan nemrut mücadeleden vazgeçti anca yinede iman etmedi hadiseyi görenlerin bir kısmı iman etti ve ibrahim onlarla birlikte hicret etti . hicretten sonra allah keldani kavminin üzerine sürü sürü sivrisinekler gönderdi. sivrisinekler onların kanlarını emip, kupkuru bir halde bırakarak helak etti. sivrisineklerden birisi de nemrutun burnuna girerek beynine kadar ilerleyip ölümüne sebep olmuştur...
Nuh'un torunu ve Sümer kralıdır. burnuna sinek kaçarak öldüğü anlatılır.
Ne büyük tarihimiz var kullanamıyoruz. Avrupada bi taş bulsalar tarihi abartiyorlar da abartiyorlar sergilemeler falan. iste Nemrutun geçtiği yol diye turist çekmen lazim.
Nemrutt de bakalım hangimiz daha Nemrut! Tanrı aşkına hayatımda bunu bile ezmek varmış.
kendisini tanrı ilan etmiş sapkın hükümdar.
babil kalesinin en üstüne çıkıp gökyüzüne ok atmış ve allah'ı vurduğunu söyleyip, en büyük nemrut diye haykırmıştır.
daha sonra burnundan giren ufak bir sinek yüzünden beyni kemirilmiştir. acıyaya dayanamamış ve kafasına çekiçle vura vura kendini öldürmüştür.
nemrut'a iyi bir ders olmuştur bu. götü çok kalkmıştı. zebaniler öbür tarafta mızrağı saplayacak büzüğüne.
kızı insanları yandırır, sillesini de felek misali çarpar.
Masallarıyla ünlü eski bir hükümdar. Yok sinek onu öldürmüş de zart zurt...
Şimdi ne Nemrutlar ve Firavunlardan beter kişiler var onlara neden bir şey olmuyor? Bırakın bu Yahudi masallarını.
Nerden biliyorsunuz belki Nemrut sanılanın aksine adaletli birisiydi, asıl bozgunculuk yapan belki ibrahim'di? Mesela eski Mısır firavunları sanılanın aksine sosyal adaleti iyi olan, tarihteki ilk sigortalatma hareketini başlatan kişilerdi. Mısır'da soygunculuk, stokçuluk ve karaborsacılık yapan esas kişi de Yusuf peygamberdir. Asıl bozgunculuk çıkartan, medeniyeti yağmalayan, kanlı ve ilkel masallarla halkları uyuşturan Yahudiler ve onun kuzenleri olan Araplardır. Hani şu kardeş ve asalak, çirkef iki ırk... Tarihi gerçekler bazılarının zoruna gider. Sorgulamaktan korkmayın.