nemrut

hakkında o kadar atıp tutulmuştur ki nemrut efsanesini her yere yakıştırabilirsiniz. ama ben bu efsanelerden sıyrılıp yazılı kaynaklardaki nemrut fikrinin kökenine inmek istiyorum.

BAKARA 258. Kendisine Allah'ın saltanat verdiği kişinin, ibrahîm'le çekişmeye başladığını görmedin mi? O zaman ibrahîm, benim Rabbim diriltir, öldürür demişti. O, ben de diriltirim, öldürürüm dedi. ibrahîm dedi ki: Şüphe yok ki Allah, güneşi doğudan çıkarmada, sen batıdan doğdur. inanmayan, bu söze şaşırıp kalmıştı. Allah zâlim kavmi doğru yola sevketmez ki.

işte bu ayetteki bahsedilen hükümdarın nemrut olduğu ileri sürülmüştür ama kuran'da böyle bir isimlendirme geçmediğinden bu sadece bir tahmindir. Hadis-i Şeriflerde de böyle bir isme rastlanmaz.

Tevrat'a baktığımızdaysa, Nimrod adına rastlarız: "Ve Kuş Nimrod'un babası oldu; o, yeryüzünde kudretli adam olmaya başladı. O, Rabbin indinde kudretli aver idi; bundan dolayı: Rabbin indinde Nemrud gibi kudretli avcı, denilir. Ve, onun krallığının başlangıcı Şinar diyarında Babil ve Erek ve Akkad ve Kalne idi. O diyardan Aşura çıktı ve Nineveyi ve Rehobot-iri, Kalah'ı ve Nineve ile Kalah arasında Reseni bina etti; büyük şehir budur" (Tevrat, Tekvin, 10/8-12).

işte günümüzde önce yahudi sonrada islam efsanaleriyle yoğrulmuş olan nemrut isminin kökeni tevrat'a dayanmaktadır. daha sonraları halk babil krallarını nemrut olarak nitelendirmiştir. nemrut dedikleri gaddar putperest babil krallarının kuran'da geçen betimlemeye uyması, nemrut'u ibrahim'i ateşe atan kişi ilan ettirmiştir. oysa bunlar sadece söylentilerdir.