bugün

veri tabani yonetim sistemidir. php ile can cigerdir.
son zamanlarda sapıtan şey.
az önce uludagsozlukte yaşadığım sorunun kaynağıdır.
MySQL, çok-kanallı (multi-threaded), çok kullanılıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam (robust) bir veri tabanı yönetim sistemidir. UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de mevcuttur. Kaynak kodu açık olan MySQL'in pekçok platform için çalıştırılabilir ikilik kod halindeki indirilebilir sürümleri de mevcut. Ayrıca ODBC sürücüleri de bulunduğu için birçok geliştirme platformunda rahatlıkla kullanılabilir.

Geliştiricileri, 500'den fazlası 7 Milyon kayıt içeren 10.000 tablodan oluşan kendi veritabanlarını (100 gigabyte civarında veri) MySQL'de tuttuklarını söylüyorlar.

MySQL, tuttuğu tablolarla çok kullanıcılı bir sistemlerde sözkonusu olan erişim hakları sorununu çok güzel çözüyor. MySQL' in 4.0 sürümü ile birlikte transaction desteği, 4.1 sürümüyle birlikte de alt sorgu desteği de mevcuttur.

Ayrıca referential integrity sağlama işinin programcıya bırakılması tercih edilmiş. Ancak bu bir dezavantaj olarak görülmeyebilir. Çünkü pek çok veritabanı programcısı VTYS'lerdeki referential integrity'nin esnek olmayan, zorlayıcı bir özellik olduğunu düşünmektedir.

alıntıdır *
isveç'li mysql ab tarafından geliştirilen populer açık kaynak kodlu veritabanı.

php ile bi mysql bağlantısı şöyle olur:
<?php
mysql_connect("localhost","root","");
mysql_select_db("databasename");
mysql_query("select * from musteriler where musteri_id>10000");
?>
limit özelliği ile oracle ve ms sql'e fark atan veritabanı. ancak sadece bi özellik onlardan iyi olduğunu göstermez. veritabanı boyutu belirli bir boyutu geçince mysql daha fazla sorun çıkarır.
açık kaynak kodlu oluşu ile ücretsiz oluşunun gelişim aşamasındaki genç programcılar için ve aynı zamanda kendisi için büyük fırsat olan veritabanı sunucusu. ücretsiz oluşundan mütevellit çoğu insan için büyük bir nimettir, ms sql'in lisans ücretini duyduktan sonra php + mysql'e yönlenmemeniz işten bile değildir. oldukça hızlı oluşuyla dikkatleri üzerine çeken bu veritabanı sunucusu çok çok büyük veritabanlarını da kaldırabilmektedir. en yaygın olarak bilinen yahoo arkaplanda mysql kullanır, oracle'ın büyük ölçekli firmalara hitap ettiği düşünüldüğünde, ms sql'in de lisans problemi nedeniyle kişisel ve küçük ölçekli firmalar için harika bir seçimdir.
http://www.mysql.com
(bkz: mysql e bir şeyler olması)
(bkz: nostaljik başlıklar)
sun microsystems tarafından 1 milyar dolara satın alacağı speküle edilen yönetim sistemi.
java icin en stabil connector versiyonunun 3 oldugu dbms. fakat 5.1 de de cok fazla problemi yoktur.
sun microsystems tarafından satın alınmış veritabanı yönetim sistemidir.

bunu okuyanlar şunları da okudu:
mssql, oracle
600.000 kayıdı 9.0402 saniyelik performans ile listeleyebilen veri tabanıdır.
(bkz: mysql)
(bkz: yoursql)
(bkz: he/shesql)

ne olursa olsun bozulmasın sql.
oracle'ın sun'ı satın almasından sonra sonunun ne olacağı merak edilen veritabanı sistemi. oracle denen şirket veritabanı işinde en büyük şirket. mysql ise sun tarafından 4-5 ay önce satın alındı. sun'ı da şimdi oracle satın aldı. yani mysql adlı veritabanı artık veritabanında dev olan oracle'ın oldu. şimdi bu oracle mysql'i paralı mı hale getirir, kendi mevcut ürünlerine rakip olarak görüp tamamen mi ortadan kaldırır, henüz belli değil. ama şu varki, mysql küçük ve orta ölçekli, oracle ise sadece büyük ölçekli projeler ve şirketler için uygun olduğu için kendine rakip görmeyip open source olarak geliştirilmesine devam edip gene ücretsiz olarak dağıta da bilir ki, doğru olan da budur.
oracle'ın satın alması sonrası, open source versiyonu konusunda çok da endişeye düşülmemesi gereken veritabanı yönetim sistemi.

oracle daha önce, açık kaynak kodlu* sleepycat ve innodb'yi satın almış ve yine açık kaynak kodlu olarak dağıtılmasına engel olmamıştı. bunun yanında mysql'in şirketlere satılan geniş ölçekli ticari sürümleri ne olur diye sorarsanız: (bkz: er kişi niyetine)
bana göre php ile en uyumlu veritabanı yönetim sistemidir. şahsen php ile mssql kullanmış birisi olarak sizlere kesinlikle mssql'i tavsiye etmemekteyim.
transaction yapısını kullanabilmek için database engine olarak innodb seçilmesi gereken open source rdms
(Connector/NET),
(Connector/ODBC),
(Connector/J),
(Connector/MXJ),
(Connector/C++),
(Connector/C),
(mysqlclient) gibi connector ler sayesinde pek cok yazilim dili ile birlikte kullanilabilir.
(bkz: 3306)

(bkz: rdbms)
akşam akşam sinir krizi geçirmeme neden olan veritabanı yönetim sistemidir.

edit: hatta gece gece.
kolay öğrendiğim zor vazgeçtiğim veritabanı yönetim sistemi.
not: galatasaraylıyım.*
php'nin yanına en yakışan veritabanı sistemi.*
bir oracle değildir.ama mastercard reklamı gibi oracle'ın olmadıgı her veritabı için idealdir
yok kardeşim foreign key sistemi yavaşlatır, yok efendim stored procedure'ye ne gerek var, trigger'de neymiş gibi söylemlerden sonra yeni sürümlerinde bütün bu özellikleri bulunduran veritabanı yönetim sistemi.
demin çöktü sanki.