bugün

1919'da uluslar arasında barışı sağlamak amacıyla kurulan ancak kısa bir süre sonra amacından uzaklaşarak, büyük devletlerin çıkarlarını korumaya başlayan cemiyet.
versailles antlaşması ile kurulan ve halklar arasındaki uyuşmazlıkların barışçı yollardan çözümü, saldırıya karşı güvence ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesi yoluyla barışın korunmasında ilk olarak evrensel ve sürekli bir görev üstlenmiş olan uluslararası örgüt. 31 temmuz 1947'de yasal varlığı ortadan kalkmıştır.
bir gazetecinin atatürk' le röportajı esnasında sorduğu;
- efendim, cemiyet- i akvam' a girecek misiniz? sorusuna cevaben;
- teklif gelirse, düşünürüz. diye cevap alması üzerine * , yasasını değiştirerek türkiye' ye teklif götüren topluluk.
(bkz: eric drummond)
Birleşmiş milletler in 2. Dünya savaşı ndan önceki ismi. Amacı ülkeler arasındaki sorunları barışçıl yollarla çözmek olan bu topluluk 2. dünya savaşında dağılmıştır.
kuruluşunda belirlenen görev şartları gereğince; dünya üzerindeki herhangi bir devlet bir diğerine saldırdığında; milletler cemiyeti kimin saldırgan olduguna, 4 gün içinde karar vermek, ve diğer devletleri bu konuda sukunete davet etmek ile yükümlü idi.
en az birleşmiş milletler kadar işlevsel bir örgüttür.

(bkz: birleşmiş milletler/#13547185)
Savaş yok artık birleşiyoruz diye kuruldu ama derin devlet hep savaş halindeydi. Günümüzde ki natoda böyledir. Bunlar sadece görüntü masanın ayaklarında hep derin devlet yatar. Bunlar ya işbirlikçi gruplardan oluşur ya da çatışanlardan.
Birleşmiş milletlerinin temeli sayılabilecek bir birliktir. Ülkeler yapılan savaşları engellemek ve insan ırkının en az zararı görmesi açısından oturup anlaşmaya çalışmışlardır; ancak bu birlik 2.Dünya Savaşına kadar sürmüştür. 1920 yılından başlayarak 1946 yılına kadar sürmüştür.
hiçbir halta yaramayan örgütlenmedir, leagaue of nations olarak bilinir.
birinci dünya savaşı 'nın sebep olduğu hayal kırıklığı ve dehşet ortamında, daha önceden de barışı korumak amaçlı olarak ortaya atılmış idealist fikirlerin hayata geçmesiyle oluşturulmuş olan uluslararası kurum. ne var ki, ilk başlarda gördüğü itibara ve ilk başlardaki bazı başarılı çalışmalarına karşın, savaş sonrasında stabil bir uluslararası ortamın kurulamamasına bağlı olarak giderek itibarını ve yaptırım gücünü kaybetmiş; 1930'lu yıllarda ve 1940'ların başlarında üye ülkelerden ardarda ayrılanlar ve ihraç edilenler olmasıyla işlevini iyice yitirmiştir. böylece tarihe karışmıştır. birleşmiş milletler 'in bu kurumun tarihinden, özellikle son yıllarından çıkarması gereken çok ders vardır; çıkaramazsa , hele günümüz konjonktüründe, sonu ona benzeyebilir.

(bkz: yirmi yıl krizi 1919 1939)
(bkz: nansen pasaportu)
kuruclularının bencilliği yüzünden 2. dünya savaşına neden olmuştur.

http://www.gau.edu.tr/PDF.../JASA_003_06_03_Kiran.pdf
wilson ilkeri prensibiyle kurulmuş britanya ve fransa ya hizmet eden eski ülkeler topluluğu. adolf reyiz ellerine verince sonradan dağılmıştır geri.
1919'da savaşların sonlanması ve mutlak barışın sağlanması amacıyla kurulmuş birliktir. Tabiki başarılı olamamış ve 2.Dünya Savaşı'nın Çıkmasına engel olamamamıştır.
(bkz: sandler raporu)
dünya barışını korumak amacıyla kurulan ve ingiltere'nin güdümünde kalan uluslararası kuruluş. türkiye cemiyete 18 temmuz 1932'de üye olmuştur. 2.dünya savaşı'ndan sonra,birleşmiş milletler olarak varlığına devam etmiştir.
bugün birleşmiş milletler diyeceğime milletler cemiyeti dedim.

gerçekten insan beyni çok ama çok garip.
güncel Önemli Başlıklar