bugün

Bir mercek düzeneği yardımıyla küçük nesneleri büyütüp daha belirgin duruma getirmeye veya çıplak gözle görülmeyenleri göstermeye yarayan alet.

(bkz: lam)
(bkz: lamel)
labaratuvar derslerine gittiğimizde vakit geçirmemiz için önümüze koyulmuş oyuncaklar
Dijital olanlarından her eve bir tane lazım :
http://www.listeniz.net/l...ekranli-dijital-mikroskop
Çocuklar için : http://www.teesmax.com/emSITE.ASP?O=7&T1=147

Ve ev yapımı mikroskop :
http://www.instructables..../id/Make-a-USB-Microscope
Küçük maddeleri büyütmek için kullanılan bir âlet. Gözle görülmeyen canlı ve cansızları, bazı büyük maddelerin parçalarını incelemekte kullanılır. Bu gördüğü işler bakımından mikroskop, hemen hemen bütün bilimlerin olduğu kadar, özellikle mikrobiyoloji biliminin ve tıbbın en önemli yardımcısı olan bir âlettir.

Normal bir mikroskop, başlıca a - gövde, b - ayak, c - hareketli tüp'ten meydana gelmiştir.

Gövdede ayna ve diyafragma bulunur. Tüpün üst kısmında oküler, alt kısmında da objektifler yerleştirilmiştir. Diyafragma açılarak ilkin ayna ile ışık ayarı yapılır. Sonra mikroskopta bakılacak cismin, preparasyonda hazırlanmış bölümü ya da kendisi, tablanın deliği üzerine konur; ilkin küçük numaralı objektifle genel bir görünüm, sonra da büyük numaralı objektifle istenen özel görünüm elde edilmiş olur.

Bilinen mikroskoptan başka son zamanlarda, elektronik mikroskop bulunmuştur. Bu mikroskopta ışık yerine elektron dalgalarından faydalanılmaktadır. Elektron dalgalar, ışık dalgalarından daha kısa olduğu için daha küçük cisimlerin görülmesi böylece sağlanmış olmaktadır. Bu âlet ilkin Alman bilgini Hans Buch tarafından 1826 yılında bulunmuştur. Bugün bu mikroskop, en küçük cisimleri gösterebilecek kadar gelişmiş bulunmaktadır.
çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir alettir.
http://www.boston.com/big...ary_microscope_photo.html
sanılanın aksine antonie van leeuwenhoek tarafından değil jacharias jansen tarafından bulunan alettir. anton van leeuwenhoek ilk mikroorganizmaları gözlemlemiştir.
lam ve lamel arasina konulan seyi makroskopik olcutlerde gosteren cihaz.
birçoklarının ilkokul 4 ya da 5. sınıfta fen bilgisi dersi müfredatı sayesinde tanıştığı bilim icadı.
ilkokulda soğan zarını incelemek için çoğu çocuğun ilk kez kullandığı alet.
kirpiği bakteri sanmalar falan.
görsel
zamanında bize biraz daha bu tarz şeyler ile ilgilenmemiz söylenseydi en azından bilime daha yakın yaşta entegre olurduk.

hiç unutmuyorum arkadaşımda vardı bu çocuk zaten ne isterse alınıyordu. biz fakirdik amk elbise olarak bile abimizin eşyasını giyerdik.

gelirdi bize dışarıdan bulduğumuz toprak, yaprak tarzı şeyleri sürekli incelerdik.

lan ne kadar hevesliydim oysa bu tarz şeylere.

allah izin verirse oğlum olduğunda mikroskop, teleskop, lan isterse uzay gemisi alacağım. bize imkan verilmedi biz verelim en azından.

şimdi yiğenim için mikroskop bakıyorum da fiyatlar çok da fazla değil 50 liraya mikroskop var. ne fakirmişiz ki babamız alamamış bize onu.

neyse ben bir mikroskop alayım da ileride mikroskop alacağım oğlumu mikroskopta inceleyeyim.

anlamışsınızdır umarım kıh kıh kıh.
Aldım bir tane ama canlı bakteri göremedim henüz. Sanırım kullanamıyorum. Tamamen deneme-yanılma yoluyla öğrenmeye çalışıyorum. Varsa yol yordam bilen ufak bir yardım iyi olurdu.
merceklerin optik özelliklerinden yararlanarak, görülemeyecek kadar küçük yapıların görülebilecek kadar büyütülmesini sağlayan cihaz. elektron mikroskobu, SAHA EMiSYON MiKROSKOBU, POLARiZASYON MiKROSKOBU ve başka birçok çeşidi bulunur. icadı, bilim dünyası için dönüm noktalarından biridir.

kanadalı yazar Manly Palmer Hall der ki: "Mikroskop insana önemini gösterdi; teleskop da önemsizliğini..."
Göremediğimiz küçük evrenleri bizlere gösterdi.
Transistörlerden sonra bence en iyi icatlardan biridir ee tabi teleskopla beraber.
görsel