bugün

mikroorganizmaların doğa ile etkileşimlerini inceleyen, zararlarının indirgenilmesini sağlayan ve faydalarının daha aktif kullanılır hale getirilmesiyle uğraşan bilim dalı.
mikroorganizmaları fizyolojik ve morfolojik bakımdan inceleyen bilim dalı.
hakkında herkesin az çok bilgi edinmesi gereken, mikroorganizmaları inceleyen bilim dalı. hemen hemen tüm hastalıkların sebebi mikroorganizmalardır. bunlar; patojen bakteriler, virüsler, mantarlar olabilirler. birey hijyene önem verdiği taktirde, özellikle de el ve ağız bakımına özen gösterdiği taktirde mikroorganizmaların sebebiyet verdiği hastalıklardan kolayca korunabilir. ancak önlemin yetersiz kaldığı durumlar da olabilir şöyle ki; cryptococcus neoformans adındaki mantar insana kuru güvercin dışkısından bulaşabilir. ancak nemli haldeyken dışkı içindeki amipler bu fungusu fagosite ederler. önemli olan kuş üzerimize ettiğinde hemen silip o bölgeyi steril etmektir çünkü mantar ölümcül hastalıklara yol açabilir. demek ki neymiş efendim, tepemize kuş etmesi kısmet değil hastalık alameti de olabilirmiş.
aynı şekilde clostiridium botylınum adındaki bakteri bozuk konservelerde ürer ve bu bakterinin 1 gramı 227 milyon insanı öldürecek kadar toksin salgılar. o yüzden tarihi geçmiş konservelerden uzak durmalıyız.
legionella adındaki diğer bir patojen bakteri ise dekoratif çeşme, duş başlıkları, su tankları gibi suyun çok fazla bulunduğu ve biyofilm oluşan yerlerde ürer. bu bakteri solunum yoluyla vücada girerek akciğerlerden vücuda yayılır ve ölümcül olabilir. bu yüzden fıskiyelerden olabildiğince uzak durmalı, evdeki duş başlıkları belli aralıklarda değiştirilmeli. daha bunu gibi verilecek bir sürü örnek var, biz temkinli olmalıyız ki gözle bile görünmeyen düdük kadar mikroorganizmalar tarafından yatağa düşürülmeyelim.
aslında yeryüzündeki mikroorganizmaların sadece küçük bir bölümü patojeniktir. geriye kalanların oksijen üretimine, azot döngüsüne katkısı azımsanamaz. yine çoğu biyoteknolojik uygulamalar için elverişlidir; bira, ekmek, şarap, peynir, maya, aminoasit, enzim, antibiyotik, vitamin, mikrobiyal protein, interferon vs. vs. üretiminde kullanılırlar. ki bu uygulamalar için genetiği değiştirilmiş endüstriyel soylar da tonla vardır. işte böylelikle mikrobiyoloji genetik, parazitoloji, patoloji, biyoteknoloji vs. için işlevsel bilgi üretir, sınıflandırır, ayırdeder. az biraz hegemoniktir ama iyidir vesselam.
(bkz: mikrop)
bu derste birsürü mikroorganizma ile muhatttap olursunuz. onları ve onların her özelliğini bilmek zorundasınızdır; aerobları, anaerobları, fakültatif olanları, kınlı zarflı, ifinim sonra spiroketler, actinomisetler, riketsiyalar, obligatlar, gram pozitif olanlar, gram negatifler, parazitler, saprofitler... uzar gider. of of.
*
işin temeli bu ders işte. bilmeden geçilmiyor, görmezden gelinmiyor. başına oturulduğunda insan saçını başını yolarak kalkıyo başından. sonra da bizim komşu ne dese beğenirsin? nisanur sen niye hiç bize gelmiyosun sen unuttun bizi artık. *
çeşitli mikroorganizmalarla içli dışlı olmaya başladığınız derstir.
mesela bir bakteri olsun. iç dünyasına kadar inersiniz, yok kok şeklinde olanıydı, yok çubuk şeklinde olanıydı diye bakterileri de sınıflara ayırmaya başlarsınız.
tutar sırf zevk olsun diye besiyeri hazırlar, onların üremesini gelişmesini sağlar, sonra da bir paçavra gibi zefirana koyar ölmesini sağlarsınız.
gram pozitif mi negatif mi diye renkten renge sokarsınız güzelim organizmaları.
evde ekmek mi küflenmiş? artık sizden iyi bileni yoktur. "bu işte hödümsü oluyor. şimdi şu görmüş olduğunuz renkler..." şeklinde artistlik yaparsınız ev arkadaşlarınıza. hiç bu kadar heyecanlandırmamıştı oysaki salçanın üstüne oluşan beyazlıklar? artık yemek yaparken o kısmı sıyırıp atmaz, inceler öyle atarsınız.

ahan da böyle hayatınızın içine enfekte olan bir derstir, virüsler gibi.
* * *
mikros:küçük
bios:canlı
logy:bilim

kelimelerinin biraraya gelerek oluşturduğu, küçük canlı bilimi anlamına gelir.
tus çalışan doktor adaylarını hayattan bezdiren ezber yükü ders.
pratikte de çok önemli olan bir bilim dalıdır. tüm gıda ürünlerinde,özellikle su oranı yüksek gıdalarda mikrobiyolojik analizler önem arz etmektedir.
Vizesinden yüksek not alınmasına rağmen final sınavına girecekken terleten, zor derstir.
ezber yapıyorsun yapıyorsun öbür gün oluyor neydi yaa diyorsun... işte öyle bir ders... bir de okudukça korkunun tavan yaptığı ders... öpüşmekle nelerin bulaştığını bir bilseniz ohoo...
y.rraklara gelesice ders.
son 20 günümü boşuna yaşamama sebep olan ders. illallah dedirtti.
3 yıldır ısrarla geçmemeye yemin ettim ben bu dersi. aslında çok zor değil ama derslere girsem şahane olur
tanıyanlar bilir. nefretlik bir derstir.hakkında daha fazla söz söylemeye değmez o derece.
isyan ettiren bir laboratuvar dersidir. cevre muhendisligi okuyacak olan yazar veya okurlara simdiden kolay gelsin.
doktorların aslında hastaya göre uygun miligramda ilaç vermesinin gerekli olduğunu öğrenebileceğiniz ders.

hangi antibiyotiğin hangi gramının hangi mikroorganizmaya etki edebileceğini kısmen öğrenebileceğiniz ders.

petri kaplarında besiyeri hazırlamayı öğrenebileceğiniz ders.

petri kabına bakterileri nasıl yayacağınızı öğrenebileceğiniz ders.
Tus çalışanların en büyük dertlerinden biridir, isyan ettirir, hayattan soğutabilir.
Enfeksiyon hastalıkları adlı bölümün, hakkına tecavüz ettiği mağdur bilim dalıdır.
Sadece dersin tanımı bile lisede gördüğüm tüm biyoloji yalanmış dedirten derstir.
allah verede alttan almasak bu dersi.
yarın finalimin olduğu ders. nedir lan bunlar adamlar g*tünden kelime uydurmuş onuda s*kindirik bir canlıya isim diye vermiş. hayır sorun o da değil daha ismini söyleyemiyorum ezberlemeye çalışıyorum lanet latince şeysini.

(bkz: infeksiyözmononükleozis)
(bkz: echinococeus granulosus)

istem dışı edit= eksileyen yazar galiba bu işle uğraşan biri ne var oğlum sevmiyorum zorlamı
bela bi muhabbet. anlayan varsa yazsa da bikaç bi şey tartışsak.

:(
güncel Önemli Başlıklar