bugün

ve durgun akardı don ve don hikayeleri isimli eserleriyle tanınan, 1965 yılında nobel edebiyat ödülünü kazanan, Sovyet edebiyatının ve toplumcu gerçekçi romanın en büyük isimlerinden birisi.
ve durgun akardı don adlı eseri ilk çıktığında tepki çekmiş ve sansüre uğramış rus edebiyatçı. bu değerli eser zamanla anlaşılmış ve rus edebiyat çevrelerince sahiplenilmiştir.
son derece önemli olan, sovyet yazarlar akademisince eserlerine itibarı verilmiş olan toplumcu yazar. uzunca bir süre başkanlığını ilya ehrenburg'un bulunduğu sovyet yazarlar birliğine 1954 yılında seçildi. soljinetsin'in dahi bulunduğu bu birlikte kendisinin bulunmaması tarihe büyük bir talihsizlik olarak geçerdi. aynı zamanda sbkp üyesi olan solohov, 1961'de yani nikita kruşçev'in son, brejnev'in ilk dönemlerinde sbkp merkez komite üyesi olarak bulunmuş ve bu konumdayken nobel ödülü almıştır.
geçtiği zaman açısından durgun don'un devamı sayılabilecek uyandırılmış toprak ve don kıyısında hasat kitaplarına da imza atmış olan yazar. ayrıca:

(bkz: vatan için dövüştüler)
en önemli eserlerinden biri olan don hikayeleri adlı eserinin ilk cildini 23 yaşında tamamlamış bir yazardır. yeni toplumda tıpkı mayakovski, khlebnikov gibi o da gençliğin iradesinin ürünüydü. ancak yeni kuşakların böyle bir iradeyi sergileyememesi belki de en büyük talihsizliğiydi şolohov'un.
sovyetlerdeki uygulamaların sonuçlarını halk gözünden anlatır.
kolhoz yaşamını merak edenlerin muhakkak okuması gereken eserlerinden bariz politik bir tutum yoktur. o sadece olayları anlatır.
rus edebiyatı'nın; realist, naturalist, yazımda ve anlatımda mükemmeliyetçi olan önemli simalarından birisidir.

1905 yılında don nehri havzasındaki viyesenskaya'da rus baba ve kazak kökenli bir anneden dünyaya geldi. delikanlılık dönemleri devrimcilerin saflarında mücadele ile geçtikten sonra bir süre gazetecilik yaptı fakat buradan elde ettiği gelir yaşamını sürdürmeye yetmediğinden, gazetecilik yanında hamallık ve taş işçiliği işlerinde de çalıştı. 1922 yılında moskova'ya gitti ve orada da gazetecilik yapmayı sürdürdü.

bilinen ilk öyküsü olan 'doğum lekesi'ni 19 yaşında kaleme aldı. bazı makaleleri gazetede yayımlanmaya başlanmıştı ancak, kazandığı para burada da yetmediğinden hamallık ve taş işçiliğine moskova'da da devam etti. bir süre daha çalıştıktan sonra, büyük şehirde geçimin daha zor olduğuna kanaat getirerek 1924 yılında viyesenskaya'ya geri döndü ve evlenerek ata toprağına yerleşti.

1926 yılında, iç savaş dönemlerinde kazakları ve yaşam koşullarını konu edinen 'don hikayeleri' adlı ilk kitabı yayımlandı. aynı yıl, 've durgun akardı don' isimli romanını yazmaya başladı. ancak, bu romanı bitirmek, onun tam 14 yılını aldı. roman, yayımlandığı 1940 ve sonraki beş yıl içerisinde rusya'nın en çok okunan romanı olma özelliğinden dolayı 'devlet başkanlığı nişanı' ile onurlandırıldığı gibi şolohov'un, 1965 yılında nobel edebiyat ödülüne layık görülmesini sağlayacak önemli yapıtlarından da biri oldu.

1939 yılında 'seçkin sovyet vatandaşı ünvanı' verilerek 'sscb bilimler akademisi üyeliği'ne kabul edilen edebiyatçının, önemli bir diğer romanı 'uyandırılmış toprak'ın yazımı da 28 yıl sürdü. ancak, bu eseri de büyük bir okuyucu kitlesi ile buluşurak ikinci kez 'devlet başkanlığı nişanı' ile onurlandırılmasına sebep oldu.

bu roman; 'yarınların tohumu-1932' ve 'don'da hasat-1960' olmak üzere iki bölüm halinde yayımlanmış ve ekim devrimi'nin ardından, don havzasında yaşayan insanların sosyalist bir düzendeki günlük hayatları, naturalist ve realist bir pencereden yapılan gözlemlerle ele alınarak tahlil edilmiştir.

'vatan için dövüştüler' adlı üçüncü romanını ise bitiremeden, 1984'de rostov'da ölmüştür.
neden bu kadar az bilinir kaldığını anlayamadığım müthiş kalem. eserlerinde toplum ve toplumun gerçeklerini o kadar iyi betimlemiş okuyucuya o kadar iyi aktarmış ki çok uzun süreler bıkmadan, elden düşürmeden okunabilir kılmıştır romanlarını. sovyet devrimi döneminde don bölgesindeki ayaklanmalar, iç savaşlar müthiş derecede gerçekçi ve birinci ağızdan salt olarak yazılmış. çok da pahalı kitaplar değil. ikinci el kitapçılardan 8-10 lira arası temin edilebilir.
Yazmaya 17 yaşında başlamıştır ki ilk hikayesi; doğum lekesi ni 19 yaşında bitirir. Moskova da bulunup burada gazetecilik yapar.
ilk kitabı olan don hikayelerinde 1. Dünya savaşı ve iç savaş yıllarındaki kazakları anlatır. (1926)
Aynı yıl durgun akardı don adlı romana başlar ve 14 yıl sürer bitirmesi roman stalin nişanı ile ödüllendirilir.
Aynı roman 1965 de nobel edebiyat ödülü alır.
Ve bitirmesi 28 yılını alan uyandırılmış toprak 1954 de lenin nişanı alır.

Kısacası yazdıkları altın değerindedir.
Bugüne kadar yazılmış en güzel romanın yazarı...
dünya edebiyatında anıt roman diye tabir edilen romanlar vardır ki bunların (nitelik açısından) sayısı öyle pek fazla değildir. işte niteliksiz adam, büyülü dağ gibi örnekler verilebilir.

bir yazar düşünün ki hayatı ayna tutar gibi gösterebilsin, ilmek ilmek işleyebilsin! tatarları, kazakları, rusları öyle bir anlatsın ki beyninizin bütün kıvrımlarında manzaralar belirsin.

ve don akıp gitti. hayat da; kavgalarıyla, aşklarıyla, töreleriyle, savaşlarıyla birlikte don'la beraber durgunca aktı gitti.
Kazakların yaşamını anlatan rus edebiyat sanatçısı.
don meraklısı.
Dünyanın en iyi romanını yazdığı iddia edilen yazar. Bu konuda söz söylemek düşer mi bilmem ama bu doncu ağabeyi okumadan roman konusunda konuşmak pek sağlam olmaz.
Sovyet rusyanın falih rıfkısı, yakup kadrisi, reşat nurisi gibi bir şey. Rejim destekli bir yazar hülasa. Durgun don hariç her kitabı "lena nehrinden doğan güneş" zırvalaması olduğu için durgun don'u acaba başka biri mi yazdı diye hala tartışma vardır. Son bulgulara göre evet o seriyi de bu yazmış.