bugün

insanlara koyulan takma isim.
Türkçesi dururken gereksiz yeer ingilizcesi kullanılan sözcük. (bkz: nick)
NAM-ı MÜSTEAR.
insanın nickini kafasına giymesidir.
http://www.youtube.com/watch?v=TWkUxchXUKM
yiğit lakabıyla anılır.
yalnızca ilk "a" sesinin üzerinde şapkaya sahip olan sözcüktür.
insanlara başkaları tarafından kişinin özelliklerine göre yakıştırılan isim. bir kişiyi övmek ya da yermek için kullanılabilir.

ama sanal ortamda "nick" dediğimiz kelimeler, genelde kendi kendimize yakıştırdığımız takma isimlerdir. bunun türkçe'deki * karşılığı, mahlas tır.

(örn:efsane mitto) * *
kişiyle konuşma sürecini eglenceli hale getirebilen kelime veya kelime topluluğu.

lakabı avea bi dünya olan elemana (niyeyse) soru soran diğer bir eleman:

-nittiri nini ni ni ni nini ohhh be *, sen ne zaman askere gidicen?

akabinde kopulur
normal ismini kullanmadan hitap biçimi. lakap takılan insanların bazıları bu lakaplardan hoşnutken, bazılarıda sinirlenip bozulur. bir kaç lakap örneği de verelim tam ola;
ibne: bir insana bu lakap neden takılır?
1-) ibnedir : hoşnuttur.
2-) ibnelikle uzaktan yakından alakası olmasa da bilmem kac yıllık omrunde bir kere bi hareketi gorulmustur ve lakap ortamda ki picin biri tarafından konmuştur, bu lakaptan hoşnut olmadığı için insanlar devamlı üzerine gider ve ömür boyu yapışır bu lakap: bozulur.
örnek: orta okul yıllarında genc delikanlımız bir hatun kişiyle ilişki yaşamaktadır. ama bu hatun kişinin bıyıkları vardır. (2x yasındayım hala bende o kadar bıyık yok mınaki) size soyle diyeyim kız epilasyonla aldırdıydı da sakal bıyıgı parladıydı. o kadar yani, sen düşün. ama sonradan o bi değişim geçirdi ki, vay vay vay, eleman şimdi kafaları vuruyo yatırımı sağlam yapamadık parselleyemedik zamanında deyu.

tombala: bu arkadaşımız ergenlik döneminde hertürlü osbir şeklini* denediği ve genelde eli o civarda olduğu için takıldıydı bu lakap. hoşut, babası bile evde tombala diyo. ismini hatırlayan yok. hoşnut.

işe yaramaz: gereksiz gibi bi lakap, hiç bi işi tam yapamadığı için takılmış bi lakap. hoşnut.

büzük: bir kavga zamanı ayakları şener şen misali götüne vurdura vurdura koşabilen, yaldır yaldır kaçan arkadaşımız. hoşnut değil.

karbon: sınavlarda etrafındaki arkadaslarının kagıtlarını aynen geciren hepsinden yuksek alan eleman. hoşnut.

patates: kafası büyük, şekli patatese benzeyen elemana bir sınav esnasında koca kafası yuzunden arkasındaki arkadasının kagıdını gorememesi sonucu takılmış eleman. hoşnut değil.

*bi kaç şekli söyleyeyim de kafanda canlandır bu osbirciyi; zeytin yağıyla, elektrik süpürgesiyle, prille... daha neler neler.
karnıyarık daha önce bıçaklanan birine takılmış isim.
(bkz: nickname)
Askerî okullarda eskiden öğrenciler geldikleri ilin adıyla söylenirdi: Rıfat Ankara, Mustafa Konya gibi. Bu ad bütün askerlik hayatı boyunca sürerdi. Bir de, insanlara birtakım özelliklerini belirtmek için çevresi tarafından takılan adlar vardır, buna lakap denir. Mikro Mustafa,
Kara Ali, Gökgöz Ahmet, Benli Nazmiye v.b.

Kaynak: http://www.yeniansiklopedi.com/ad/#ixzz2OPx1KkcR
temiz yuzlu oldugu icin barboras a barbi denildigini gordum.
(bkz: mahlas)
entry var huzur var.
okulun futbol takımında defans pozisyonunda görev almıştım. galibiyet halinde üst tura yükselecektik. maçın bitimine saniyeler kala kalemize süzülerek ilerleyen topa allah ne verdiyse uçarak müdahele etmiş, topu çıkarmış ve akabinde bileğimi de sakatlamıştım. o günden kelli bana kamikaze derler. yaratıcı insanlar tarafından takıldığında sorun yaratmayan alternatif isim diyebiliriz.
genellikle sinir bozucu takma isimlerdir. (bkz: ospirik)
Eşkıya filminden güzel bir örnek için (bkz: Dodo Kemal). Bazı insnlarının lakâpları isimlerini unutturmuştur.
insani sinir eden, toplum icinde rezil rusva yapan, bazen kavga sebebi, kişiye bir ozelliginden dolayi takilan sahte isimler.