bugün

belli bir kültüre sahip insandır.
(bkz: kültür)
yenebilen mantarların özelliğidir. (bkz: kültür mantarı)
erkeklerle mantarlar arasındaki en büyük benzerliktir.
erkeklerle mantarlar arasındaki en büyük fark da olabiliyor bazen.
(bkz: bazen)
örf, adet, anane unsurlarına sahip insan.

sanıldığının aksine, entellektüelite ile alakası yok denecek kadar azdır. kültürlü olmak; daha çok, yaşadığı toplumun değerlerini benimseyip, yaşayabilen. ve bu minvalde toplum ahlakına sahib olabilmektir.

doğru bilinen yanlışlar ve doğruları;

-çok kitap okuyan insan kültürlü değil, bilgili insandır. değerlendirmesi, "efendi, ahlaklı" olan insan kültürlüdür.
-okuduğu kitapları bilgeliğe dönüştürmüş, zeki insan dahidir. bilgisi ile erdem sahibi olabilen insan kültürlüdür.
-hakkaride bir tarlada kumaş pantolon giyen insan hödüktür. yaşadığı toplumun adetlerine uygun olarak şalvar giyen insan kültürlüdür.

emperyalizm yanlızca sanayi ile olmuyor bildiğiniz üzere. günümüz türk insanı kapri giymeyi kültürlülük bellemiş ise bu insan kültürlü değil, kültür emperyalizmine maruz kalmış safın biridir. japonlar kimonolarını kaybetmeden de ileri medeniyet sahibi olabilmiş bir millet olarak bize örnek olmalıdır. kendi halk müziğimizi, giysimizi, genel ahlak kurallarımızı-el öpmek gibi- koruduğumuz müddetçe kültürlü sayılır. aksi halde ne idüğü belirsiz doğulu mu, batılı mı olduğu muallak, kot pantolon ile, rap müzik ile medeni olduğunu sanan bir abd kolonisi olup çıkacağız.

anlaşılmazsa ya korkusu ile not; kumaşa, kota, rap müziğe karşı değilim. bende şehirde yaşayan biri oalrak bunları kullanıyorum. ancak kültürlülük ne demektir bilmek lazım. bir çiftçi, köylü şalvar giyiyor diye aşağılayan insan, kendi öz müziğini "ıyyykk" bilen insan medeni felan da olamaz benim gözümde. bildiğin hödüktür işte.
güncel Önemli Başlıklar