bugün

Türkiye'nin kişi başına düşen gelir miktarı en yüksek olan ve ayrıca Birçok Avrupa Şehrinden ve Avrupa Ülkesinden bile daha fazladır.Sanayi şehri olarak geçer.Seçimlerde Kocaeli'yi kazanan Türkiye'yi de kazanır derler hep.Türkiye'nin Avrupa Birliğine girmiş ilk ve tek şehridir.Şehire girerken büyük bir tabelada AB tescilli olarak "Avrupa Kenti Kocaeli'ye Hoşgeldiniz" yazar.Görünülesi güzelliği ile dikkat çeken,zamanında depremi yaşamış,birkaç ilçesi hariç depremi tamamen silmiş nadir ilimiz.
atatürkün küs olduğu şehir... trenle yolculuk yaparken asla izmitte durmadı, gerektiği zaman derincede durup halkı selamladı...
tabiat severlerin trekking tutkunlarının asla ihmal etmemeleri gereken şehir.
(bkz: sarımeşe)
(bkz: acısu)
(bkz: uzuntarla)
(bkz: balaban)
(bkz: kartepe)
(bkz: kazakburun)
21 martta izaydaşın fabrika bacalarındaki filtrelerin bozulmasıyla daha çok kirletilen kent*. devlet, bu filtreleri olmadığı için izaydaşa yıllarca fabrikayı çalıştırma izni vermemişti.
suç oranının arttığı, insanların şiddete daha çok başvurmaya başladığı şehir. gerçi tüm türkiye'de böyle.
candır,memlekettir,her şeydir....gurbette yokluğu daha bir acı anlaşılmaktadır...
türkiye'de gezip gördüğüm şehirler arasındaki en hödük şehir.

+ hastane yolu diye bir yer var. dünyanın en saçma kavşağı burada. tren yolu, yaya köprüsü, ana yol, yanyol, ikinci yanyol ve otobüs durakları. hepsi bir arada. ve iğrenç bir mühendislik. çüş.

+ ve şehrin en tepesine yapılan devlet hastanesi. hasta, ölmeden hastaneye ulaşırsa dünyanın en şanslı insanıdır. ve hastaneye çıkan, çingene mahallelerinin ortasından geçen salak saçma bir yol.

+ belsa diye bir avm. istabul- carousel'in yandan yemişi olrak düşünün. tüm dünyadaki markaların sahteleri satılıyor. buraya kadar herşey normal. ama koskoca alışveriş merkezinde ya sahte markalı ürün satılıyor yada internet cafe var. başkada bir bok yok. birde koltuklarının üzerlerine attırılmış sinema.

+ pişmaniye olayı. allah için güzel. ama adam gibi pişmaniye satan 2-3 dükkan var. alayı yalan. 3 kutusu 1 milyon. 3 kutusu 5 milyon falan. birde, pazarlık yapmaya 25 milyondan başlıyorsunuz, adam 10 milyona bırakıyor. tam müşteri sikici esnaf.

+ bir keresinde gece 4 sularında izmit'ten geçerken durup işkembe çorbası içelim demiştik. diyen dilimi sikiyim. işkembe demeye 1000 şahit gerek. ve suratsız esnaf ve suratsız garsonları.

+ kartepe denilen olay. kartepe, maşukiye'den yukarı çıkılan bir kayak merkezi. ulan küresel ısınmadan adam gibi karda yağmayacak mekana. ellerinde patlıcak güzelim tesis.

+ sahil yoluna paralel olan balık restoranları belkide bu şehir tek artı noktası.

+ doğası mükemmeldir.
zehirli havasından dolayı zirve yapılmayan şehir...
Kocaeli'nin tarihi :

Kocaeli'nin tarihi Frikyalılara dayanır. M.Ö. sekizinci asırda Magaralılar izmit Körfezinin ucuna yerleşmişlerdir. Astakos ismini verdikleri bir kent kurmuşlardır. Balkanlardan gelen Traklar muhtelif tarihlerde bu bölgeye gelmişlerdir. M.Ö. üçüncü asırda Trakya Kralı Lysimacos;Astakos; kentini tahrip etmiştir. Bu bölgenin tarihi Frikyalılardan da eski olup, M.Ö. üç bin sene Sit ve As ismi verilen kavimler Astrk ismi verilen liderleri altında bu bölgede yerleşip izmit şehrini kurmuşlardır.

Traklardan sonra bu bölge Perslerin istilasına uğramış ve M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralı iskender bu bölgeyi Perslerden alıp Makedonya'ya ilhak etmiştir.

Makedonya Kralı iskender'in ölümünden sonra bu bölge Bitinya Krallığının eline geçmiştir. Bitinya Kralı Birinci Nikomed M.Ö. 262 senesinde şimdiki izmit şehrini kurmuştur. Şehre kendi ismini vererek Nikomedya demiştir. Krallığın başkenti yapmıştır.

Kartaca hükümdar ve komutanı Anibal Roma Devletine karşı yenilince M.Ö. 148'de Bitinya'ya sığınarak burada ölmüş ve Gebze'ye gömülmüştür. Zaman zaman Bergama Krallığı bu bölgeye saldırmıştır.

M.Ö. 2. asırda Bitinya Krallığı Roma'ya tabi olmuş, M.Ö 74'te Roma bu krallığı ilhak etmiştir. M.S. 258'de Gotlar ve M.S. 284'te iranlılar bu bölgeyi ve izmit şehrini yakıp yıkmışlardır.

Roma imparatoru Diocletianus, izmit'i imar etmiş ve Roma imparatorluğunun başkenti yapmayı tasarlamış ise de ömrü kafi gelmemiştir. Roma imparatoru Konstantin, Roma imparatorluğunun başkentini istanbul'a nakletmiş ve kendisi izmit'te ölmüştür. Roma imparatoru Justinianus da izmit'i imar etmiştir. Roma imparatorluğu M.S. 395 senesinde ikiye bölününce bu bölge, Anadolu gibi Doğu Roma olan ;Bizans'ın payına düşmüştür.

M.S. 7. asırda islam orduları istanbul'u feth için geldiklerinde yolları üzerinde bulunan bu bölgeyi fethetmişler fakat ellerinde devamlı tutamamışlardır. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu Fâtihi Kutalmışoğlu Süleymân Şahın Türk orduları bu bölgeye de geldiler. Anadolu Selçuklu Devleti kurulunca iznik başkent oldu. izmit ve civarını fethettiler.

1097'de Haçlı seferinde Haçlı ordusu iznik'i ele geçirince Anadolu Selçuklu Devletinin başkenti Konya'ya nakledildi.

1204'te Lâtinler istanbul'u işgal edince Bizanslılar başkentlerini iznik'e naklettiler. Latinler izmit ve civârını da elegeçirdiler. Bizanslılar 1207'de izmit'i Lâtinlerden geri aldılar.

Kocaeli ancak Osmanlı Devletinin fethi ile kesin şekilde Türk hakimiyetine girmiştir. Orhan Gâzi 1331'de izmit'i kuşatmış fakat Bizans imparatoru büyük bir kuvvetle gelince Orhan Gâzi muhasarayı kaldırmıştır.

1337'de Orhan Gâzi zamanında Akça Koca emrindeki Türk ordusu izmit ve çevresini fethetmiştir. Orhan Gâzi izmit' il olarak büyükoğlu Rumeli Fâtihi Veliaht-Şehzâde Gâzi Süleymân Paşaya vermiştir. Akçakoca Karadeniz'e kadar bütün bölgeyi fethetmiştir. Böylece ilk defa Karadeniz sahiline inilmiştir.

28 Temmuz 1402'de Ankara Meydan Savaşında Yıldırım Bâyezîd'in ordularını yenen Timur'un ordusu izmit'e kadar gelmiş ve izmit'i ele geçirmişlerdir. Timur'un geri çekilişinden sonra Fetret Devri'nde Osmanlı şehzâdeleri arasında saltanat kavgasından faydalanan Bizans, izmit'i geri almıştır.

1419'da Gâzi Timurtaşoğlu Umur Bey, Pereke, Gebze, Pendik, Kartal gibi izmit'i yendien fethederek Bizans'tan geri almıştır.

1481 senesinde Fâtih Sultan Mehmed Han büyük bir ordu ile italya üzerine sefere çıkarken, izmit'in Gebze ilçesinde şehid olmuştur.

Târihte isim yapmış Fâtih Sultan Mehmed Han, Anibal ve Konstantin izmit'te vefât etmişlerdir.

Osmanlı devrinde izmit bir sancak (il) merkezi olmuştur. Bu sancak önce Hüdâvendigar eyaletine sonra Kaptan Paşa eyaletine ve istanbul'a, Tanzimattan sonra bağımsız bir sancak olarak Dahiliye nezaretine bağlanmıştır. Adapazarı, Kandıra, Karamürsel, Yalova Gebze kazaları 1888’de kurulan Kocaeli bağımsız sancağına bağlanmıştır.

Osmanlı devrinde izmit, Üsküdar’dan doğuya giden büyük ticaret yolu üzerinde önemli konaklardan biri olmuştur. Şehirde birçok ticaret hanları ve kervansaraylar yapılmıştır. Osmanlı Devletinin ilk tersânesi izmit’te kurulmuştur. Bu tersânede savaş ve ticâret gemileri yapılırdı. Tersanede on dokuzuncu asrın ikinci yarısına kadar faaliyet gösterilmiştir.

On dokuzuncu asır başlarına kadar tuz işletmeleri bölgenin başlıca gelir kaynağı idi. Askerî kumaş ve fes fabrikası da izmit’te bulunuyordu. izmit kereste ticâretinin büyük merkezlerinden ve pazarlarından biriydi.

Evliya Çelebi eserinde, 1640 yılında şehirde 1100 dükkan ve 200 kereste deposu bulunduğunu ve mühim ticaret merkezi olduğunu kaydeder.

Birinci Dünya Harbinden sonra 6 Temmuz 1920 ile 27 Haziran 1921 arasında 11 ay 22 gün (244 gün) ingiliz ve Yunan işgalinden sonra yeniden geri alınmıştır.

1924'te izmit, Kocaeli'nin il merkezi oldu. 1954'te Adapazarı il haline getirilince, Karasu, Akyazı, Hendek, Koceli'nden ayrılarak Sakarya’ya bağlandı.

Cumhuriyet devrinde Gölcük Türk donanmasının en mühim üssü hâline getirildi ve modern tersâneler, târihî izmit tersânesinin yerini aldı. Kocaeli Türkiye'nin en önemli sanâyi merkezlerinden biri hâline gelmiştir. izmit, Türkiye'nin istanbul'dan sonra en gelişmiş bir sanâyi merkezidir.

http://ansiklopedi.turkcebilgi.com/Kocaeli_tarihi
Kocaeli,istanbul ve Sakaryanın yanı başında, Türkiye'nin sanayiisini büyük ölçüde barındıran,şirin,huzur verici doğaya sahip,buralı olmaktan her zaman gurur duyduğum canım memleketim.
sanayi kenti olmasına rağmen işsizliğin kol gezdiği şehirdir.
sosyal etkinlik açısından gayet vasat biryerdir.
genelleme yapmak istemesemde geneli cahil, caddeye çıkalım 2 kız ayartalım düşüncesinde olan club ya da arabesk sever gençliktir. *. Sahilinde, fuarında kız başına gezmek imkansızdır.
acısu ve bir iki bar dışında yapçak bişeyi yoktur burdaki gençlerin. genel olarak pek parlak şehir değildir ama genede severim *
sosyal alanda oldukça gelişmiş, istanbul'a sınır komşusu olan ancak son günlerde konserler düzenlemeyerek gençlerini deli eden il!
uzaklara gidip insanın daha bir kendine hasret bırakan kimi zaman o pis körfez kokusunun bile özleten ufacık yüz ölçümüyle dünyaları bünyesinde toplayan ildir kendisi ama bu iki harften* öte hayata gözlerimi açtığım ilk yürümeyi ilk konuşmayı ilk okumayı öğrendiğim toprağım vatanım herşeyimdir...
2 sene mecburen yaşamış olduğum istanbul a coğrafi bakımdan bu kadar yakın ama şırnak tan farksız il.bi kere minibüs şöförleri,çöpcüleri,bakkalları,berberleri piskopat onu geç.asıl berbatlığı şehirde vakit geçirilebilecek tek bir yer olmaması en büyük eğlence internet kafe başkada gidilecek yer yok,kocaeli üniversitesi ve belediyesinin hiçbir etkinlik düzenlememesi ve düzenlemeye çalışanlarada noluyo lan dediği şehirdir kocaeli.ilk başlarda pek bi anlam veremediğim 30 dakkada bir istanbul a kalkan tren seferleri sonradan çok iyi anlamıştım. kocaeli den hergün binlerce insan istanbul a gezmek için geliyor ve yıllarca bu böyle sürecektir.
pisli isli bir kentimiz.gerçekten sevimsizdir içinde okuyan ögrencilere de yazıktır.istanbula yakındır hepsi budur.
istanbul un kalabalıklıgı, su sıkıntısı, trafik, sürekli bitmeyen kapkac, hırsızlık, gasp b.v olaylara göre gayet sakin, hatta istanbul dan cok önde olan, tarih ve güzellik, sosyal aktiviteler konusunda ise istanbul dan cok cok geride olan bir şehirdir. kocaeli de yaşanıp, istanbul da gezilmesi gayet yerinde bir olaydır.
KOCAELI ( IZMIT )
Pismaniye, Degirmendere Findigi, Hannibal'in Mezari, Petrokimya ve Otomotiv Sanayi, Osman Hamdi Bey Muzesi, Eski Hisar Kalesi, Saat Kulesi, Hereke Halisi, Kandira Yogurdu, Abdulazizin Av Kosku, Kaiser Wilhelm Kosku, Ballikayalar Vadisi ve Beskayalar Tabiat Parklari, Darica Kus Cenneti, Masukiye, Kartepe ve Kuzu Yaylasi, Coban Mustafa Pasa Kulliyesi, Yarimca Kirazi ile meşhurdur.

memleketimdir ayrıca. *
an itibarıyla göğünün delindiğini farkettiğim il...
an itibariyle rüzgarın bize esmeyi anlatmaya başladığı yerdir. tüller uçuşuyor, ağaçlar hiddetleniyor, arap kızı camdan bakıyor.
bir aksilik olmaz ise iki yıl boyunca sıklıkla gidilecek şehir... aşındırılacak yollar görülecek yüzler var...
An itibarıyla havanın kapalı olduğu şehirdir. Asıl güzelliği kapalı havalarda meydana çıkar zaten.
icinde 1 haftadan fazla kalinca of daraldim dediginiz , fakat herhangi bi yerde 1 ay kalinca deli gibi ozlediginiz yer. memleket.
ayrica icinde ya$ayan insanlarin izmit dedigi yer.hic bir zaman bir izmitliden nerelisin sen ? kocaeliliyim muhabbeti duyamazsiniz.
burayi ozetleyen $ey "ye$il" dir. ben bunu anladim.
özlem.

tek kelime ile tarif edilebilecek nadir şehirlerden. o kadar çok iz bırakır ki sizde terkettiğinizde ömür boyu sürecek bir özlem bırakır. insan kadar yalnız, insan kadar güzel ve insn gibi yarım bir şehir. ancak beraber olduğunuzda kendinizi bulabildiğiniz, sokakları başka, vapurları başka, insanları başka olan... en zengini ile en fakirinin aynı yerde yiyip içebildiği, en kaliteli mağazasından bile rahatça alışveriş yapabildiğiniz, cadde kültürünün oturduğu, orjinal mekanlara sahip, insanlarının çoğu kırık acayip bir şehir. ticaret, sanayi ve en önemlisi alışveriş kenti. işçisi çok sosyalisti az kent. bir kaç yıl içinde kendini ikiye katlayacak olan ve şu anda bunun altyapısını oturtmaya çalışan şehir.

ayrıldıkça özlüyorum, özledikçe daha çok seviyorum; ne diyeyim...

ps: şu sıralar sokaklarında insandan çok şehir planlamacısı görülüyor.
saçma salak bir burs puanlama şekli olan belediyeye sahip il... o değil burs alabilmek için illa asgari ücret mi alması lazım babamın yahu...