bugün

bazı şirketlerin işe alırken uyguladığı testtir.birbirne benzer ve saçma sapan sorulardan oluşur.sonucunu bilmenin insana hiçbir şeey kazandırmadığı tek testtir.
kişinin kendisini tanımaya yönelik,testin sonucunun doğruluğu,yanlızca sorulara doğru yanıt vermekle alakalı olan ama genelde pek doğru çıkmayan test veya testlerdir

bir sürü örneği vardır

http://www.canim.net/testleri/

http://www.nahnu.org/?p=247

http://yelpaze.tripod.com/kisilik_testi.htm
cevaplarken iki farklı yol izlenebilir. ya pozisyonun gerektirdği şekilde cevaplandırılmalı (misal, satış ağırlıklı bir iş ise, "her gece dışarı çıkıp 3 kere sevişmezsem kendime gelemem" tadındaki seçenekler işaretlenmeli) ya da cidden "ne iseniz" o şekilde cevaplandırmalısınız. en önemli sonuçlarından birisi "tutarlılık"tır. o yüzden bir soruda "evde tek başıma televizyon izlemektense, dışarıda arkadaşlarımla eğlenmeyi tercih ederim" derken, yanıltmalı başka bir soruda "içime kapanık bir insanım" seçeneğini seçerseniz şansınız azalır. zaten soruların çoğu, kelimeleri değiştirilerek aynı şekilde önünüze sunulur.
kesinlikle gerçeği yansıtmayan testtir.
bazılarının dalga geçerek cevaplamasıyla işe alınmalarına sebep olan test. *
(bkz: 16pf kisilik envanteri/#1531682)
kişiliği maddelere indirgeyen alt bileşenlere ayırıp, bu bileşenleri tanımlayan maddelerden oluşan testlerdir. soru maddelerinin kültür uyarlamaları yapılmadan yabancı kaynaklardan aşırılması, türk literatürüne sonucu yanlış çıkan testler kazandırmaktadır.
bir de, algılardan yola çıkarak karakter özellikleri hakkında ipucu veren testler de, kişilik testi olarak günlük yaşantıda karşınıza çıkabilir.** burada önemli olan, yorumlamanın sağlıklı yapılmasıdır. aksi takdirde konu, değişik yerlere uzayacaktır.
(bkz: emcee testi)
projektif test ve objektif testler olmak üzere ikiye ayrılır.

projektif testler sıklıkla adli psikolojide suçlunun psikolojik bir hastalığı olup olmadığını tespit etmekiçin kullanılır. kişiye mürekkep lekesi gösterilir ve ne tür figürler gördüğü sorulur. ya da yarım cümleler verilir ve o cümleleri tamamlamaları istenir (annemi severim ama...).

objektif testlerse hepimizin bildiği anketlerdir. soruların altında şıklar veya 1'den 7'ye kadar puanlamalar vardır(1 asla, 7 her zaman olmak üzere).

projektif testler daha çok psikodinamik yaklaşım tarafından benimsenmiştir, psikoloğun yorumuna açıktır. objektif testlerde kişinin çok seçeneği yoktur, geçerlik ve güvenilirliği daha yüksektir.

en ünlülerinden biri mmpi'dır.
guzel bir kisilik testi.

http://www.morbiber.com/MorbiberTest.aspx?TestId=5
Bir soruyla çözülür.

Soru: biri 'napıyosun' sorunuza 'asılıyorum ya' dedi. Cevabınız ne olurdu?

A. Kime?
B. Neye?
C. Yapacağın işi sikeyim.
D. Ahsjjdkfkfkgmf

Cevabınız;

A ise realistsiniz.

B ise kafanız karışık.

C ise içiniz fesat.

D ise anlamakla anlamamak arasındasınız ama espridir diye çaktırmamak için gülüyorsunuz. Ama gerçeklik payı da kafanızı kurcalıyor. En iyisi gülmek.
(bkz: kişilik testinde kaydırma yapan adam)
Saçmalıktan başka birşey değil 5 dakikada bir insanı nasıl tanıyabilirsin ki ? Dersine iyi çalışır geçer karşına anlatır böyle mülakatların hala olmasıda ayrıca saçmalık
güncel Önemli Başlıklar