bugün

Mevlana ile evlenen Kerra Hatun'un kızıdır. Mevlana'nın çok sevdiği Şems Tebrizi kızın güzelliğinde Allah'ı bulur ve onunla evlenir. Ama bu aşk çekilmez bir hal alır ve Kimya Hatun hastalanarak ölür. Olaylar Saide Kuds'un Kimya Hatun isimli kitabından daha ayrıntılı öğrenilebilir.
saide kuds 'in ödüllü kitabıdır . kimya hatun mevlana'nın üvey kızıdır. iki bölümden oluşur kitap .

--spoiler--

ilk bölümde kimya hatun'un çocukluğu , mevlana'nın annesi kerra hatun ile evlenmesi , hep beraber mevlana'nın haremine gitmeleri ve oraya ayak uydurmaları kimya hatun'un ağzında anlatılır .ikinci bölümde ise şems tebrizi'nin mevlana'nın hayatına girişi ve mevlana'nın şems ile günlerce halvete girip haremiyle ilgilenmemesi yer alır . ayrıca şemsi tebrizinin konya'dan ayrılması sonucunda mevlana'nın üzülmesi , yemeden içmeden kesilmesi anlatılır .şemsi temrizinin kimya hatun'da allah aşkını görmesi onunla evlenmesine neden olur . kitap acıklı bir şekilde son bulur .

--spoiler--
mevlana'nın ikinci hanımı kerra hatun'un kızıdır, elif şafak'ın kitabında ise böyle geçmemektedir.

akıcı ama pek inandırıcı olmayan saide kuds kitabı.
bu kitapta kimya hatun hastalanıp değil, şems-i tebrizi onu ölesiye dövdüğü için ölmüştür.

mevlana ise buna göz yummuş, şimdilerde ise hoşgörüsünden felan bahsedilir.
yarım bıraktıgım kitap.
son derece palavra bir kitaptır.anlatımı sürükleyici elinizden bırakamıyorsunuz amma velakin içinde gerçek bulmak zor.mevlanı yı tanımak için okunacak bir kitap asla olamaz.
doğrusu için:
(bkz: aşk) *
iranlı bir yazarın üstü kapalı, derme çatma anlatımlarla bezediği anlamsız kitabı.
anlamsızlığına gelince,
--spoiler--
müslüman olmayan köle kadınları sünnet eden türklerin varlığından sözedilen belkide ilk kitap, bunlar büyük lokmalar,
sonra mevlananın şems e kapılışını öyle bir anlatmış ki; sanki mevlana her akarsuya kapılıp gidebilecek kadar cesaretsiz bir insanmış gibi.
şems ve mevlana arasında geçen diyaloglar araya sıkıştırılan anlaşılmaz ve felsefe içeren cümlelerle ümitsiz hale getirilmiş.
şems büyücüymüş mevlana ya büyü yapmış gibi saçma bir iftira neticesinde iyice cendereye sıkışmış romanını, bir kadının yaşadığı talihsizlikle canlandırmaya çalışan yazar, tarihi bilgisizliğiyle sınıfta kalmıştır.
--spoiler--
doğayı ve çiçek sevgisini işlediği paragraflar okunmaya değerdi ama sadece betimleme içinde alınıp okunacak kitap olmadığı kesindir.
Yazar Saide Kuds baya baya sallayarak oluşturduğu kitaptır bu zamana kadar bildiğiniz tüm mesnevi ile ilgili herşeyi yok sayıp iyiler kötü kötüler iyi olan bir kitaptır okunması zaman kaybıdır.
''suskunlar kapısı'' adlı konya devlet tiyatrosunun oyununu izledikten sonra daha da sempati duyduğum mevlananın ilk hanımından olan kızıdır.
ahmet ümit in bab-ı esrar ında şaibeli şekilde öldüğü belirtilmiştir.
bu hatunu kim harcadı anlaşılr iş değil sonra kocası şemside harcayanlardı gibime geliyor .
saide kuds kitabı okadar sallmıştır ki Konyayı Akdeniz kıyısında incir, yasemin yetişen bir şehir olarak tasvir etmiştir bi diplomat eşi olarak nasıl bu kadar sallar anlayamadım.
Şems'in ona tam olarak nasıl muamele ettiğinden okuduklarımla emin olamadığım gibi, Kafamı iyice karıştıran kitap. Çok saygı duyduğum, beğendiğim şems, Onu dövdü mü gerçekten? Yoksa sadece kendinden mahrum bırakarak mı eziyet etti? iki durumda da Şems bu, yapmaması lazımdı. Onu mu bize yanlış tanıyorlar, nedir bu çelişki?
insanı ikileme düşüren kitap...

Elif Şafağın "Aşk"ı mı gerçekleri yansıtıyor yoksa Saide Kuds'un Kimya Hatunu mu bilemedim... Olaylar o kadar tezat ki birbirine. Biri Şemsi sevdiriyor insana, bir nefret ettiriyor. Biri şemsin aşkından ötürü öldü diyor diğeri şemsin dayağından....
Ve kitabın üzerine not düşülmüştür "kimya hatunun gerçek hikayesidir" diye...
keşke böyle bir sevenim olsa dedirten hatun..
islami kesimin magazin merakına kurban gitmeye başlayan hatun kişi. sinan diye bi adam hakkında kitap falan da yazmış. hatta kitabından duyduğum bir kaç cümleye göre kimya hatunu bayağı liseli ergen kızlar gibi konuşturmuş herhalde. aman efendim sinanıda kitabınıda ecdadınıda... gördüğünüz yerde arkanızı dönün kaçın. edebiyat alanında sürünüyoruz resmen.

--spoiler--
dostluğunu istemiyorum. Aşkla yoğrulmuş bir yüreğe sevilenin dostluğu yetmez. dostluğuna da razıyım sözü aşkı tanımayanların kendisini kandırmasıdır... bla bla bla...-sonunda bi "taaaam mı" eksik -
--spoiler--
sinan yağmur- aşkın göz yaşları kimya hatun'dan

--spoiler--
ya rab!duvağıma şemsi düşür.
--spoiler--

ne güzel bi duadır bu böyle.
Mesnevi'de öyküsü geçen hanım. Mevlana birgün Şems'i ararken, onu oldukça görkemli bir çadırda kimya hatun ile oynaşırken görür. Karı kocayı yanlız bırakıp gerisin geri döner gider. az sonra geri geldiğinde şems yalnızdır. aralarında şu konuşma geçer.

m- kimya hatun nereye gitti. az önce yanındaydı.
ş- o kimya hatun değildi.
m- nasıl olur gözlerimle gördüm.
ş- allah beni o kadar sever ki, bazen böyle tebdil-i kıyafet gelir beni ziyaret eder. bu gün de kimya hatun olarak geldi. ( haşa )

edepsizlik, aymazlık, azgınlık zirve yapmış.

neyi eksiliyorsun çok merak ettim. mesnevide böyle yazıyor kardeşim. haa, allahı karı kılığında yatağına atma düşüncesini edepsizlik, azgınlık olarak görmüyorsan o başka tabi.
Şemsi de kullandıktan sonra sıra kimya hatuna gelmiştir. Eee mevlana edebi bir deniz, içmekle bitmiyor. Burası tamam da içtiği suya sıçmasınlar lütfen. Ayrıca kimya ne hoş bir hanım ismidir öyle.
(bkz: aşkın gözyaşları)
allahın sıfatına girdiği kadınmış. harbi ne içiyorlarsa bende istiyorum bulunmaz bir kafa.

(bkz: islam çok güzel sen de gelsene)
(bkz: kimya hatun)

(bkz: ya kim hatun)

(bkz: hatun kim ya)
mevlana'nın üvey kızı. saide kuds'un güzel bir romanı. kimya hatun'un gözünden mevlana ve şems'in yaşamına dair bir çok güzel detay barındıyor. hoş bir romandır.
Bir Türkmen kızıdır. Aynı zamanda iranlı bir yazara ait aynı isimde ve aynı karakterin anlatıldığı bir roman da mevcuttur.
Ahmet Ümit'in bab-ı esrar romanına da konu olan hanım.