bugün

entelektüel bakımdan ve öz anlamı düşünüldüğünde apaçık gerçektir efendim.

öcelikle prof. atilla yayla'dan alıntı yapmak istiyorum(yorumlayarak):

'''bütün ciddi araştırmalar faşizmin bazı unsurları ve faşistlerin belirgin özellikleri üzerinde birleşmektedir. faşizm bir "tek adam" kültüne dayanır. duçe, führer, cadillo vs. gibi isimlerle anılan bu lider asla yanılmaz, bütün toplum için –yaşayanlar yanında yaşayacaklar için de- neyin en iyi olduğunu kesin olarak bilir. faşistlere göre toplum liderin cismi ve öğretileri etrafında sıkılmış yumruk misali birleşmeli, bütünleşmeli ve parlak geleceğini yaratmalıdır.'''

işte bu durum ülkemizde açık şekilde gözlemlenmektedir. atatürk'ü eleştirilemez olarak algılayan, hatta yerel bir insan olduğu, felsefi derinliğinin olmadığı fikirlerine bile küfür gibi yaklaşan zihniyet bunu doğrulamaktadır.ayrıca: führer ve duçe nin yanına 'ulu önder' imajını da yerleştirebiliriz.

bu zihniyet ülkemizde eğitim sistemimiz tarafından körpecik çocukların beynine kazınan şeylere ibarettir. insanlar toplumun önemsiz bir organı, kemikleşmiş bir parçası olmakta, kendi karakterlerini geliştirememekte ve belirli bir insan tipi yaratılmaktadır bu şekilde.

prof. atilla yayla'nın da dediği gibi:

'''faşizm plüralizmi reddeder, bütünleştirilmiş bir iyi insan-iyi toplum tanımı yapar. her bireyin bu tanıma isteyerek uymasını talep eder. uymayanları devlet aygıtları aracılığıyla uydurur. buna rağmen uymamakta direnenler fiziksel olarak tasfiye edilir.'''

işte ülkemizde yaratılan insan tipi:

-milliyetçi, ırkçılık derecesinde.. bu ırkçı zihniyetin bakış açılarından biri: tarihimizdeki sadece türk öğelerine sempati ile bakmak ve islami, dinsel ya da kültürel etkileri tasfiye etmeye yönelme ve böylece kültürü, tarihi kısırlaştırmadır.

-atatürk'e sağlıksız derecede, tuhaf bir bağlılık. adeta bir kutsallık atfetme.

-belirgin bir pozitivizm. doğal sonucu olarak dine karşı tavır: sekülerizm.. özel bir sonucu olarak: islamafobi..

-daha çağdaş, batılı yaşam tarzı vs.

bu yaratılan insan tipine iyi ya da kötü vasıfları vermiyorum. sadece herkes birbirine benzetilmeye, belirli bir insan tipi yaratılmaya çalışıldığı için şiddetle eleştiriyorum.

işte bu sebeplerle( bu yazı çok çok daha uzun olabilir, örnekler çoğaltılabilirdi..) kemalizm ülkemizdeki faşizm şeklidir. bir an önce bürokratik sistemin kontrolünden kurtulmalı ama sermaye sınıflarının da kölesi olmamalıyız.. özgürlük ve adalet....

alıntıladığım kaynak:

http://hurfikirler.org/atilla-yayla/4-liberaller-kemalistler-fasizm

not: hür fikirler.org sitesindeki yazıları okuyabilirsiniz. güzel, aydınlatıcı yazılar var..
gerçekle yalanı ayırt edemeyen muhakemesi zayıf insanların inanacağı görüştür.
kışkırtma ve kin, nefret duygularını güçlendirmeye yönelik ifadelerden biridir. nitekim faşizm kendi iç dengeleri olan ve avrupa toplumların yapısına göre oluşturulmuş bir ideolojidir. kemalizm ise sosyal demokrasinin anadolu koşullarına uyarlanmış halidir.

ancak kemalizm'i sosyalist yalanlardan okuyup öğrendiğini sanmış ve faşizm ile ırkçılığı dahi aynı şey sanacak kadar sığ düşüncelere sahip kişiler tarafından bu çeşit yargıların kurulması olasıdır. bu kişilerin genel söylemlerine bakıldığında çözüm sunmak yerine kendinden olmayanı karalama unsuru ağır basmaktadır.
faşizmin ne olduğunu bilmeyen insanların gafleti. basit tanımlamaların arkasına sığınarak kıyaslama yapmaları sonucu bu yanılgıya düşen beyinlerin vardığı nihai sonuç.

faşist olduğundan bahsettiğiniz insan, devlet rejimini sosyalist bir yapıya yönlendirmek için çaba harcamıştır. faşizm tanımlamasını yaparken göz önünde bulundurduğunuz insanlar ile mustafa kemal' in dönemsel şartları ve tarafları tamamen farklıydı ki bu henüz o dönemde sonuçlana savaşın ik farklı tarafı olmaları ile alenen ortaya konuyor. diktatör olması ile ilgili konuşulabilir en nihayetinde ama kesinlikle mustafa kemal'in faşist olmadığı gün gibi aşikardır. tabi ki fikrini beyan etmesine sözümüz yok yazarın. ayrıca mustafa kemal'e gereksiz gördüğü bağlılık bugünkü durumunu sorgulamadan kabullenen bir zihniyete mahsus davranıştır kanaatimce. Faşist olduğu söylenen mustafa kemal, ülkeyi kurtardı gibi basit bir görüş benimsememiz yerine birçok deyiş bırakarak döneminin zihniyetini bize yansıtarak günümüze ışık tutmaya çalışmıştır. ulus olma bilinci ile hareket etmemizi sağlamış ve milli değerler gibi unutulan ve yozlaşan tarihimizi bize algılama fırsatı tanımıştır. zira dönem zihniyeti ile bir yere varılamayacağı aşikardı tüm cephelerde.
(bkz: hassssiktir)
milletin bazılarının üzerine oturduğu şeyle anlamasıyla alakalı durum.
insanı kötü kötü konuşturmak için elinizden geleni yapacaksınız değil mi?. Ama boşver istediğini vermicem, sen cahil kalmaya devam et.
(bkz: atatürk e laf sokan nankör)
--spoiler--
insanı kötü kötü konuşturmak için elinizden geleni yapacaksınız değil mi?. ama boşver istediğini vermicem, sen cahil kalmaya devam et.
--spoiler--

prof. dan alıntı yapıyorum onu yorumluyorum, o kadar entelektüel yazıyorum hala hangi gezegendesiniz dediğim mesele. bir de hakaret etmeyin. ortada entelektüel bir şey var. yetmiyorsa beynin yazma..
Kemalizm faşist değildir. Lakin Mustafa Kemal diktatördür. Lakin dünya tarihinin ender gördüğü sosyalist diktatörlerdendir. Bu ikisi arasındaki farkı ayrımsayamamak kemalizmi faşizm ile karıştırılmasına neden olmuştur. Bir de elbette Mustafa Kemal'e ve kemalizme saldırmanın dayanılmaz çekiciliği buna neden olmaktadır. Kendisini marjinal sanan, bokunda boncuk bulmuş gibi araştıran her birey bu basit ve temeli olmayan iddialara kendisini kolayca inandırabilir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmuş aşamasında alel acele alınması gereken bazı kararlar günümüzün koşulları ile karşılaştırıldığında bu önermelere kanılabilir. Ama kemalizme faşist diyebilmek için ilk önce kemalizmin doktrinlerini bilmek ve hatta faşizmin de doktrinleri bilmek gerekmektedir. Yoksa yapılan her şeye "Ulan bu faşizm" demek ancak donanımsız bünyelerin başvuracağı yöntemlerdir. Ama henüz ilkokulda öğretilen ilkelerinin içinde cumhuriyetçilik, halkçılık, laiklik, devletçilik, milliyetçilik ve Devrimcilik olan bir rejimin faşizm ile karıştırılması acınası bir durumdur.
Ne yazık ki Mustafa Kemal'e ve ideallerine saldırmak sanıldığı kadar marjinal bir durum değildir. Daha cumhuriyetin kurulduğu ilk günlerde bile bu yapılmıştır ve hala yapılmaktadır. Ve yine ki bu saldırılar oldukça sistematik bir biçimde organize edilmektedir. Nitekim önlerinde duran ve bilimsel olarak fikirlerine karşı çıkan her aydınımızı da ortadan kaldırmaktan çekinmez bu sistem. "Atatürk'e saldırmanın dayanılmaz hafifliği" kitabının yazarı Ahmet Taner Kışlalı'nın ve Uğur Mumcu abimizin ortadan kaldırılması gibi. Bu ülkenin bir vatandaşı olarak da yapılması gereken kendisine emanet edilen bu ülkenin sorumluluğunu alarak araştırmak, bilmek ve analiz etmektir.
Trol'lerimiz ve donanımsız yazarlarımız olduğu sürece bu başlıklar bitmez...
uludağ sözlükteki yazarların yüzde 99.9 unun kara cahil olduğu savımı destekleyen başlık. zira entelektüel bir yorum ile cevap vermek yok ama eksilemek var. madem cevap veremiyorsun neyi eksiliyorsun dediğimdir.
doğruluğu olan gerçektir. ayrıca 40 karakter sınırını hatırlatıverir.
aynı attila yayla ateisttir . allaha yada islama inanmaz. birazda ordan entellektüel birikimi anlatılsa ne kadar birikimli olduğu anlaşılır vede bizim yobaz şebekler onu daha çok sever.
faşist ve ateistlerin kemalizmi kalkan olarak kullanmasından kaynaklıdır.
entellektüel bir yorum yapasım geldi. Ama önce malum mecburi tanımı yapalım. Faşistin ne olduğundan haberi olmayan kelime oyunlarıyla kendinden olmayan herkesi faşist ilan eden tatlı su solcusu dostumuzun nacizane düşüncesidir. Dikkat bu entry subjektif görüş içermez. Eğer subjektif görüş arıyorsanız önerme üreticem diye ağız ishali olanlara bakmanız gerekir. Şimdi entellektüel yorumumuza başlayalım.

"faşist" demek bir devrin italyan milliyetçisi demektir. italyanca "facio" kelimesinden doğan bu sıfat, musolini'nin italyan milliyetçi partisi mensuplarına alem olmuş, italyan milliyetçiliğine de "faşizm" denmişti. milliyetçiliğin milletleri sardığı sırada hepsi ayrı ayrı adlar almış; almanlar "nazi" (nasyonal sosyalist'ten kısaltma), ispanyollar "falanjist", belçikalılar "reksist", romenler "gardist" kelimesini kullanmıştı. bu disiplinli ve komünist düşmanı milliyetçilik ilk önce italya'da çıktığı için hepsine birden "faşizm" demek âdet olmuştu.

faşizm ve komünizm aşağı yukarı aynı yıllarda italya ve rusya'da iktidara geldiğinden komünistler, kendi düşmanlarına, bütün milliyetçilere ve giderek komünist olmayan herkese faşist demeye başlamışlardı.

basit ve iptidâî komünist zihniyeti beş on kelimenin tutsağı hâline geldiği ve çapraşık meseleleri kavrayamayıp onları yavanlaştırdığı için dünyayı komünist ve faşistlerden mürekkep iki grup hâlinde görüyordu.

bizde de 1970'lerdeki olaylar, komünistlerin kendilerinden olmayan herkese faşist dediğini bir kere daha ortaya koymuştur. yani türkiye'de komünistlerin faşist dediği, komünizm karşısında olan kimseler, özellikle türk milliyetçileridir.

türkiye'de komünistler vardır. gizli bir komünist partisi de 1920'den beri daima mevcut olmuştur. fakat türkiye'de faşist olmadığı gibi açık veya gizli bir faşist partisi de yoktur.

komünistler milliyeti inkâr ettikleri için dünyadaki bütün komünist partileri dost ve müttefiktir. halbuki her milliyetçilik başka milliyetçiliklerin aleyhinde olduğundan komünistlerin topyekûn faşist diye adlandırdığı ayrı milletlerin milliyetçileri birbirinin düşmanı veya zıddıdır.

ismet inönü, mahut zihniyetiyle bunları zamanın cumhurbaşkanı cevdet sunay'a şikâyet ederken sunay paşa sâbık millî şefe tarihî cevabını vererek onu susturmuştu.

şimdi gazete havadislerinden öğreniyoruz ki küçük bozkurtlardan biri, 16 yaşındaki necati kaya, göğsünde bozkurtlu rozet olduğu için okul müdürü tarafından yüzüne sert bir cisimle vurularak komaya girmiş ve kurtarılamayarak ölmüştür. bu kahraman (!) okul müdürü için ne söylense, ne kadar övülse azdır. kine bakınız ki daha 16 yaşında bulunan körpe bir çocuğa elle değil de sert bir şeyle vuruyor, bunu da o çocuk göğsünde millî sembol olan bozkurtu taşıdığı için yapıyor.

bu cinayetten birkaç gün önce bir bakanın okullardaki faşistleri yumuşaklıkla yola getireceklerini söylemesi şaşırtıcı olmaktan da daha ileri bir şeydi. bu faşistler kimlerdi? varsa, adlarını söylemek devlet sırlarını açığa vurmak olmayacağı için hiç olmazsa bir tek isim vermesi gerekmez miydi?

millî sembol düşmanlığı, milliyet düşmanlığı, milliyetçi düşmanlığı, millet düşmanlığı acaba nerelere kadar yürüyecek? onlara şairin şu beytini hatırlatacağız:

bu kavmın titre makrûn-ı adâlet intikamından;
kılıçlar çıkmasın bir kerre pür-satvet niyâmından.

(bu kavmın, adaletin yanında olan intikâmından titre. kılıçlar kahredici olarak bir kere kınından çıkmaya görsün.)

bozkurt'tan çakallar, köpekler ve tilkiler korkar. kendi mefâhirine düşman olanın bu âdi hayvanlardan ne farkı olabilir ki?..

yalnız şuraya dikkat.

--spoiler--
komünistler milliyeti inkâr ettikleri için dünyadaki bütün komünist partileri dost ve müttefiktir. halbuki her milliyetçilik başka milliyetçiliklerin aleyhinde olduğundan komünistlerin topyekûn faşist diye adlandırdığı ayrı milletlerin milliyetçileri birbirinin düşmanı veya zıddıdır.

--spoiler--

1. ve 2. dünya savaşı arasında sadece 2 güç vardır.

1.si sovyet rusya...

2.si faşist italya...

komünizmin karşısında faşizm vardır. ve o kavramı beyinlerinize zillet eden komünistlerin, kendileri dışında kalan her şeye propaganda amacıyla faşist yaftasını vurmasının arasından tam 70 yıl geçti.

bugün tatlı su solcularının kavram kargaşası yaratmasının temelinde,

milliyet kavramının, bünyesi için bir kişinin vücuduna bağlı olan bomba ne ise o olan sovyetlerin kendi dışında kalan her şeye faşist damgasını vurması yatar...

sizler propaganda insanlarısınız. bünyeleriniz karı kız kaldırmak için gittiği derneklerde ağa babalarınızın telkinleriyle yıkanmış 1 gram beyin soğanından ibarettir.

siz bu propagandayı her zaman yaparken faşistin tanımını çektiğiniz kavramın canlı bir temsilcisi olduğunuzun bile farkında değilsiniz. size acıyamıyorum bile.

Düdüt: Oğlum ne zaman okudun. Ne zaman yorumladın. Ne zaman eksiledin lan!
mustafa kemal'i sosyalist diktatör sanan cahil cühela takımının karşısındakine cahil diyerek çürüttüğü sav. gerçeklik payı var.
sen faşizmi kötü bir şey olarak algılıyorsun ancak faşizm bir ideolojidir. olaya ideolojik boyutta bakılırsa daha rahat kavranılabilir bir takım olaylar.
şimdi güzel bir noktadan, duce, führer, el caudıllo'dan yani sıfatlardan girilmiş. eee bizim elimizde de bir başbuğ sıfatı var ki, atatürk türk ocakları tarafından kendine verilen bu sıfatı seve seve kabul etmiştir. bu bir.
milleti veya devleti yücelten bolca da söylem var. bu iki.
kemalizmde bir din düşmanlığı, bir dini reddetme var. islamın türk kültürüne zarar verdiği söyleyen onca cümleler var. hatta bir paganizm sevdası var. araştırın göreceksiniz, eski türk dini ile ilgili birçok araştırma vardır. hatta bozkurt gibi pagan totemlerin ortaya çıkarılması hep atatürk zamanına rastlar. bu da iddia ile uyuşuyor. etti üç.
ve son olarak kemalizmi savunan zamanın cumhuriyet gazetesinin alenen mussolini ve hitler yanlılığı yapması hatta bu gazetenin elemanı yunus nabi'nin hitlerin doğum gününe katılması.

ha şimdi ki kemalist geçinen zevata baktığımızda deniz gezmiş fanı falan birçoğu. ancak kemalizmin içinin boşaltılmış olması onu sol bir doktrin yapmaz, liderlerini solcu yapmaz.
faşizmi bir türlü öğrenemeyen ,entel dantel komünist ve yobaz tarikatçı tayfanın sallamaları.
(bkz: doğru söze ne denir)
kemalizmin halka hoşgörü ve sevgiyle aşılanmadığını tepeden inme yasalarla polis asker zoruyla öğretildiğini düşünürsek kısmen doğru bir önermedir.
(bkz: duce)

(bkz: führer)

(bkz: ulu önder)
girişte entellektüel kelimesini kullanan yazarın nick'ini görünce okumadığım yazı. yüksek oranda ironi içermesi kuvvetle muhtemel.

gülay göktürk, mustafa erdoğan gibi dokunsanız elleriniz yıkamak zorunda kalacağınız insanların yazdığı yeri övmek de yazının sahibi insanın cibiliyeti konusunda aydınlatıcıdır.
şuna yakın bir gerçektir:

(bkz: atatürk ün ve taraftarlarının ırkçı olduğu gerçeği)
atatürkle pek bir alakası olmayan gerçektir. zira kemalizm bir psikolojik bozukluktur.

(bkz: kemalist kişilik bozukluğu)
(bkz: copy paste ile artistlik yapmak)
(bkz: kendi başlığını canlandırmak için entry girmek)
(bkz: kapitalist sirin)
edit: "şirin" değil "sirin"miş. kapitalist sirin'e teşekkürler.
türk milliyetçiliği oldu faşizm, kürt milliyetçisi(pkk sempatizanı) oldu hak arayıcı.
kemalizm de atatürk düşmanlığının dost görünüp içten yok eden koludur.
topunuzun kökü kurusun amk.