bugün

halic'in bir yakasinda bulunan beyoglu'na bagli semt. eminonu'nun tam karsisinda. tarihle icice bir semttir. galata kulesi, arap camii, avusturya lisesi, galata mevlevihanesi sonracima, bankalar caddesi -ki merkez bankasi da buradadir- gibi egzantrik yerleri bulundurur. aslinda kesfedilmeyi bekleyen bir cok gizli hazinesi vardir. gel gor ki kulturel birikimi kerhaneden oteye gecemeyen insan icin karakoy zurafa sokaktan ibarettir.
Bir poğaça çeşidi.
sehirici vapur seferlerinin bir ayagıdır burdan kadıkoy ve uskudar'a kalkan vapurların yanında
deniz otobüsü iskelesiyle de cesitli yerlere deniz ulasımı saglanabilir
öyle bir semttir ki; her yapısının ayrı bir güzelliği vardır, dünyada hiçbir yerde görülmeyecek yapısıyla araştırma konusudur. üç dine mensup insanları bir arada tutar, üç dine ait ibadethaneleri * * * bir arada tutar yıllardır. her türlü ticaretin merkezidir aynı zamanda. yemek kültürü ayrıca güzeldir buranın * * * tarihtir, gerçek istanbuldur.
Tarihi yarımada içinde bulunan ve mimarisi ile dikkat çeken semtlerden biridir.Hafta içi karmaşasından başınızı kaldırıp da farkedemeyeceğiniz binaları sakin bir zamanda görmekte yarar vardır.
yokusuyla ünlü olması içler acısı bir istanbul semtidir
(bkz: bir ergenin yanında söylenmemesi gereken kelimeler)
tarihi yarımada içinde bulunmayan istanbul semti. tarihi yarımada haliç üzerindeki galata ve unkapanı köprülerinin güney ayaklarının bulunduğu kısımda yeralan bölgedir. karaköy, bir çok alet edavat, avadanlık, boya gibi gereçlerin, elektronik yedek parçanın bulanabileceği işhanlarının ve dükkanların bulunduğu semt. ayrıca bankalar caddesindeki tarihi binalar ve yüksek kaldırım görülmeye değerdir. deniz trafiği için sanırım 23:30a kadar Üsküdar ve Kadıköye vapur seferleri devam ediyor karaköyden. salı pazarı, perşembe pazarı, istanbul modern, zürafa sokak vd. karaköyün hareketlilik sebeplerindendir.
boluda bir köy...
bolu merkez-üniversite hattını tekelinde bulunduran taşıma kooperatifi
son zamla yol ücretini 90 kuruş yapan ve ramazan ayında dahi bol küfür yiyen dolmuşcu amcalar takımına verilen genel ad
(bkz: kazık)
(bkz: sömürü)
(bkz: sirkeci)
rüzgar eserken, vapurları, galata köprüsünden balık tutanları izlerken keyifle balık ekmek yiyebileceğiniz güzide istanbul semti.
ayrıca çok hoş bir ezginin günlüğü şarkısıdır.

karaköy’de vapurlar, biri gider biri gelir,
cebimde eski bir hikaye, açsam kirlenir.

bütün kapıları çaldım, kimi kör kimi duvar,
cebimde sevgilerim var, biri de size uyar.

üstüme çarpı çekmiş, kütükten ismimi kazır,
cebimde birkaç kurşun var, hepsinin yeri hazır.

ah! göz göze, yüz yüze, diz dize, biz bize dünya
can cana, cam cama, kim kime, dum duma dünya.

karaköy’de vapurlar, biri gider biri gelir,
cebimde eski bir fotoğraf, baksam dillenir.

şarabımız camdan cama bir boşalsın bir dolsun,
cebimde umutlarım var, biri de sizin olsun.

hey gidi koca istanbul, satıyorum yok mu alan,
yaşadığın aşkların da, azı şarkı, çoğu yalan.

ah! göz göze, yüz yüze, diz dize, biz bize dünya
can cana, cam cama, kim kime, dum duma dünya.
Istanbulda genelevlerinin yogunlukta oldugunu duydugum semt.

(bkz: kerhane)
(bkz: genelev)
karaköy meydanı'nda geçen yüzyılda, çoğu mimarlar tarafından ve işyeri olarak yapılmış ilginç binalar vardır. bunlar batılılaşma ile birlikte kapitalist iş ilişkilerini de öğrenmeye başlayan osmanlı toplumunda, bu çalışma tarzına uyan ilk mimari örneklerdir. bunlardan biri italyan mongeri'nin eseri olan karaköy palas'tır.
sahile yakın kısmı iş yerinden ibaret olan istanbul semti. tophane tarafında bulunan bilgi üniversitesi yurdunda kalan öğrencileri gece tırstırtmaktadır.
bu bölgedeki genelevler artık aksaraya taşınmışdır çoğunlukla.
oraya gitmek isteyenin karaköye değilde beyoğluna gidiyorum demesi ilginçtir. ha neymiş kerhane varmış. ulen kerhane sokakta ben galata kulesine gidecem dersiniz ama hade seni gidi seniii türü espirilere maruz kalmamak için beyoğluna gidiyorum denir.
pikap iğnesi almak için mecburi istikamet. yeralti camii bu semtte bulunur.bir de hırdavat ile ilgili her şeyin bulunabildiği çarşıları dükkanları vardır. mektep soranlara okulların yerini tarif etmeyin lan adamlar küçücük kızlara ters ters bakıyor.
karaköy de vapurlar, biri gider, biri gelir
cebimde eski bir hikaye, açsam kirlenir

bütün kapıları çaldım, kimi kör, kimi duvar
cebimde sevgilerim var, biri de size uyar

üstüme çarpı çekmiş, kütükten ismimi kazır
cebimde birkaç kurşun var, hepsinin yeri hazır

ahh! gözgöze, yüzyüze, dizdize, bizbize dünya
cancana, camcama, kimkime, dumduma dünya

karaköy de vapurlar, biri gider, biri gelir
cebimde eski bir fotoğraf, baksam dillenir

şarabımız camdan cama bir boşalsın bir dolsun
cebimde umutlarım var, biri de sizin olsun

hey gidi koca istanbul, satıyorum yok mu alan
yaşadığın aşkların da, azı şarkı, çoğu yalan

ahh! gözgöze, yüzyüze, dizdize, bizbize dünya
cancana, camcama, kimkime, dumduma dünya

(bkz: ezginin günlüğü)
istanbul'un en güzel semtlerinden bir tanesi.

dersaadet'in limanı burada olduğu için ticaretin kalbi buralarda atarmış eskiden. gemicilerin ve ayyaş yurtsuzların mekanıymış karaköy.

galata kulesinden tophane'ye kadar karaköy'dür. binbir çeşit bina binbir çeşit insan vardır bu topraklarda. belki istanbul'un en kozmopolit semtidir karaköy. eski yapılarda ceneviz mimarisi dikkat çeker. osmanlı câmileri daha çok klasik stildedir. tabii geç dönem çeşmeler falan daha çok avrupa mimarisiyle yapılmış barok tarzındadır. tophane meydan çeşmesi pırıl pırıl dimdik ayakta durmaktadır. hemen yanında kılıç ali paşa camii çeşme'nin yoldaşı..

bankalar caddesi çok ünlüdür karaköy'de. o binaların ihtişamı altında ezilirsiniz. birdenbire tarih canlanır gözlerinizin önünde. o cadde bile büyülenmiş bünyeyi 200 yıl geriye döndürmeye yeterli olur. bankalar caddesinden yukarı tünele doğru çıkarken önce yılanlı merdivenden geçersiniz. aslında o merdivenin ismi yılanlı merdiven değil ama yılan gibi, minare merdivenleri gibi kıvrılmış bir vaziyette yapılmış olduğu için ben o ismi taktım.. sonra avusturya lisesi gelir ve avusturya hastanesi. eski yapılardır bunlar yine. karaköy'ün beyoğlu'na çıkan sokakları dardır. her sokak bir gizemle nikah kıymıştır kendi çapında. şeriate uyup birden fazla gizem barındıran osmnalı sokakları da vardır.

bazı binaların üzerinde anlayamadığınız dillerde yazılar vardır. bin yıllık latince ve arapça yazılar artık siyaha çalan taşın üzerinde ben buradayım diye bağırır. ağır ağır yürürsünüz tünele doğru. yokuşları diktir galata'nın. insanın bu yokuşlarda denize olan sevdası karşı konulmaz bir hâl alır. deniz kollarını açmış sevgili misali çağırır beklentisiz... sonra birdenbire bir köşebaşından sonra galata kulesi karşılar sizi. ansızın karşınıza çıkar ve heybetiyle sizi titretir. turistlerle ve peşlerinde ekmek parası avcılarıyla doludur galata meydanı. oradan sonrası beyoğlu'dur zaten..

karaköy'ün içinde her türlü ibadethane bulunur. camiler, kiliseler, havralar hepsi el ele denizi selamlarlar. hepsi bir dinin tarihini karaköy siciline işlemişlerdir.

güzel semttir vesselam... anlat anlat bitmez ki... gelip görmek yaşamak, tatmak, hissetmek, koklamak gerek...

karaköy ayaklarınızda sızıdır..
ramazan'da iftar vapurunun kıyısına demirleyip, trt için program yapılıp, sunulduğu yerdir.
ramazanda iftar vakti köse basında dikilen birisinin derinden bir sesle bana hocan bayan lazım mı sorusunu yönelttiği semt.
sokakları çok güzel olan, bilgi üniversitesinin yurdunun da bulunduğu güzel istanbul'un güzel semti.
her liseli ergen erkeğin 3 kelimesinden biridir.

-necati hadi karaköye gidelim kankaaaaaaaa.
artik kadikoy iskelesine sahip olmayan mahal.