bugün

kadıköy.
kadiköy'ün eski adı: körler ülkesi. ayrıca aralarında bilge karasu'nun mektuplarının da bulunduğu kitaplar basan bir yayınevi.
kadıköy de uzun yıllardır bulunan nezih bir kitapçının ismi.
Kadıköy'ün tarihteki adıdır. Körler Ülkesi anlamına gelir. Hikayesi de şöyledir;

" M.Ö. 13 yy. ile 6. Yy. arasında yaşanan Ege Göçleri sayesinde Anadolu'nun batı kıyıları ve Ege Adaları siyasi olarak son derece değişken bir yapıda seyretmiş. Anadolu'nun içlerinde yaşayan Hititler dahi bu göçlerden etkilenerek Doğuya doğru çekilmiş ve orada eriyip yok olmuştur. Yaşanan bu göçler Anadolu halkını o denli etkilemiştir ki Anadolu'da yazı 400 yıl boyunca yok olmuş ve "Karanlık Çağ" yaşanmıştır.

işte bu göçler sırasında Megaralı Byzas isimli bir kral da göç etmeye karar verir. Delphi'deki Apollon rahiplerine giderek durumunu anlatır ve kendisine nereye göç etmesi gerektiğini söylemelerini ister. Kahinlerden gelen cevap elbette ki şifrelidir; "Körler ülkesinin karşısına..."

Byzas kahinlerin ne demek istediğini anlamasa da yola çıkar. Önce Anadolu kıyılarına gelir, sonra yukarıya, istanbul Boğazına doğru çıkar. Bugün Kadıköy olarak adlandırılan yere gelir. Durduğu yere, yani Kadıköy'e bir bakar, kalabalık, çorak, kirli ve çirkin bir yerdir. Ancak karşı kıyı yani bugünkü Sarayburnu yemyeşil, tertemiz ve bomboştur. Byzas, bu insanların karşıdaki cennet dururken neden ısrarla Kalkedon'da yaşadıklarını düşündüğünde durumu kavrar. Kadıköy "Kalkedon"; yani karşılarında cennet dururken hala çirkin bir yerde yaşayacak kadar "Körlerin Ülkesi"dir.

Yaklaşık olarak MÖ. 667 yılında Sarayburnu'na gelip şehrini kuran Byzas, istanbul'un kentleşmesinin temellerini ilk atan kişidir.
"
kadıköy'ün bizans dönemindeki ismi, körler ülkesi anlamında. istanbul arkeoloji müzesi burayla ilgili zengin arkeolojik materyale ev sahipliği yapmaktadır.
gerçekten "körler ülkesi"ymiş burası.
megaralı byzas'ın koyduğu isim cuk oturmuş...

bir yerde çok sayıda kör olması iyi bir şey...
kadıköy'ün eski ismi.
güncel Önemli Başlıklar