bugün

Uzunca bir süre siyasi gündemi etkisi altına alan ve savaşa yakın gözüyle bakılan iki devlet böyle bir savaşta Türkiye'nin durması gereken taraf hangisi?
(bkz: bok değil ebem sıçtı)
bence fotoğraf makinesi alınacaksa amerikadan alınmalı. irandanda alınabilir ama iran gibi doğu taraflarında refurbished olabiliyor bir risk bu. o yüzden amerika diyorum ben.
hangi taraf saldırırsa o taraf kaybeder. abd amerika kıtasından çıkıp gelip düzenli ordusu olan atom enerjisi ile uğraşan bir devlete giremez. iran da asyadan kalkıp amerikaya gidemez. anca atışırlar karşılıklı.
iran ırak'a benzememektedir sebebleri ise;

coğrafi büyüklüğü ve yapısı: iran ırak ve afganistan'ın arasında kalmaktadır her iki ülkede amerikanın saldırdığı ülkelerdeir bu arada kalışıyla çok geniş bir cephe alanı meydana getirir. iran'ın dağlık ve engebeli oluşu rahat mekanize hareketi engeller.

şii olması; iranın şii inanışa sahip olması özellikle ırak'taki şiileride kendi yanına çekecek ve bu durumda abd ırak'a yeniden girmek zorunda kalabilecektir. şii de olsa müslüman olması nedeniyle işgal kuvvetlerine nefreti körüklüyecektir.

azeri nüfus oranı; bu durum baya bi karışıklığa neden olabilir azeriler ayrılmak isterse veya azerbeycan abd yanlısı tutum izler ve rusya ya inat üs açarsa bu durumda türkiye de olaylara dahil olabilir ve tüm seyir öngörülenden çıkabilir.

nüfüs büyüklüğü; 74 milyonluk bir nüfus abd ve diğer işgalci güçlere zorluk çıkartır, zira ıraklıların yaptığı saldırı ve bombalamalardan daha fazlasını yapabilcek bir çoğunluk demektir.

nükleer güç; eğer ırak'ta yapılan kimyasal silah söyletisi gibi değilse iran'ın nükleer gücü bu durumda israil'e karşı kullanılabilme ihtimali bile caydırcı olmaktadır. zira kullanılırsa bu durumda 3. dünya savaşı sınırlarımızda çıkma ihtamalini doğurur.

gelişmiş askeri teknoloji; 1. körfez savaşında ırak kendi kendini abd silahlarıyla vurmuştu bu durumu gören ve akıllanan komşu iran ise kendi teknolojisi ve rus kaynaklı silahlarıyla abd ye karşı ırak'tan daha zor bir cephe açacaktır.

bölgesel güç olması; her ne kadar türkiye'nin varlığı ve suudi arabistan'ın iran'a rakip olarak güçlenmesi gibi durumlara rağmen bölgede ağırlığı olan bir ülkedir. afganistan, ırak, filistin gibi ülkelere verdiği desteklerle nüfuz alanını geliştirmektedir buda abd ve israil'e sorun olarak geri dönmektedir.

iran çok zor bir cephedir. bölgedeki petrol,doğal gaz, enerji hatları, su, israil'in güvenliği iştah kabartsa bile vietman örneğinin hatırlanamsı gerekir. buradaki her harekat çıkardan çok tüm dünya için zarar olarak doğabilir...
israil'in eksik kaldığı karşılaştırma (bkz: persian vs usa and israel)
güldüren rekabet. iran dötüne don alsın önce.