populer olan ve habire pohpohlanan yazarlığı yarıda bırakarak intiharı tercih etmiş yazarların yaptığı ve bizim anlamakta zorlandığımız durum. intiharları üzerine de çok şey yazıldı.

(bkz: http://kitapzamani.zaman.com.tr/?bl=1&hn=1046)
(bkz: jack london)
(bkz: martin eden)*
(bkz: hunter s thompson)
(bkz: sylvia plath)
(bkz: nilgün marmara)
(bkz: oğuz atay)
kendisini bir şekilde öldürmüş değildir bilinen yollarla. lakin hep acele edip herşeye geç kalan yalnızlığın eski ceketli tanrısı; aramıza karışıp, ağzımızdan çıkan yüzeysel karbondioksitli fikirlere olan alerjisiyle başa çıkamamış ve tabutunun kenarlarına tutunmayı son anda başarmıştır.
http://en.wikipedia.org/w...ers_who_committed_suicide
(bkz: Ernest Hemingway)
Sözlük yazarları çapında düşünürsek ekşide kerrigan nickli yazar intihar etmişti.
(#1304163) bazıları sözcüklerini tüketerek öldürür kendini!
uludağsözlük yazarları çapında düşünülürse mea culpa.*
kavgam kitabı goz onune alınarak adolf hitler.
Romain Gary:Dünya çapında tanınan bir yazardı. Eski eşi jean seberg'de tutkuyla bağlıydı.Eşinin ölümden bir yıl sonra 65 yaşında Paris'te yaşamına son verdi. Ardından bıraktığı notta 'çok eğlendim. hoşçakalın ve teşekkürler' yazıyordu.

Sadık Hidayet: iran edebiyatının önde gelen kaleminden biriydi. Daha önce bir kez intihara teşebbüs eden Hidayet'in ölümünü arkadaşı şöyle anlatır "Paris`te günlerce, havagazlı bir apartman aradı, ve buldu. 9 Nisan 1951 günü dairesine kapandı ve bütün delikleri tıkadıktan sonra gaz musluğunu açtı. Ertesi gün ziyaretine gelen bir dostu, onu mutfakta yerde yatar buldu. Tertemiz giyinmiş, tıraş olmuştu ve cebinde parası vardı. Yakılmış müsveddelerin kalıntıları, yanıbaşında yerde duruyordu."

Virginia Woolf: ingiliz edebiyatının en önemli kadın yazarıydı.Feminist çıkışları ile dikkat çekti Bir görüşe göre üvey babasının oğlunun tacizlerine dayanamayıp intihar etti. Buhranını şu sözlerle anlatır: "Yaşamak neden böyle içler acısı, neden bir uçurumun yanıbaşından geçen daracık bir yol gibi"

Eleanor Marx: Marksizimin babası Karl Marx'ın en küçük kızıydı.Nikahsız yaşadığı adamın gizlice bir oyuncu ile evlendiğini öğrenince bunalıma girdi.Sevgilisinin temin ettiği hidrojen siyanürü içerek intihar etti. Elenor öldüğünde 45 yaşındaydı.

(bkz: tezer özlü)

(bkz: vladimir vladimiroviç mayakovski)
cesare pavese gibi carpici, yetenekli, edebiyatci, yazar ve ruh hastasi olabilen, ardindan dunyaya bir turlu anlam veremeyip, bir turlu gerceklerle kendi bunyesini rezonansa kavusturamayan, isyankar bir ruhun kendi canina kiymasidir.

cesare pavese ve diger pekcoklari arkalarinda cok degerli eserler biraktilar. ama gonul isterdi ki hala yasiyor olsalar ve yazdiklarina esdeger eserler yazsalar ancak o intihar psikolojisi olmasaydi bu denli saglam civileri edebiyat tarihinin tam ortasina cakabilirlermiydi bilemiyorum. yinede keske yasalardi.
Hayatın oyununa gelmiş yazarlardır. oysa biraz daha sabretseler oyun bitecekti.
numara yapan yazardır. ilgi çekmek için yaptığı kesindir. başka hiç bir açıklaması yoktur. intahar etme teşebüsünde bile bulunmamıştır.
yazar notu: ben birisini biliyorum. *
(bkz: tezer özlü)
(bkz: beşir fuad)
stefan zweig: bir coklari onun 1942 yilinda intiharinin ana sebebinin devam eden yok edici savas oldugunu soylerler. ama bence intiharina sebep olmasinda payi azdir. peki neden intihar etmistir? bence gecmisi unutamamasi ve multeci icin birinci sart olan kacmasina sebep olusturan baskiyi iceren hafizasini bilincli olarak gecici olarak resetleyememesidir. kendisinin birinci savas sirasinda avusturya arsiv dairesinde gonullu olarak calistigini da ekleyeyim.
(bkz: kerrigan)
ekşisözlük'te bir rahmetli yazar.
içine dökülüyor bazen yazar..Kendini bir boşluktan sallayıveriyor... Belki bir rüzgar kırbacını sallayıp bir yazı asacak gökyüzüne.. Koparacak onu, ağlayacak ona.. ölecek...
sekiz kere doğup 3 kere öldürecek kendini... işte bu yüzden intihar ediyor diyorlar
O'na.., O aslında en güzel yazısını asıyor ya da suya atıyor....
aralarında en sansasyonel olanı love s requiem'in intiharıdır. adam göz göre göre gitti, tutamadık. oysa açaydım ellerimi garşısında duraydım, gitmeeğğğğ diye açaydım böyle gollarımı...
heinrich von kleist: alman şair ve romancı.bir sonbaharda wannsee nehri kıyısında tabanca ile önce sevgilisini ardından kendini öldürdü. intihar mektubunda şunları söyledi. 'yeryüzünde artık öğrenip edineceğim hiçbir şey kalmadığı için ölüyorum. elveda! '

ernest hemingway: amerikalı romancı ve gazeteciydi. hayatının sonlarına doğru herşeyin boş olduğuna dair fikirleri oluştu. 62 yaşında babası ve annesi gibi av tüfeği ile kendini vurarak yaşamına son verdi. nobel ve pulitzer ödülü sahibiydi.

romain gary: dünya çapında tanınan bir yazardı. eski eşijjean seberg'de tutkuyla bağlıydı.eşinin ölümden bir yıl sonra 65 yaşında paris'te yaşamına son verdi. ardından bıraktığı notta 'çok eğlendim. hoşçakalın ve teşekkürler' yazıyordu.

yukio mişima: japon edebiyatının önemli kalemlerinden. eşcinseldi. aykırı yaşamı tepkilere neden oluyordu. 44 yaşında hara - kiri yaparak intihar etti.

sadık hidayet: iran edebiyatının önde gelen kaleminden biriydi. daha önce bir kez intihara teşebbüs eden hidayet'in ölümünü arkadaşı şöyle anlatır;'paris`te günlerce, havagazlı bir apartman aradı, ve buldu. 9 nisan 1951 günü dairesine kapandı ve bütün delikleri tıkadıktan sonra gaz musluğunu açtı. ertesi gün ziyaretine gelen bir dostu, onu mutfakta yerde yatar buldu. tertemiz giyinmiş, tıraş olmuştu ve cebinde parası vardı. yakılmış müsveddelerin kalıntıları, yanıbaşında yerde duruyordu.'

sarah kane: ingiliz oyun yazarı. uzun yıllar boyunca depresyon tedavisi gören kane, 28 yaşındayken king's college hastanesi'nde kendisini asarak intihar etti.

stefan zweig: avusturyalı yazar. yahudi asıllı yazar, hitler'in dünya düzeninin kalıcı olmasından duyduğu korku ve karamsarlık sonucu girdiği bunalımdan kurtulamayaıp 61 yaşında karısıyla beraber intihar etti.

john kennedy toole: abd'li yazar.kitabının yayıncılar tarafından basılmaması sonucunda depresyone girdi ve 39 yaşında intihar etti.ölümünden sonra kitabı basıldı pulitzer ödülü'nü kazandı

kurt tucholsky: alman gazeteci ve yazar. özel yaşamında geçirdiği çalkantılı dönemler, faşist almanya'nın gidişatından duyduğu üzüntüler sonucunda bunalıma girdi ve 35 yaşında hayatına son verdi.

robert e. howard: amerikalı yazar 'conan' başta olmak üzere pek çok çizgi kahramanın yaratıcısıydı. annesinin ağır hasta olduğunu öğrenince bunalıma girdi. ona olan düşkünlüğü ondan sonra bir hayat yaşamasına izin vermeyecek kadar büyüktü. annesinin ölümünü görmemek için 30 yaşında intihar etti. son sözleri şunlar oldu: ' her şey olup bitti, ölüleri yakacak odunların üstüne yatırın beni, ziyafet sona erdi, söndürün kandilleri...'

walter benjamin: alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısı. yazıları nedeniyle polisle başı belaydı. en son tutuklanacağını anlayınca intihar etti.öldüğünde 48 yaşındaydı.

yasunari kavabata: küçük yaşında ailesini kaybetti ve yaşamı boyunca yalnız kaldı. en samimi arkadaşının intiharı ve yasak aşkı onu bunalıma sürekledi. 72 yaşında hava gazıyla intihar etti. kavabata 1968 yılında nobel edebiyat ödülünü almıştı.

virginia woolf: ingiliz edebiyatının en önemli kadın yazarıydı.feminist çıkışları ile dikkat çekti bir görüşe göre üvey babasının oğlunun tacizlerine dayanamayıp intihar etti. buhranını şu sözlerle anlatır: 'yaşamak neden böyle içler acısı, neden bir uçurumun yanıbaşından geçen daracık bir yol gibi'

osamu dazai: japonların önde gelen edebiyatçılarındı.hayatını esrarkeş, veremli ve alkolik biri olarak geçirdi. birkaç kez intihar etmeye kalkıştı. dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti.

jack london: tüm zamanların en çok okunan romancısı olarak kabul edilir.'dişisine kötü davranan tek hayvan insandır' sözünün sahidir.yazdığı kitaplardan çok para kazanmasına rağmen 40 yaşında ilaç içerek yaşamına son verdi.

ilhami çiçek: 'yalnız hüznü vardır, kalbi olanın' dizeleri ile buhranını anlattı. 29 yaşında balkondan atlayarak intihar etti.

arthur koestler : kanser olduğunu öğrendikten sonra hastalığın kendisini yavaş yavaş öldürmesine tahammül edemedi ve yaşamına son vermeye karar verdi.bu kararında eşi kendisi yalnız bırakmadı ve 82 yaşında eşiyle beraber hayatına son verdi.

jerzy kosinski: musevi asıllı amerikan yazar, üretemediği ve yazamadığı için bir süre bunalım geçirdi. 58 yaşında evinin banyosunda kafasına naylon poşet geçirerek hayatına son verdi.

sadullah paşa: babı-ali'nin sıkı kalemlerindedi. viyana sefiri iken, ecnebi bir kadınla yaşadığı yasak aşkın duyulması sonucu bunalıma girip intihar etti. tarihi sadullah paşa yalısının sahibiydi.

zafer ekin karabay : akademisyendi. üniversitedeki odasında kendisi asarak intihar etti. tek kitabı ölümünün ardından yayınlandı. ' hayatın neresinden dönülse kardır' dizeleriyle bir veda mektubu bıraktı.

harry martinson: 1974 nobel edebiyat ödülüne layık görüldü. nobel ödülü aldıktan 4 yıl sonra intihar etti.

gilles deleuze: hastalık ve yaşlıklıktan düşkün duruma düşmesi ve artık yazı yazamaması sonucunda 70 yaşında girdiği bunalım sonucu pencereden atlayarak intihar etti.

ziya gökalp: 27 yaşında tabanca ile intihara teşebbüs etti. ölene kadar kafasındaki kurşunla yaşadı.

antonin artaud: fransız yazar 40'lı yaşlarında sinirsel rahatsızlıkları yüzünden bir süre klinik tedavisi gördü. 1948 yılında paris'te kendi isteği ile yaşamına son verdi.

beşir fuad: ataistti. kaderin insanın elinde olduğunu kendisine kanıtlamak için bileklerini keserek intihar etti. öldüğünde 45 yaşındaydı.

richard brautigan: zor bir çocukluk ve gençlik dönemi yaşadı. şizofren teşhisi konuldu.kaliforniya'daki evinde ölü bedeni 1 şişe alkol ve 44 kalibrelik bir tabancanın yanında bulundu. brautigan'ın intihar ettiği varsayıldı.

carlo michelstaedter: carlo, zengin italyan-yahudi ailenin dört çocuğundan en küçüğüydü. 1910 yılının son baharında son eserini bitirdiği gunun gecesi odasına kapanıp 23 yaşında intihar etti.

cesare pavese: italya'nın önemli edebiyat ödüllerinden strega ödülü'nü aldığı yıl bir otel odasında bir kutu uyku hapı alarak intihar etti.öldüğünde 45 yaşındaydı.

eleanor marx: marksizimin babası karl marx`ın en küçük kızıydı.nikahsız yaşadığı adamın gizlice bir oyuncu ile evlendiğini öğrenince bunalıma girdi.sevgilisinin temin ettiği hidrojen siyanürü içerek intihar etti. elenor öldüğünde 45 yaşındaydı

arthur adamov: rus ve ermeni aslıllı yazar 30 yaşlarında girdiği bunalım sonucunda bir süre yazmayı bıraktı. daha sonra yazı hayatına tekrar devam eden yazar, 1970 yılında intihar ederek yaşamına son verdi.

tadeusz borowski: rus yazar 1950 yılında ulusal edebiyat ödülü'nü aldı. 1951 yılında gaz sobasından, gaz solumak suretiyle, 28 yaşında intihar ederek yaşamına son
hatırlanmayı garantilemiş yazarlardır.

(bkz: sözlük yazarlığında işe yaramayacak olaydır)
Tadeusz Borowski
Rus yazar 1950 yılında Ulusal Edebiyat Ödülü’nü aldı. 1951 yılında gaz sobasından, gaz solumak suretiyle, 28 yaşında intihar ederek yaşamına son verdi.

Eleanor Marx
Marksizimin babası Karl Marx`ın en küçük kızıydı.Nikahsız yaşadığı adamın gizlice bir oyuncu ile evlendiğini öğrenince bunalıma girdi.Sevgilisinin temin ettiği hidrojen siyanürü içerek intihar etti. Elenor öldüğünde 45 yaşındaydı

Cesare Pavese
italya’nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü’nü aldığı yıl bir otel odasında bir kutu uyku hapı alarak intihar etti.Öldüğünde 45 yaşındaydı.

Sadullah Paşa
Babı-ali’nin sıkı kalemlerindedi. Viyana sefiri iken, ecnebi bir kadınla yaşadığı yasak aşkın duyulması sonucu bunalıma girip intihar etti. Tarihi Sadullah Paşa yalısının sahibiydi.

Arthur Koestler
Kanser olduğunu öğrendikten sonra hastalığın kendisini yavaş yavaş öldürmesine tahammül edemedi ve yaşamına son vermeye karar verdi.Bu kararında eşi kendisi yalnız bırakmadı ve 82 yaşında eşiyle beraber hayatına son verdi.

Zafer Ekin Karabay
Akademisyendi. Üniversitedeki odasında kendisi asarak intihar etti. Tek kitabı ölümünün ardından yayınlandı. ’ Hayatın neresinden dönülse kardır’ dizeleriyle bir veda mektubu bıraktı.

ilhami Çiçek
‘Yalnız Hüznü vardır, Kalbi olanın’ dizeleri ile buhranını anlattı. 29 yaşında balkondan atlayarak intihar etti.

Jack London
Tüm zamanların en çok okunan romancısı olarak kabul edilir.’Dişisine kötü davranan tek hayvan insandır’ sözünün sahidir.Yazdığı kitaplardan çok para kazanmasına rağmen 40 yaşında ilaç içerek yaşamına son verdi.

Osamu Dazai
Japonların önde gelen edebiyatçılarındı.Hayatını esrarkeş, veremli ve alkolik biri olarak geçirdi. Birkaç kez intihar etmeye kalkıştı. Dazai, 1948’de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti.

Beşir Fuad
Ateistti. Kaderin insanın elinde olduğunu kendisine kanıtlamak için bileklerini keserek intihar etti. Öldüğünde 45 yaşındaydı.

Virginia Woolf
ingiliz edebiyatının en önemli kadın yazarıydı.Feminist çıkışları ile dikkat çekti Bir görüşe göre üvey babasının oğlunun tacizlerine dayanamayıp intihar etti. Buhranını şu sözlerle anlatır: ‘Yaşamak neden böyle içler acısı, neden bir uçurumun yanıbaşından geçen daracık bir yol gibi”

Robert E. Howard
Amerikalı yazar ‘Conan’ başta olmak üzere pek çok çizgi kahramanın yaratıcısıydı. Annesinin ağır hasta olduğunu öğrenince bunalıma girdi. Ona olan düşkünlüğü ondan sonra bir hayat yaşamasına izin vermeyecek kadar büyüktü. Annesinin ölümünü görmemek için 30 yaşında intihar etti. Son sözleri şunlar oldu: ’ her şey olup bitti, ölüleri yakacak odunların üstüne yatırın beni, ziyafet sona erdi, söndürün kandilleri…’

Kurt Tucholsky
Alman gazeteci ve yazar. Özel yaşamında geçirdiği çalkantılı dönemler, faşist Almanya’nın gidişatından duyduğu üzüntüler sonucunda bunalıma girdi ve 35 yaşında hayatına son verdi.

John Kennedy Toole
ABD’li yazar.Kitabının yayıncılar tarafından basılmaması sonucunda depresyone girdi ve 39 yaşında intihar etti.Ölümünden sonra kitabı basıldı Pulitzer Ödülü’nü kazandı

Stefan Zweig
“Faşizme yenilen hüzünlü hümanist”
Avusturyalı yazar. Yahudi asıllı yazar, Hitler’in dünya düzeninin kalıcı olmasından duyduğu korku ve karamsarlık sonucu girdiği bunalımdan kurtulamayaıp 61 yaşında karısıyla beraber intihar etti.

Yukio Mişima
Japon edebiyatının önemli kalemlerinden. Eşcinseldi. Aykırı yaşamı tepkilere neden oluyordu. 44 yaşında Hara - Kiri yaparak intihar etti.

Sadık Hidayet
iran edebiyatının önde gelen kaleminden biriydi. Daha önce bir kez intihara teşebbüs eden Hidayet’in ölümünü arkadaşı şöyle anlatır;’Paris`te günlerce, havagazlı bir apartman aradı, ve buldu. 9 Nisan 1951 günü dairesine kapandı ve bütün delikleri tıkadıktan sonra gaz musluğunu açtı. Ertesi gün ziyaretine gelen bir dostu, onu mutfakta yerde yatar buldu. Tertemiz giyinmiş, tıraş olmuştu ve cebinde parası vardı. Yakılmış müsveddelerin kalıntıları, yanıbaşında yerde duruyordu.’

Romain Gary
Dünya çapında tanınan bir yazardı. Eski jean seberg’de tutkuyla bağlıydı.Eşinin ölümden bir yıl sonra 65 yaşında Paris’te yaşamına son verdi. Ardından bıraktığı notta ‘çok eğlendim. hoşçakalın ve teşekkürler’ yazıyordu.

Heinrich Von Kleist
Bir sonbaharda Wannsee nehri kıyısında tabanca ile önce sevgilisini ardından kendini öldürdü. intihar mektubunda şunları söyledi. ‘Yeryüzünde artık öğrenip edineceğim hiçbir şey kalmadığı için ölüyorum. Elveda! ‘

Ernest Hemingway
Hayatının sonlarına doğru herşeyin boş olduğuna dair fikirleri oluştu. 62 yaşında babası ve annesi gibi av tüfeği ile kendini vurarak yaşamına son verdi. Nobel ve Pulitzer Ödülü sahibiydi.
Cesare Pavese.

48-49 daki mutluluğumun hesabı görüldü. Bu soylu mutluluğun gerisinde şu vardı: Güçsüzlüğüm ve hiçbirşeye bağlanmayışım. Şimdi, kendime göre, girdabın içine girdim; güçsüzlüğümü seyrediyor, onu iliklerimde hissediyorum, beni ezen siyasal sorumluluğu yüklenemiyorum. Bunun tek çözümü var: intihar. Cesare Pavese – 27 Mayıs 1950