bugün

mitolojide kendisinden aşk tanrıçası olarak bahsedilen, kusursuz güzelliğiyle birçok erkeği kendine aşık eden tanrıça.
tea party nin sarkısı. ayrıca agustos 2006 national geagraphic dergisinin reklamında kullanılmaktadır.
akustik versiyonu ile ayin ambiyansı yaratan the tea party şarkısı.

over the skies and sea my love
over the sky and sea
riding the crest of winds
above bringing her back to me

into the starlit sea my love
into the moonlit sea
riding the crest of winds above
i'm begging you stay with me

would you walk ten miles with me my love
would you walk the skies with me
would you walk ten miles with me my love
inanna.
sümer aşk tanrıçası.
akadlarda: iştar,
israil'de: astarta,
yunan mitolojisinde: afrodit,
roma'da: venus adı altında saygı görmüş, varlığını sürdürmüştür.
yunan mitolojisinde aşk, bereket ve doğurganlık tanrıçası.
kendisi başka bir gezegende yaşayan/yaşamış bir canlıdır. bunu sümerler tarafından çizilmiş resimlerinde başındaki kask benzeri şeyden anlıyoruz ki o zamanlarda bu kaska benzeyen şeyin var olması imkansız bir şey.
(bkz: tanrıların başka gezegenlerin canlıları olması)
nene, büyükanne anlamına da gelir.
Tanrı Enki'nin kızı Uruk kentinin koruyucusu Enkimdu'nun Dumuzi'yle yarışarak aldığı karısı ve nihayet sümerlilerin gök kraliçesidir.
sümer inancına göre, oldukça hırslı bir tanrıça olan inanna üst dünya yetmeyince hakimiyet kurmak amacıyla ölüler diyarına da gitmiştir. ablası ereşgikal ise onun bu niyetini anlamış, geri dönmesine engel olmuştur.
ereşgikal inanna'yı ölüye çevirerek kazığa asmıştır.
çabaları sonucu ölüler diyarından çıkabilmiş fakat geri dönebilmesi için kendisinin yerine başka birini ölüler diyarına gönderme şartı konmuştur.
inanna, kendisinin yerine dumuzi yi ölüler diyarına göndermiştir.
karşılaştıklarında dumuzi'nin kendini beğenmiş tavırlarıyla karşılaştığı için öfkesinden yapmıştır bunu. * *
sümer, aşk tanrıçası.
Ay Tanrısı Nanna nın kızıdır.
Akad larda iştar
Musevilerde Astarte
Yunanda Afrodit
Roma'da Venüs
Venüs yıldızını temsil etmektedir.
sümerlerde aşk ve savaş tanrıçasıdır. kült merkezi uruk'tur. kimi tasvirlerde erkek alayında savaşçı kimliğiyle öne çıkmaktadır. enki'nin 100 me'sini hile ile alarak eridu'dan uruk'a getirmiştir. çoban tanrısı dumuzi kocası olarak bilinmektedir; ancak inanna yer altı dünyasından kurtulmak için dumuzi'yi ereşkigal'in yanına yollamış ve onun hayatı karşılığında kendi hayatını kurtarmıştır.
(bkz: afrodit)
ama şöyle, göklerin kraliçesi imiş.

http://inanna.virtualave.net/inanna.html
Sümer aşk, bereket ve savaş tanrıçası. belgelerde ‘göğün fahişesi’ olarak da adlandırılır.

(bkz: bereket kültü ve mabet fahişeliği)
inanna, sümer'in aşk, bereket tanrıçasıdır. simgesi, venüs yıldızıdır. ilerleyen dönemlerde savaşçı özelliği eklenmiştir. Sümer'den sonra Akad imparatorluğunda da "iştar" olarak bilinmektedir. anadolu'da da m.ö. 2. bin yılda hurri etkili olarak hitit'e geçmiştir; "iştar şavuşka" olarak. burada da aslanın üzerine basar şekildedir. iştar şavuşka'nın hititlerde hem kadın hem de erkek olarak iki versiyonu vardır. yazılıkaya a odasında bu belirgindir.

iştar'ın aslanla tasvir edilmesi ise bir çok benzerliği akla getirmektedir. malum neolitik dönemde ana tanrıça kültü vardır. bununda en iyi örneğini çatalhöyük'te bulunan ve anadolu medeniyetleri müzesinde sergilenen oturan tanrıça heykelidir. iki yanında leopara benzeyen hayvanlar bulunmaktadır. ıan hodder (çatalhöyük'ün hafiri) bu benzerliğe dikkat çekmiştir.

iştar, levant'ın birinci bin yıldaki sakinleri olan fenikelilerde "astarte" adıyla bilinmektedir. buradan da yunan mitolojisine afrodit olarak geçmiştir. hatta bu konu meryem'e kadar gitmektedir.

bunun dışında mecnunum leylamı gördüm şarkısında geçen: "sandım ki zühre yıldızı, şavkı beni yıktı geçti" sözlerindeki zühre yıldızı venüs yıldızına işarettir. "seher vakti göremedim, yıldız gibi aktı geçti" sözü de venüs yıldızının gün doğmadan ve batmadan hemen önce ortaya çıktığını işaret eder. tüm bunların yani mecnun ve leyla hikayesinin inanna ve dumuzi mitolojisiyle alakalı olabileceğini düşündürmektedir.
bereket ve savaşın koruyucusu, cazibe ve güzellikle anılan göğün fahişesi. sümer'de pek çok kadın kendini buna adayıp mabedlerde kutsal fahişelik yapmış. tanrıçadır tanrıça olmasına şikallituda isimli bahçevanın tecavuzüne uğramaktan kurtulamamıştır. öyle ki; bilgelik tanrısı enki'yi aldatmayı başarmışken bahçevanın tecavüzü esnasında uyuya kalmıştır. uyandığında tecavüze ugradığını anlayınca bütün kuyulardaki içme sularını kana çevirir, su almaya gelenler kanla karşılaşırlar. hikayesinin bu kısmı sümer ve diğer ortadoğu uygarlıklarından çok şey gibi sonradan tevrat'a ondan da kur'ana geçmiştir tabi.
Bu Tanrıçayı seviyorum...Nedense her gittiğimiz yerde buluşuyoruz... Ayrılmak da istemiyorum alıştım çünkü.Baygın bakışlara kadar nasıl da benziyoruz...Kendisini çok seviyorum.Zamanla onun Leyla'ya dönüşü...Gece olması...Sonra cehenneme gidip öyle intikam alması... Her şeyden önce tutkulu ve arzulu bir kadın oluşu...Feminen oluşu... Öylesine yakın ki bana interneti kapatsam da yine karşıma çıkacağını biliyorum.Artık suları ve ağaçları çok seviyorum.Ne güzel ki ondan izler taşımışım.Bir Ana Tanrıça izini taşımak beni oldukça sevindiriyor.Fakat çok alıştım.Nasıl ayrılınır bilmem.Bir gün teknoloji yok olsa da bu Ana Tanrıçanın her zaman karşıma sembollerle çıkacağını düşünüyorum...Nasılsa hep karşıma çıkıyor... Üstüne üstlük ben de sımsıkı bağlıyım... O bana bir şey demedi.Başından beri yapıştım ona.ilk başta karşıt olsam da sonradan kendisini sevmeye başladım.Şu anda seviyorum.Manen olarak güçlü bir bağımız var.Ona bir şey anlatamam artık... Kendisini seviyorum.Ama alışmamam lazım.Hem yirmi seneye marsa gidilir,nice gezegenlere... O zamanlar teknoloji gitse bile bu Tanrıçanın yeri bende hep ayrı olacak.Cennetin annesini seviyorum.Böyle hiç görmeyip tanıştığınız varlıklar vardır.Bu Ana Tanrıça da benim için öyle.Bunun için unutmayacağım asla.