bugün
- put5
- sizin adınız yanınca doktorun yanına giren tip6
- ben ahbap derneğine güveniyorum8
- izmirli kızlar8
- çocukların şımarık olması5
- velvet hanım günaydın6
- ilk buluşmada ne getirilmeli8
- kabak yemeği vs hamburger13
- türk kızlarının sekste başarısız olması3
- diktatörlükle yönetilen ülkeler4
- erdoğan ın dünya lideri olması6
- doktor bey vizitte4
- norveç futbolu5
- ideal erkek boyunun 1 84 olması6
- yeni parti için alternatifli hazırlık5
- en büyük korkunuz7
- yazarların lahmacun yeme rekorları4
- altı ok'a ihanet edip mührü başka yere vurmak20
- 186 boyundaki erkek19
- truevesti2
- neden iyi kızlarla tanışamıyoruz4
- orduspor çocukları3
- fatma soydaş6
- ahmet sezer bey11
- gemici çakmağı3
- velvet48
- genç işsizlik2
- kemaliste dokundum ne yapmalıyım3
- sabahın 6 sında uyanmak4
- ilk buluşmaya smokin ile gitmek2
- doların düşmesi4
- sözlük yönetimine bir teşekkür3
- topçu miralay ahmet sezer bey2
- bana kezban dediler5
- ekonomi3
- solculuğun bir virüs olması2
- bursalı erkekler9
- google'ın üç yeni yapay zeka modeli2
- alevi erkek8
- bu sözlükte beni herkes tanır17
- en merak ettiğin ulu yazarı30
- ahmet sezer bey köprü üstüne tamam2
- gökte rızkınız ve size vaad olunan şeyler vardır10
- dem parti7
- 32 yaşına girmek12
- nervionun merak ettiği yazar19
- 40 yaş üzeri insanlar mesajlaşıyor mu sorunsalı16
- erzincanlı erkekler6
- sinirli kadını sakinleştirmek17
- tavuk döner ısmarlayan erkek6
bir zamanlar sevdiğim kızın en sevdiğ parça. agire jiyan acayip söyler. aynı müzik üzerine türkçe şarkı berbattır.
son zamanlarda türkler arasında yayılmaya başlayan kürt kızlarına koyulan isim.
agire jiyan'ın en güzel şarkılarından biri.bir üstadımız bu şarkının çevirisini şu şekilde yapmıştır;
siz hiç birlikte aynı coğrafyayı ve kültürü, aynı hüznü ve coşkuyu, aynı sızıyı ve sevinci, aynı aşk acısını ve vuslatı, aynı aitlik ve aitsizlik hissini birlikte yaşadığınız kürt güzelleri ve delikanlılarıyla aynı okulda, aynı sınıfta bulundunuz mu ?
siz hiç öğretmen yokluğu yüzünden, alanınız olmamasına rağmen boş geçmesine gönlünüzün razı olmadığı bir köy okulunda müzik derslerine girdiniz mi ?
peki siz hiç hayatı sadece bir televizyon makinesinden, cuma namazı vaazlarından ve çevresinde olan/olmayan imkansızlıklardan bilebilen, yabancıl yüzü güneşin yalnızlığı ile kavrulmuş, okul çıkışlarında doğruca vefalı arkadaşları kuzuları ve koyunlarıyla dağa taşa gezginliğe soyunan, adaletsizlikler içinde umutsuzca ama yine de kocaman gülücüklerle adalet arayan, yağmura doymuş parlak toprak gözlü bir çocuktan, helin dinlediniz mi ? o güzelim gözlerini kapatmış 'li ciya zinar ezmanan xînim ' derken, çat pat kürtçeniz ile türküye eşlik ettiğinizde pencerelerini açıp size gülümsedi mi hiç bağrı yanık bir köy çocuğu ?
umarım benim kadar şanslısınızdır siz de..
seni seviyorum ile ez tu hez dakim arasındaki farkı sadece biçimsel buluyorsanız aynı ben gibi, türkünün türkçe mealini de bilmek en pür hakkınız..
diyarbakır'lı murat hocam, ağrı'lı ismail hocam ve 6/c sınıfındaki tüm ürkek kuzularım müziğin evrenselliğini imgelemek için bir saatimizi ayırdık; umarım siz de okumak için birkaç dakikanızı ayırırsınız.. eksiği kusuru varsa af'ola..
ey esmer ve güzel kız
kara gözlü beleké (beleke : siyah ile beyaz'ın birlikte olması/uyumu demekmiş, dalmaçyalıların bedenindeki gibi; ortak tercümemiz siyah saçlı beyaz tenli güzel bir kız oldu. )
ey keklik, nedir bu telaş bu acele ?
neden gidiyorsun kimseyi beklemeden
gündüzler sahtedir
sensiz gecelerse çok karanlık
dağı taşı gökyüzüne vursam
yaşam toprağını darmadağın etsem
yersiz yurtsuz kalıp yok olsam
geçmişin rüzgarlarında
yüzümü kavurucu sıcaklara döndüm
gel artık gitme deli divane
yazın sıcağında gel
senin gibi gitti niceleri de
gidişin bir başlangıçtır. . .
siz hiç birlikte aynı coğrafyayı ve kültürü, aynı hüznü ve coşkuyu, aynı sızıyı ve sevinci, aynı aşk acısını ve vuslatı, aynı aitlik ve aitsizlik hissini birlikte yaşadığınız kürt güzelleri ve delikanlılarıyla aynı okulda, aynı sınıfta bulundunuz mu ?
siz hiç öğretmen yokluğu yüzünden, alanınız olmamasına rağmen boş geçmesine gönlünüzün razı olmadığı bir köy okulunda müzik derslerine girdiniz mi ?
peki siz hiç hayatı sadece bir televizyon makinesinden, cuma namazı vaazlarından ve çevresinde olan/olmayan imkansızlıklardan bilebilen, yabancıl yüzü güneşin yalnızlığı ile kavrulmuş, okul çıkışlarında doğruca vefalı arkadaşları kuzuları ve koyunlarıyla dağa taşa gezginliğe soyunan, adaletsizlikler içinde umutsuzca ama yine de kocaman gülücüklerle adalet arayan, yağmura doymuş parlak toprak gözlü bir çocuktan, helin dinlediniz mi ? o güzelim gözlerini kapatmış 'li ciya zinar ezmanan xînim ' derken, çat pat kürtçeniz ile türküye eşlik ettiğinizde pencerelerini açıp size gülümsedi mi hiç bağrı yanık bir köy çocuğu ?
umarım benim kadar şanslısınızdır siz de..
seni seviyorum ile ez tu hez dakim arasındaki farkı sadece biçimsel buluyorsanız aynı ben gibi, türkünün türkçe mealini de bilmek en pür hakkınız..
diyarbakır'lı murat hocam, ağrı'lı ismail hocam ve 6/c sınıfındaki tüm ürkek kuzularım müziğin evrenselliğini imgelemek için bir saatimizi ayırdık; umarım siz de okumak için birkaç dakikanızı ayırırsınız.. eksiği kusuru varsa af'ola..
ey esmer ve güzel kız
kara gözlü beleké (beleke : siyah ile beyaz'ın birlikte olması/uyumu demekmiş, dalmaçyalıların bedenindeki gibi; ortak tercümemiz siyah saçlı beyaz tenli güzel bir kız oldu. )
ey keklik, nedir bu telaş bu acele ?
neden gidiyorsun kimseyi beklemeden
gündüzler sahtedir
sensiz gecelerse çok karanlık
dağı taşı gökyüzüne vursam
yaşam toprağını darmadağın etsem
yersiz yurtsuz kalıp yok olsam
geçmişin rüzgarlarında
yüzümü kavurucu sıcaklara döndüm
gel artık gitme deli divane
yazın sıcağında gel
senin gibi gitti niceleri de
gidişin bir başlangıçtır. . .
türkçesini dinleyince kürtçesi kadar insanı hüzünlendirmeyen bir agire jiyan şarkısıdır. bilemem belki de agire jiyanın başarısıdır; ancak her defasında verilen ürünü kendi diliyle dinlemek, okumak gerektiğini hatırlatır.
çok güzel bir şarkı ismi.
ali söyluyor ''gewre boze rindike''
o soyledikçe huzunler bir ag gibi geriliyor ruhun katmanları üzerine. yıllar boyunca çokça mahcup yaşadığımız acımız deşifre oluyor o söyledikce.. heline dokunan her hayat hala 94 soğuğunda üşüyor..
kürtcenin yeni yeni serbest bırakılmasının ardına gelen zaman, istanbul mkm de bir avuc insanla yıllardır yasaklanan bir dile buyuk özverilerle hayat vermeye çalışandı. her alanda geri bırakılmış bu dili yeniden yaşama salabilmek, insanların sadece gizli odalarında kalmış öykuleri, müzikleri, edebiyatı bulup biraraya getirebilmek için yola çıkandı.
helin bu yolda ille de kürtce bercht diyen bir sesti, mkm tiyatrosunun kurucularındandı..
bir ankara-istanbul otobusune pkk nın koyduğu bomba sonrası yaşamını yitirendi...
iki tip trajedi veriyor ya oz...
biri shekespeare diğeri cehov.
shekespeare de, perde kapanırken bir dizi ceset ve kan kalır
cehov da ise herkes sağdır, ama hayatta kalmanın faturası ağırdır. sağ kalanlar mutsuz ve kalpler kırıktır.
helin, cehov trajedisini içimize saklayandı.
helin benim en guzel ablamdı.
o helin başak kanat tı....
o soyledikçe huzunler bir ag gibi geriliyor ruhun katmanları üzerine. yıllar boyunca çokça mahcup yaşadığımız acımız deşifre oluyor o söyledikce.. heline dokunan her hayat hala 94 soğuğunda üşüyor..
kürtcenin yeni yeni serbest bırakılmasının ardına gelen zaman, istanbul mkm de bir avuc insanla yıllardır yasaklanan bir dile buyuk özverilerle hayat vermeye çalışandı. her alanda geri bırakılmış bu dili yeniden yaşama salabilmek, insanların sadece gizli odalarında kalmış öykuleri, müzikleri, edebiyatı bulup biraraya getirebilmek için yola çıkandı.
helin bu yolda ille de kürtce bercht diyen bir sesti, mkm tiyatrosunun kurucularındandı..
bir ankara-istanbul otobusune pkk nın koyduğu bomba sonrası yaşamını yitirendi...
iki tip trajedi veriyor ya oz...
biri shekespeare diğeri cehov.
shekespeare de, perde kapanırken bir dizi ceset ve kan kalır
cehov da ise herkes sağdır, ama hayatta kalmanın faturası ağırdır. sağ kalanlar mutsuz ve kalpler kırıktır.
helin, cehov trajedisini içimize saklayandı.
helin benim en guzel ablamdı.
o helin başak kanat tı....
pirinç ve şeker markası. diyarbakırspor eski başkanı şiyar mehmetoğlu'nun firması mehmetoğlu iç ve dış ticaret aş.'ye aitler.
agire jiyan albümü ve aynı adlı şarkısı...
kürtçe kuş yuvası anlamına gelen kız ismi.
agire jiyan ın seslendirdiği olağan üstü sarkı
sözlerinide yazayım tam olsun
Helin
Gewre boze rindike
Çavreşe çav beleke
Kewe çima dilezini
Benda kesi namini
Roniya roje derewe
Şeven li vir pir tari ne
Li çiya zinar ezmanan xinim
Axa jindari ji hilweşinim
Ger be wargehbim eze neminim