bugün

Einstein a nobel fizik ödülü nü kazandırmış olan deneydir. Bu deneyin sonucunda enerji eşittir planck sabiti çarpı frekans formülü gelistirilmiştir. Ayrıca atom teorisi de güçlenmiştir.
19.yy boyunca atom teorisi ve moleküler kuram üzerinden yapılan tartışmalara bir anlamda son noktayı koymuş olan ispat. boltzmann'ın uzunca bir süre boyunca ateşli bir biçimde savunduğu atom teorisini matematiksel düzeyde ispat ederek atom teorisi karşıtlarını çürütmüştür. diğer yandan ise newton fiziği'nin mutlak üstünlüğünü yok etmiş ve bilimin mekanik olmadığının ispatını sunmuştur.

fotoelektrik olay yeni yeni serpilmeye başlayan kuantum fiziğinin de ilk yükseliş noktası olarak ele alınabilir.ışığın tanecikli fotoelektirk olay kısaca şudur: bir alkali metalin dış yüzeyine çarpan foton belli bir enerjiye kadar yüzey tarafından emilir. belli bir enerjiden sonra- ki bu eşik enerjisidir- yüzeyden bir elektron koparılmasına neden olur. elektronun eşik enerjisi ile fotonun toplam enerjisindeki fark ise devredeki akımın ne kadar artıp azalacağına dair matemaiksel bir kanıt sunar. bu da bizi maddenin atomlu yapısının ispatına ve ışığın tanecikli yapısına götürür. daha sonra ise ışığın hem tanecik, hem de dalga olduğunu de broglie isimli fizikçi 1920'li yıllarda ispat edecektir.

fotoelektirik olay yüzyıllık bir tartışma konusu olan atom teorisinin de son noktasıdır. ayrıca "ışık tanecik mi dalga mı?" konusunda yeni kanıtlar sunar. bu teorinin ardıllarından biri max planck kendi ismiyle anılacak bir sabit bularak ışığın yapısına dair yeni kuramlar ortaya atmış ve bilimin ilerlemesinde mihenk taşlarından biri olmuştur. fotoelektrik olay, 20. yüzyıldaki önemli fizik olaylarının belki de en önemlisidir.
Yapılası fizik konularındandır. Yapamayan sayısalcı varsa acilen spor bölümüne geçmeli.