bugün

nescafe’den çok farklıdır. gerçek anlamda filtre kahve için, kahvenin en güzel hali diyebilirim. ama en güzeli taptaze, yeni öğütülmüş kahveyle evde yapılandır.

not: evde  (bkz: bonarri coffee)’den çiğ olarak almakta olduğum  (bkz: ethiopia yirgacheffe)’i kullanıyorum.
huzur veren ve "kahve" adına hayat veren içecektir.

yüksek meblağlardaki makinelere inat 5 tl. ile alınabilen frenc press ve 22 tl ile alınabilen kahve ile en az 1 ay kahve ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

sert içmek isteyenlere (bkz: caffe verona)
aromatik olsun havamızı bulalım diyenlere (bkz: guatemala kahvesi)
favorim olan ve en lezizi (bkz: kenya kahvesi)dir.

presslemek için 4-6 dk. arası demlenmesini bekleyin, press olayının b.kunu çıkartıp etrafa saçmaya presse yayık ayran muamelesi yapmaya gerek yok. hafif bir baskı uygulayın yeterlidir. tortu olayını ayarlamak ise zamanla pratiklik kazanır.

Afiyet olsun.
Bardak bardak içesim geliyor her seferinde. Şekersiz ve sütsüz terciğimdir.
eğer kahveyi şekersiz, acı, kahvesi bol, krema olmadan, sütsüz, tatlandırıcı ve katkısız seviyor öyle içiyorsanız tam size göre birşey. bildiğin kahve ama biraz ziftimsi. yine de o biçim lezzet çifte kavrulmuş.
Filtre içtikten sonra yıllarca sizi kandıran çamur tatlı Nescafe den uzak durursunuz. Hatta öyle ki iğrenç tat almaya başlarsınız. Türk Kahvesi bile artık o kadar albeniye sahip değil.

Günde on bardak dahi içerim. Eğer içiyorsam benden zarar gelmez. Pamuk gibi yapıyor.
Kahveyi sade, sütsüz, kremasız şekilde sevenler içindir. Başlangıç için uygun fiyatlı Guatemala grande veya mehmet efendi Colombian tercih edilebilir. Ondan sonra uçsuz bucaksız kahve dünyasına girerek deneme yanılma yoluyla kendiniz için en güzel kahveyi bulursunuz.
Kahve makinesi şart değildir, french press ile de demleyebilirsiniz.
1 kupa (300-350ml) demleyeceğiniz zaman, şu şekilde yapabilirsiniz,
suyu kaynatın ve bir iki dakika dinlendirin
French press e iki tatlı kaşığı (12-18gr) kahveyi koyun
Dinlenen suyun bir miktarını kahvenin üzerine dökün. kahvenin üzerini çok az kapatacak kadar yani ve 30 saniye kadar bekleyin sonra kalan suyu döküp demlemeye bırakın.
Orta halli bir kahve için 3 dakika, benim gibi sert içim seviyorsanız 4 5 dakika demleyip kolu yavaşça sonuna kadar aşağı bastırın. Afiyet olsun.
Keyif kahvesi içiyor iseniz yanında tatlı bir şeyler yemek lezzetini artıyor. Fransa`da pasta ile içerken kahve bedavaydı, kahve biter bitmez hemen yenisini dayıyorlardı, meğerse daha çok yiyelim diyeymiş *
Hayır isot.
en lezzetli kahvedir. bir iki kere içtiğiniz zaman başka bir şey içmek istemezsiniz ve hemen alışırsınız. şeker, süt vb. ilave etmeden sade içiniz. yöresel kahveleri ise denemenizi öneririm, eminim damak tadınıza uygun bir kahve bulursunuz.
bi çok sikko markaları denemiş biri olarak şu anda kahve dünyasının kahvesini içmekteyim ve gayet de başarılı buldum. ne sert ne hafif tam ortası valla. tavsiye ederim.

(bkz: kahve dünyası)
bir içecek.

ekseriyatı french press içerisinde servis edilse de demlenmiş olanı makbuldür.
demlenmiş olanı tabi ki filtre kahve makinesinde yapılır. bekleme süresi uzadıkça tadı acılaştığı için müesseselerde yapımı tercih edilmez. sipariş üzerine yapıp getirenleri ise her yerde bulunmaz.

colombian supremo, Guatemala, Brazil gibi türleri vardır. hepsi ince olarak öğütülmüş kahvelerdir. farklılıkları kahvenin içerdiği asit oranı ve aromalarından gelmektedir.

hepsini dene, tarafını seç.
Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin bir filtreden süzülen su yardımıyla demlenmesi sonucu elde edilen kahvedir. Suyun filtreden geçerek kahveyle buluşması ve damla damla hazneye dökülmesi nedeniyle bu yöntemle hazırlanan kahveye 'filtre kahve' ya da 'damla kahve' denilmektedir.
french press ile de benzer tadı elde edebilirsiniz.
ama kahve makinesiyle bir baska olur.

french press sallama çaysa, makine halis mulis demleme çaydır.
kokusu oldukça keskin, tadı muazzam, final gecelerinin can yoldaşı kahve çeşitlemesi. kendisini makine aparatı olmadan da içebilirsiniz. oldukça orijinal olur. şöyle ki;kupanızın yaklaşık 1/5'ini filtre kahve ile doldurursunuz, ardından 95c suyu ilave edersiniz. tabi filtre kahve suyu yeyince şahlanır adeta.1 2 dakika bekledikten sonra dibine çöker ve afiyetle yudumlarsınız.**
Kahvelerin hasıdır. Ele ayağa düşürdüler ama.
kahve pişirmenin 4 yolu vardır;

1- french press (kimikleri bunu filtre kahve zanneder ki yanlıştır. hani şu kafelerde önünüze gelen üstten basmalı bir zımbırtı var ya o işte)
2- filtre kahve
3- kahve makineleri(espresso makineleri yani)
4- türk kahve pişirme yöntemi (insanların türk kahvesi dediği şey)

bu dört kahve pişirme yöntemi için kavrulmuş kahve çekirdeklerinin farklı boyutlarda çekilmesi gerekir.

1- french press için; kalın
2- filtre kahve; ince (kağıt filtre ya da kendinden filtreli makine için biraz değişir ayar)
3- espresso makineleri için; çok ince
4- türk kahve pişirme yöntemi için ise çok ama çok daha ince çekilir kahve ve pudra kıvamına getirilir neredeyse.

bu 4 yöntemde de amaç sıcak suyun içerisinde kahve çekirdeğini demlemektir esasında.

filtre kahveyi lezzetli yapan en son şey belki de onu demleme yöntemidir. yani sizin kahve çekirdeğiniz ve suyunuz iyiyse french press ile demlenen kahve de filtre kahve ile aynı lezzeti verir. bazı arkadaşlar suda çözünebilen paket kahvelerle filan kıyaslamışlar ama onlar çok farklı bir şeydir. o paket kahveler demlenmiş kahvenin tekrar kurutulup toz haline getirilmesiyle ve sonra da tekrar sıcak suda çözünerek içilebilmesi prensibiyle satılan kahvemsilerdir.

yukarıda bahsettiğim ilk 3 yöntem de çekilmiş kahve çekirdekleri arasından sıcak su geçirilir. türk kahvesinde ise soğuk suya konan çekilmiş kahve çekirdekleri sürekli karıştırılarak tadı suya geçirilir. ben sevmem türk kahvesini, kendi adıma çekirdeğin aromasını bozduğunu düşünürüm. ben sert kahve istediğimde tercihim espresso olur.

filtre kahvelerin tadı kullandığınız çekirdeğe göre değişecektir. benim şahsen hem french press ile hem de filtre kahve makinası ile yapıp da en sevdiğim kahve guatemala' dır. bunun dışında starbucks, gloria jeans gibi yerlerde hem yöresel kahve çekirdekleri, hem de bu yerlerin kendi özel harmanlarını bulabilirsiniz. emin olmamakla birlikte fiyatını göz önüne aldığımda kahve zincirlerinde satılan filtre kahveler en vasıfsız kahve çekirdeğinden yapılmaktadır. gerçekten kahve ile ilgileniyor, kahve kültürü konusunda gelişmek istiyorsanız kanımca french press kahveleri deneyin. böylece hem farklı farklı kahveleri denemiş olursunuz hem de her biri masanızda, gözünüzün önünde demlenmiş olacağından kokusunu, aromalarını keşfedebilirsiniz.

edit: başlığı okurken şunu fark ettim ki pek çok kişi suda çözünebilir kahveyi öğütülmüş kahve sanıyor. hatta orada öğütülmüş o kahve direkt midenize giderken bund akahve filtrenin içinde kalır dolayısıyla bu daha az zararlıdır mideye diyen var. alakası yok.
suda çözünebilir hazır paket kahvenin yapılışını örnekle şöyle açıklayayım;
filtre kahve makinasında kahve yaparsın. bir bardak alırsın. aldığın o bir bardağı kurutursun(tabii evde yapamazsın da işte yapılışı böyle aslında) kuruttuğun o kahveyi toz haline getirir bardağa doldurursun.(tabii ki ilk başta 1 bardak olan kahvenin miktarı aynı kalmaz) kahve içmek istediğin zaman o bardaktan 1 çay kaşığı kahveyi alıp sıcak su dolu başka bir bardağın içine atarsın ve karıştırısın. al sana kahve, tabii artık ne kadar kahve denirse. o yüzden etrafınızda 3' ü 1 arada içip de kendini kahve tiryakisi olarak tanımlayan özentiler varsa gülün geçin. her şeyden önce kahve tiryakisi olmak iyi bir şey değildir. bağısaklar tarafından suyun emilmesine neden olur ki bu kabızlığa hatta hemoroide yol açabilir. günde 3-4 espresso içmeden duramam diyorsanız ciddi bir tiryakisiniz demektir ve beni dinleyin, azaltın.
kahve; tutkudur, şehvettir, keyiftir, kültürdür... farkına vararak, keyfini çıkararak ama abartmadan tüketiniz.