bugün

/41
türk standartlarına göre hoşgörülebilecek filmdir. hollywoodla tabiki kıyaslanamaz. bundan sonrakiler için öncü kabul edilebilir.
osmanlı savaşlarının önemli unsurlarından olan osmanlı tokadı ve mehter takımı kullanılsaydı çok daha iyi olurdu.
Dün sinemada izledim. Yanlışlıkları olsa bile emek verilmiş o kadar. Tarihimizi unutmamamız gerektiğini bir daha anlatan filmdir. Tüm emeği olanlara teşekkürler.
filmde mehter marşı yok diyenlere; mehter marşı 1700'lü yıllardan sonra ortaya çıkmıştır.
gugıllayarak edinilen bilgilerin bi' çoğu yanlış.
1.bölüm olarak sürükleyici bir film. olmamış diyenlere inanmayın mutlaka izleyin.
Not:Ara verdik ikinci bölümü sabırsızlıkla bekliyorum.
kesinlikle etkiyelici bir film. olmamış değil çokta güzel olmuş. türk tarihi konusunda yapılan en iyi filmdir.
eksileri

-lağımcıların olduğu sahneler dışında göze çarpan bir oyunculuk maalesef yok ayrıca diyalogların yetersiz olması filme konsantre olmayı fazlasıyla engelliyor.
-sahneler arası kopuklukların filmin süresine bağlıyorum;insanlık tarihinin en önemli savaşlarından biri olan ve savaş aksiyonu dışında strateji ve konuşlandırmanın önem arz ettiği istanbul!un fethini iki/üç saate sıkıştırılmış olması filmin anlaşılırlığını aşağıya çekiyor.şahsi fikrim,iki partlık film olsa senaryo daha sağlam olurdu.
-ses miksaj'ı düzenliyen kişi veya kişilerin yetersiz olduklarını söyleyebilirim..yahu kılıç sesleri,top patlamaları,savaş sırasında ki bağrışmalar görüntüyle uyumlu değildi.ya sesler olması gerektiğinden önce ya da sonra geliyordu.
-efektler hakkında fazla söze gerek yok;olmamış.bunu derken kıyasladığim filmler holivud dan çıkanlar yoksa kara murat serisinden bahsetmiyorum.

artıları

+şimdi işin gerçeği şu;filmin bütçesi* 17 milyon dolar olan ve konusu savaşşş olan bir film için fazlasıyla iyi lakin bu bütçeyle izleyeni sarsacak bir film yapmak mümkün değil.

son olarak;filmi beğenmedim.*
kim ne derse desin izlenmesi gereken, türünün ilk örneklerinden biri olan filmdir benim için, iyi ya da kötü bir senaryo olsun, oyunculuk olsun desteklenmelidir..
şu an itibariyle recep ivedik 2 yi geçip 4. gününde yaklaşık 1. 5 milyon seyirciye ulaşmış kaliteli film.
nasıl bi milliyetçilik var bizde abi. anlamadım giti bu işi.
inşallah istenilen başarıyı gösterir.
4 günde 1 milyon 400 bin 351 kişinin izlediği film.
gayet başaralı bir iş çıkmış ortaya izleyin izlettirin derim.
devrim otomobili havasında bir filmdir.
gişede benzini biterse bir daha bunun gibi ve bundan kat kat daha iyi filmlerimiz olamayacaktır. destek verilmelidir.
bu kadar coşkuyla izleyip, hislenmelerimizin sebebi tabii ki de filme değil tarihimize, Fetihe verdiğimiz değerdendir, zira filmin üzerinden yaklaşık 20 saat geçmesi ve mantığın duyguların önüne geçme aşamasının başlamasıyla filmde ki eksiklikler de zihinde bir bir toparlanıyor.
son sahne tamamen çocuksu olmuş
dindarlığıyla anlatılagelen Ulubatlı nın aşka düşüp savaş anında bile boş anları, girdiği kılık sayesinde herkes tarafından oğlan sanılan sevdiceğinin yanında değerlendirmesi hiç hoş bir görüntü oluşturmuyor.
Eşi benzeri bulunmayan gemi yürütme planlarının ve sahnelerinin az bir vakte sığdırılıp kol bacak kopma ile tamamlanması ve amacın tam olarak verilememesi hayal kırıklığı..

eksiyi artıyı harcanan parayı zartı zurtu bir kenara bırakırsak,
Filmi izledikten sonra içimizde kalan biraz da;

"Ey Türk; üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe,
senin ilini ve töreni kim bozabilir. Titre ve kendine dön." değil midir?
görsellik açısından türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi filmi.
bunun haricinde fethi genel olarak güzel anlatmış, tarihi kaynaklara riayet etmiş, fatih'in atının yarısına kadar denize girmesine kadar bilgi içerikli bir yapım.
macar topçunun kızı hayali bir karakter.
gömülen osmanlı askerleri en beğendiğim sahnelerden.
istanbul'un üsten görünüşünü çok güzel tasvir etmişler.
ortodoks patrik çok koftiden bir karakter, yakışmamış.
ulubatlı gibi sembol bir isim harama uçkur çözmüş yakışmamış.

160 dakika konu güzel dahi olsa beni sıkar diye girmiştim, ama akıcı bir şekilde ilerliyor film.
çok güzel film ama çok daha güzel olabilirdi bu gerçek.
prensip olarak sonu belli filmlere gitmeyi tercih etmediğimden sinema da izlenmemesi gerektiğini düşündüğüm film.
(bkz: şu urban ı bi öldüremediniz)
eleştiriler yapılmış, ölçülmüş biçilmiş negzel. sonuçta sinema bir sanattır ve sanat eserleri ancak iyi veya kötü eleştirilerek değer kazanır.

kişisel olarak söyleyeceğim tek bir şey var; neredeyse tüm savaş filmlerinde düşman ihtişamlı hatta belki gerçekte olduğundan bile daha güçlü gösterilip ondan sonra yok edilir. yendiğin düşmanı aşağılık, beş para etmez gibi gösterip kazandığın koca zaferi küçültmek işin tadını kaçırıyor.
bundan sonra devamlarının yapılabilmesi için gidip izlenmesi gereken film. konu ve kurgu olarak eksikleri olsa da bu türde türk yapımı ilk film olması nedeniyle hoş karşılanmalı.
filmin süresini kısaltmak, ama hiç bişe atlamak istemedikleri için kopuk kopuk, bir ordan bir burdan çok sahne var. ayrıntıları bilmeyen seyircilerin noldu şimdi dediği çok oldu.

--spoiler--
-surların önünde hendeklerin olmamasını maliyetten kısma olarak yorumladım. çünkü nasıl surlar yüksekliğiyle ünlüyse, hendekler de derinliğiyle ünlüydü.

-gerçekte o büyük topun çizimini, ölçülerinin belirlenmesini fatih bizzat kendisi yapmıştır, bunu dökmeyi ve o büyüklükteki topun kimyasal bileşimini bizim topçular başaramamış hatta sultana bu büyüklükte topun dökülemeyeceğini söylemişlerdir. filmde gösterilen, adını unuttuğum yabancı topçu topları dökmeyi başarmıştır. filmdeki gibi toplar denenmeden direk cepheye götürülmedi tabi ki. bir kaç başarısızlığın ardından sorunsuz hale getirildikten sonra cepheye götürüldü. bunu da filmi kısaltmak için kullanmadılar sanırım.

-topçunun kızı çok güzeldi ama gereksiz bir karakterdi. hele sözde erkek kılığına girdiği sahne çok basit durmuş.

-fatih çok geri planda kalmış, özellikle birinci bölümde. evet filmde gösterildiği gibi tahtta çıktığında ona kimse güvenmiyordu, filmde diğer ülkelere nasıl ayar verildiği az çok gösteriliyor ama, o bitirici düşünceleri ve keskin zekası biraz daha ön plana çıkarılabilirdi.

-kuşatma da, taaruz planlarında da fatih'in nasıl karar aldığı neredeyse hiç gösterilmiyor. sadece haritanın üzerinde çalıştığı gösteriliyor. bir bakıyorsunuz hop gemiler karadan gidiyor, bir bakıyorsunuz kuleler geliyor. bunları karar veren bir fatih göremiyorsunuz.

-ulubatlının bayrağı diktiği sahne biraz daha kısa olsaymış daha vurucu olabilirmiş. salondan oha sesleri duyuldu sonlara doğru.
--spoiler--
insanların garip bir şekilde ideolojik tartışma(ma)lara girdiği filmdir.

fetih 1453ü boş boş eleştirenler var farkındayım ama gayet güzel yapılmış eleştirilere de "ecdadları yok onların", "tıynetsiz", "içimizdeki bizanslılar", "elin iskoçunu izlesinler zaten" diye karşı çıkanlara bir kaç soru:
1- ben bugün handcam ile istediğiniz gibi bir tarihin üzerine film çeksem ve siz gitmezseniz/beğenmezseniz yukarıdaki sıfatları üstünüze alacak mısınız?
2- hangi model beyin kullanıyorsunuz ki kişilerin beğenilerini ağzınızdan tükürükler saça saça etkileme gücünü kendinizde buluyorsunuz?
3- içimizdeki ahlak savunucuları aksoy kardeşlerin diğer yapımlarına baktı mı?
4- daha kaç kez başkalarının para kazanmasını can siperhane savunacaksınız?
5- filmi beğenenler değil, yukarıdaki şekilde eleştiri yapanlara bu ana kadarki sorular. ve tabii ki bu özet baabındaki soru da: beyinsiz misiniz?
(bkz: kayseri park)tan gece 01:00'da çıkmamıza neden olan filmdir.
sinema çıkışında izleyicilerin genelinden "bu filmi yabancılar çekseydi oscar'lık olurdu" yükselmesine sebep olan film.

ucuza kotarılmış bir yapım olarak göze çarptı. filme 4 kişi gittik.ilk yarı birisi uyudu resmen. arada dürtmesem horlayacaktı. tabi ki ilgi büyük, fes giyip gelen külhanbeyleri de salonda mevcuttu.

yerli yapım oldugu için değil, düzgün yapılmadığı için film eleştirilmektedir.

sinema yönünden mi? yoksa ideolojik yönden mi eleştirmeliyim? bilemedim.

--spoiler--
sinema yönünden bakarsak;

1- hiç bir filmde (paralel olarak; troy, cennetin krallığı) bu kadar uzun içses kullanılmamıştır.
2- senaryo resmen çekirge misali atlaya atlaya gitti.
3- olayların nerden nereye geldiğini yansıtmak isterken çekirgelerin istilası nedeniyle muallakta kalındıgından ahenk bozulmustur.
4- akıcı bir anlatıma sahip değil.
5- hele 3 ceneviz gemisinin nasıl donanmayı yarıp geçtiğini kesmişler(!)
6- mora savaşı birkaç çapulcu arasında geçmiş(!)
7- istanbul silüeti şahane idi (kaptın 10 puan)
8- teke tek dövüşler, özellikle ulubatlı hasan-fatih dövüşü harikaydı.
9- savaş kuleleri arka fondan ibaretmiş. (cennet krallığını izlerken bu bölümleri kaçırmışlar anlaşılan)
10- fatih'in haşmeti ortada yoktu.
11- mehter marşını hiç duymadık. yüreklendirmek adına bir defa davulları duyduk.
12- mum donanması yok
13- donanma haliçe geçti orda mahsur kaldı. anladık kı gemilerin haliç'e inmesi yetti. tırstı bizans.

ideolojik olarak;

kockoca fatih sultan mehmet, bırakın arastırma hsaplamayı sadece harita şeklindeki halılar üzerinde gezinip boş boş orduyu çayırlarda yatırdı. akşemseddin gelip bir üfledi pir üfledi. böylece canakkale geçilmez dedirten o ünlü maneviyatımızın nerden geldiğini de ögrenmiş olduk.
--spoiler--
filmi iyi kötü olarak değerlendirilmekten ziyade imkanı olanların, sinemaya gidenlerin, film arayanların izlemesi taraftarıyım çünkü;

bir dizi süresinde dizi bütçesinde çekilen filmler sırf para kazanmak için sinemalara sürüldüğü ve izlendiği ülkemizde,
bu kadar para ve emek harcanan filmler ilgi görür ve yapımcılarını zarar ettirmezse bundan sonra daha büyük bütçeli daha iyi filmler yapmak için
cesaret bulacaklar. daha iyilerini istiyorsak onlara cesaret vermeliyiz diye düşünüyorum.
kötü demekte haksız sayılmayız. zira bu kadar da olmaz dedirten çalıntı kısımlar vardı. evet şimdi spoiler zamanı ;

--spoiler--

--spoiler--

sayın senaristim de the tudors u izlemiş, hatta izlemekle kalmamış lağımcılar sahnesini birebir kopyalamış. hele orda iki askerin kendi aralarında şehid olursam yavukluma onuruyla öldüğümü söyle gibi laflar söylemesi ve bunu diyenin değil de mesajı iletecek olanın ölmesi de ayrıca gözlerden kaçmadı.

öte yandan halil paşa'nın da ihanet edip etmediği kesin bir dille yansıtılmamış. bana kalırsa final sahnesinde açık bir propaganda ve fatih'in çocuk sevgisi yansıtılacağına çandarlı halil paşa'nın fetihten kısa bir süre sonra nasıl idam edildiği gösterilebilirdi.
--spoiler--

--spoiler--

yine de kara murat filmleri ile kıyaslanırsa çağa ayak uydurma konusunda türk sinemasında büyük ilerleme sayılabilir. ileride daha güzel yapımları görmek isteriz. tarih filmi için konu bol ne de olsa. kürşad'ın çin sarayını basması ve 40 çerisi, kanuni sultan süleyman'ın viyana kuşatması benim aklıma ilk gelen örnekler.
yüzüklerin efendiside film. bu da film.
© copyright 2005 - 2026