bugün
- yakıştırdığım çiftler serisi 153
- sözlüğün vahşi kelebeğine eş arıyoruz20
- hangi yazarla çift olursunuz28
- üzülünce kime gidersiniz8
- silvermist sözlükten gitmesin kampanyası11
- sözlükte bile yalnız olmak10
- whatsapp telegram discord grupları sözlüğü bitirdi16
- ya bi siktirin gidin15
- sözlük çiftleştirme servisi11
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı21
- berna laçin'in gözaltına alınması41
- murat kekilli dinleyip intihar eden gençler3
- nick vermeden bir yazara seslen13
- ulu sözlük telegram grubu12
- erkeklerin sohbet muhabbet edememesi7
- sözlük yazarlarının eski sevgiliyi unutma süresi11
- hesabı siliyorum sözlük bir şey diyor musun19
- şapka takar mısınız12
- sözlükte sevgili yazar eksikliği9
- arkadaşlar ben de hesabımı siliyorum11
- bir erkeğe ilk adım nasıl atılır18
- mersin'in hristiyanları2
- fon skandalı önergesini akp ve mhp'nin reddetmesi5
- sarapci koala hatayi13
- istanbul12
- sözlükte eleştiri kaldıramayan küçük krallık19
- 2026 lisans kpss sonuçları8
- roma imparatorluğu nun yıkılış nedeni3
- ismet gurbuz'ün tırnakları4
- bakıp bakıp adım atmayan erkek17
- 2200 yılında nasıl görünürdüm4
- bir bela geliyorun profil fotosu4
- süpermarket dolabının arkasında 10 yıl ölü kalmak3
- ucan tekme atan hipopotam43
- roman karakteri olsaydınız hangisi olurdunuz16
- arkadaşlar sizce neyimi düşüreyim14
- sümüklü böcek çiftleşmesi6
- sezen taş7
- bakalım erkeğim beni kıskanacak mı ergensiliği4
- karton toblayan cocuga arkadan sımsıkı sarılmak5
- erkeklerin antidepresan kullanmaması3
- vahşi kelebeğim3
- yemek yedikten sonra kusmak9
- parcalandim toparlanamiyorum316
- tomtom mahallesi2
- nervionun beni engellemesi10
- cemil tugay11
- sinek as5
- yazar fake mi diye arkadaşlarına mesaj atmak35
- atilla taş'ın kızı hayatını kaybetti3
yazgıcılık, kaderciliktir..olan biten herşeyin önceden kaderde belli olduğunu ve insan eylemlerinin bunu değiştiremeyeceğini savunan felsefik akımdır..
(bkz: kadercilik)
Fatalizm, cebriyye, kadercilik, yazgıcılık veya sabitkadercilik adlarıyla da bilinmekte olup, her şeyin önceden doğaüstü bir güç tarafından belirlenmiş olduğunu ve kimsenin bu belirlenmiş yazgıyı değiştiremeyeceğini ileri süren görüştür.
Fatalizm anlayışına göre, insan istesin istemesin, olaylar kendi iradesinden başka bir iradenin yönlendirdiği yönde gelişir ve insan iradesiyle ne kadar çaba harcarsa harcasın, sonuç daima üstündeki o iradeye göre gerçekleşir. Fatalizm determinizmi ve nedensellik kuralını ve insanın iradesinin özgür olduğunu kabul etmez. Bu anlayışa göre insan sevap ve günah işlemeye zorunludur ki, böylece sorumluluk da ortadan kalkmaktadır. insanın tüm eylemleri bir başka irade tarafından düzenlenmiştir. Daha açık bir deyişle, Tanrı'nın iradesi dışında irade yoktur, insandaki irade de Tanrı'nın iradesinin tecellisidir. Bu duruma göre, varlıkların ezelden ebede kadar yaptıkları her şey, otomatik bir faaliyet olup, varlıklar birer otomat, birer kukla durumuna düşmektedirler. Tanrı'nın varlığını kabul etmekle birlikte, evrende nedensellik kuralının geçerli olduğunu ve ruhların ilahi irade yasaları'nın gerekleri dahilindeki gelişimlerini özgür iradeleriyle belirlediklerini kabul eden neo-spiritüalistler fatalizmi bir hakikat yolu olarak görmezler.
Fatalizm anlayışına göre, insan istesin istemesin, olaylar kendi iradesinden başka bir iradenin yönlendirdiği yönde gelişir ve insan iradesiyle ne kadar çaba harcarsa harcasın, sonuç daima üstündeki o iradeye göre gerçekleşir. Fatalizm determinizmi ve nedensellik kuralını ve insanın iradesinin özgür olduğunu kabul etmez. Bu anlayışa göre insan sevap ve günah işlemeye zorunludur ki, böylece sorumluluk da ortadan kalkmaktadır. insanın tüm eylemleri bir başka irade tarafından düzenlenmiştir. Daha açık bir deyişle, Tanrı'nın iradesi dışında irade yoktur, insandaki irade de Tanrı'nın iradesinin tecellisidir. Bu duruma göre, varlıkların ezelden ebede kadar yaptıkları her şey, otomatik bir faaliyet olup, varlıklar birer otomat, birer kukla durumuna düşmektedirler. Tanrı'nın varlığını kabul etmekle birlikte, evrende nedensellik kuralının geçerli olduğunu ve ruhların ilahi irade yasaları'nın gerekleri dahilindeki gelişimlerini özgür iradeleriyle belirlediklerini kabul eden neo-spiritüalistler fatalizmi bir hakikat yolu olarak görmezler.
bir felsefe mesleği, kadercilik. Fatalizmde, bütün olaylar tek ve tabiatüstü bir sebeple önceden tespit edilmiştir. Bundan kaçınılmaz, insan iradesi bunda bir şey değiştiremez.
hayatınızda neden olduğunuz rezillikleri, pislikleri, kötü olayları ve boklukları atmanız için biçilmiş kaftan; bok çuvalı..
maddi olaylar serisine insan iradesinin hiçbir şekilde müessir olamayacağına nazariyesini ileri süren gayri ilmi bir felsefi cereyan. buna göre insan iradesi diye birşey yoktur. fikirleri cebriyye ile aynıdır. bu akıma inananlara fatalist denmiştir.
insanların olup biten olaylara hükmedemeyeceğini savunan felsefi akım. buna göre kader önceden belirlenmiştir ve bunun önüne geçilemez.
olaylara insan üzerinde bulunan irade yön verir.insan istediği kadar mücadele etsin hep kaybedecektir düşüncesi, bu akım'ın temelini oluşturan unsurlardandır.
olaylara insan üzerinde bulunan irade yön verir.insan istediği kadar mücadele etsin hep kaybedecektir düşüncesi, bu akım'ın temelini oluşturan unsurlardandır.
evrenin ve insanın ne yapacağı ne olacağının önceden belirlenmiş olduğunun savunusudur. nedensellikten farklı olarak neden ve sonuç belli olmadığından koşular değiştirilemez ve kader ne ise yaşanır düşüncesini savunur.
Her şeyin alın yazısına göre önceden belirlenmiş olduğuna, insanın önceden belirlenmiş olan alın yazısını değiştiremeyeceğine inanan dünya görüşüdür.
(bkz: kaderci jacques ve efendisi)
kaderin değiştilemeyeceğini savunan görüş.
lakin;
islam inancına göre insanoğlu imtihandadır. imtihana giren bir aday dilediği salonda imtihan olamaz. imtihanı istediği saatte başlatamaz ve sona erdiremez. soruların puanlamasını kendi tayin edemez. bütün bunlar, onu imtihan eden kimsenin tayini ve tespiti iledir. fakat, imtihan başladıktan sonra, cevapları dilediği gibi verir. imtihan süresince kendisine müdahale edilmez. aksi hâlde buna imtihan denmez. insanın kaderini belirleyen husus, verdiği cevaplardır. tanrı, insanın iradesini yok saymıyor. o halde, insanlar, kendi kaderlerini kendileri belirlerler.
lakin;
islam inancına göre insanoğlu imtihandadır. imtihana giren bir aday dilediği salonda imtihan olamaz. imtihanı istediği saatte başlatamaz ve sona erdiremez. soruların puanlamasını kendi tayin edemez. bütün bunlar, onu imtihan eden kimsenin tayini ve tespiti iledir. fakat, imtihan başladıktan sonra, cevapları dilediği gibi verir. imtihan süresince kendisine müdahale edilmez. aksi hâlde buna imtihan denmez. insanın kaderini belirleyen husus, verdiği cevaplardır. tanrı, insanın iradesini yok saymıyor. o halde, insanlar, kendi kaderlerini kendileri belirlerler.
insan yaşantısını, sonlandırabilecek türden sosyolojik baskıların çıkış noktasıdır. özellikle primitif coğrafyalarda, insan yaşamına darbe indirebilmektedir.
örneğin; hindistan'da; geçtim bir kadının eşinden ayrılmayı talep edebilmesini olanaklı kılmayı; ondan boşanmaya dair bir dilekte bile bulunamıyor! hatta bu kadın, kocası yaşamını yitirdiğinde, onunla birlikte elleri ve kolları bağlanarak "yakılmaya" razı olmaya zorlanıyor.
örneğin; hindistan'da; geçtim bir kadının eşinden ayrılmayı talep edebilmesini olanaklı kılmayı; ondan boşanmaya dair bir dilekte bile bulunamıyor! hatta bu kadın, kocası yaşamını yitirdiğinde, onunla birlikte elleri ve kolları bağlanarak "yakılmaya" razı olmaya zorlanıyor.
Herseyin onceden dogaustu bir guc tarafindan belirlenmis oldugunu ve kimsenin bu yazgiyi degistiremeyecegini savunan gorustur. OZGURLUGU KABUL ETMEZ. Bir hayli kadercilik midir evet.
kadercilik gibi bir kelimeye denk gelse bile. Aslında kadercilikten ziyade, boşvermişliktir. hiçbirşey yapmayı sevmeyen insanların sıkışınca can simidi olarak kullandığı bir kelimedir.
kadercilik nedirin tanımıdır. insanın kendisi için belirlenmiş olanın dışına cıkmasının mümkün olmayacağını bu yüzden hiçbir ahlaki sorumluluk taşıyamıcağını savunan görüştür.
Bu akım toplumumuzda çok faZladır, bir başarısızlık ta insanlar kendilerini ya da çevredekilerinden çok kaderi alakadar eder önce.
(bkz: kadercilik) tam bir zehirdir. bir insanın gelişimindeki en büyük engellerden biridir.
günümüzdeki insanların başına adeta bela olmuş boktan bir akım.
felsefede bütün olan bitenleri, kaderin önceden tespit ettiğine ve bunların değişmeyeceğine inanan bir görüştür. evet.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar