bugün

F-35 Müşterek Taarruz Uçağı adı ile tanıtılan ve ismi Lightning II olacak olan 5. nesil savaş uçağıdır. üretimi türkiye ile birlikte amerika, ingiltere, italya, hollanda, kanada, avustralya, danimarka ve norveçin katıldığı tek motorlu en güçlü uçak ünvanının yanı sıra sesten hızlı uçması ve radarda görünmezlik gibi özellikleri olan uçaktır.
ülkemizde aselsan, havelsan va tai ile birlikte toplam sekiz firma üretimine yardımcı olacaktır.
iki kelimeyle rüyalarımdaki,programda bazı Türk firmaların yer alması grur verici http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/4720517.asp?m=1
lockheed martin'in jsf (joint strike fighter) projesi dahilinde geliştirdiği ilk bakışta f-22'leri andıran, yeni savaş uçagı(eski x-35). ilk uçuşunu 2006 sonlarında yapması, 2011 gibi de tanıtılması planlanıyor.

adını eski P-38 Lightning'lerden alan tek kişilik ve tek motorlu olan bu uçak BAE Systems ve Northrop Grumman'ın yardımı ile abd, ingiltere ve bir kaç müttefik ülkenin(içlerinde türkiye de var) fonlamasıyla üretilmiştir.

f-16'ların yerine geçmesi planlanan normal modelinin(F-35A) yanı sıra dikey iniş-kalkış yapabilen ingiliz harrier'ların ve amerikan hornet'ların yerini alacagı söylenen bir modeli de vardır(F-35B, eski x-32).

2002 yılında 175 milyon dolar ile jsf projesine, üçüncü dereceden ortak olan türkiye -yamulmuyorsam- 2012 gibi 120 tane f-35A'yı turk hava kuvvetleri filosuna katmayı planlıyor.
çizgi filmlerde gördüğüm, helikopter gibi yavaşça yere alçalabilen, yeni bir ihaleyle 11 milyar $ karşılığında ABD'den alacağımız ve en büyük savunma yatırımımıza neden olacak uçak
tek kişilik, saatte 2000 km hız yapabilen bir müşterek saldırı uçağıdır. saniyede 200 metre tırmanma kapasitesine sahiptir. en yüksek çıkabildiği irtifa da 15000 metredir. menzili 1000 metre olan bu müşterek saldırı uçağının en büyük özelliklerinden biri de radarda görünmemesidir. ancak f-22ler kadar görünmezlik yeteneği yoktur. bombardıman, keşif ve saldırı uçaklarının yaptığı bütün görevleri başarıyla yerine getirebilmektedir. türk silahlı kuvvetlerine 2012 yılından itibaren 100 adet alınması planlanmaktadır. mevcut olan f-16ların yerini dolduracak olan f-35ler türk hava kuvvetleri'nin gücüne güç katacaktır. (mevcut f-16lar da envanterdeki yerlerini koruyacaklar, ancak artık övünülen uçakların başında f-35 gelecek)
bursanın modası geçti şimdi izmir moda. izmirin bağrından çıkan süperhipersonik uçak. uzun pazarlıklar sonucu izmirin plakası verilmiştir modele.
amerika'dan bir sürü alacağımızın söylendiği uçak. iyi bi şeye beziyo.

(bkz: her bokun otoritesi olan adam)
bu uçağı bir cümleyle tarif et derseniz: f117, harrier ve f16 nın bir karışımı olarak tanımlayabiliriz. ayrıca görünüş itibari ile Messerchmitt 163 e baya bir benzemektedir..

dikey iniş/kalkış yapabilmekle beraber bombardman ve savaş uçağı olarak tasarlanmış olup radarda görünmesi epey bir zordur. bu arada 2000km yapıyormuş bu alet..
100 adet almayı planladığımız uçak.
http://www.ntvmsnbc.com/news/389309.asp
elin sikiyle gerdege girmektir. uçak iyidir güzeldir de türk malı değildir. ayrıca amerika uçağın yazılım kodlarını türkiyeye vermeyi reddetmektedir. yani aldığımız taktirde uçağı geliştiremeyeceğimiz gibi bu uçak herhangi bir savaşta düşman ülke uçaklarını dost olarak görme potansiyelini barındırmaktadır.

edit:hatırlarsanız aynı şey türkiye nin f16 ları aldığı yıllarda da olmuştu. nato ya göre programlanan uçaklar ege semalarındaki yunan uçaklarını dost olarak görmüştü..
die hard live free filminde john mcclane in tek başına hacamat ettiği, havada asılı kalarak yuh dedirtmiş uçaktır.
Bazi entrylerde Ingiliz Harrierleri ile karistirildigini anladigim , ancak Ingiliz Harrierleri ile ayni sekilde kalkabildigi icin bu karistirmayi anlayisla karsiladigim ucak.
havada kalma işini lift-fan'ı ile yapan uçak.
türkiye'nin deniz kullanımına açık ve ilk deniz-hayalet uçağı olan f-35c versiyonunu alacağı uçak.
locationu olmayan asl
çok amaçlı saldırı uçağı. 2040'lı yıllarda en çok kullanılan savaş uçağı olması bekleniyormuş.
"almayı planladığımız uçak" diye bilmeyenlerce tanımlanan uçak.

almayacağız! biz de üreteceğiz!

bak isminde ne yazıyor? "müşterek" yani bazı parçalarını biz bazı parçalarını abd üretecektir. ha, abd'nin katılımı daha yüksektir; diyecek birşey yok. ancak, bizim de payımız büyüktür. jsf yüzde yüz TÜRK uçağının ilk adımıdır.
en son olarak havadayken yakıt ikmali testleri yapılmış olan savaş uçağı. bu test türbin testi kada önemlidir, çünkü f-35 tüm silahlarını gövdfe içinde taşıdığından fazladan bir yakıt deposu yoktur.
ne halt etmeye alacağımızı anlamadığım uçak. bak adında joint yazıyor, müşterek diyor, senin benim vergilerimle alınacak, borcumuza borç eklenecek diyor.
adı joint, çünkü abd, bu uçağı donanma, hava kuvvetleri ve deniz piyadelerinin hepsinin kullanacağı bir makine olarak ısmarlamış. temelde bir donanma uçağı. en büyük özelliği kalkış ve iniş sistemleri.
peki bizim nasıl bir donanma stratejimiz var ki uçak gemilerine, helikopter gemilerine, deniz aşırı donanma filolarına ve küçük askeri üslere (yani sonuçta okyanus ötesi bir savaş gücüne) uygun bu uçaktan 100 tane ısmarlamışız? kısaca soruyorum, napıcaz lan biz bu uçakları?! bizim nasıl bir hava kuvvetleri stratejimiz var? deniz aşırı işgal ya da saldırı planımız mı var? ırak dağındaki iki üsse bomba atmak için iki sene dil döken ülkemde 100 tanesi 11 milyar dolara gelen bu uçakların ne işi var? hastanesine ilaç bulamayan bir devletin bu projede taşeron ve enayi müşteri olmasıyla gurur duymak nedir?
bir şey işe yarayacaksa alınır. bu uçakları almak isteyen hükümet ve bu uçaktaki payımızı öve öve bitiremeyenler, sonuçta bu 100 uçağın ne işe yarayacağını hiç düşünmüşler mi acaba? yunanlara veya pkk'ya karşı mı? kıbrıs'ı savunmak için mi? sırtımıza havucu bağlayanın yemek takımına özenmeyi bırakın.
tsk'ya 2014 yılından itibaren teslimatına başlanacak savaş uçağı.
2048'e kadar dengi yapılamayacak olan savaş uçağı.

edit: eksiden anladığım kadarıyla lockheed martin'in rakip firması sözlükte. aman diyeyim.
3 ayrı versiyonu olan uçaklardır, bizim ise dikine kalkış özelliği olmayanını almayacağımız uçaktır. bu sebepledir ki, bir de uçak gemisi verin denilmiyordur. Eurofightter typhoon'a göre teknik olarak üstün olan uçaktır, zira bunu nereden anlıyoruz? daha şimdiden birden fazla revizyonunun yapılmış olmasından. uçak ilik versyionunda beklentilerin gerisinde kalmıştır. f 35 asla bir f 22 değildir ama, güzel de bir uçaktır. geleceğin iha'lar olduğu düşünülünce ve çevremizde yakın gelecekte başka f 35 alıcısı da olmadığını düşünürsek gayet mantıklı bir seçimdir.
ilki 2015'te türk hava kuvvetleri envanterine girecektir.

ayrıca, abd bizden yaklaşık 5 yıl evvel bu kuşa sahip olacaktır.

ilk uçuş denemesi yapılan prototipinin üzerindeki 10 ülkenin bayrakları içinde türk bayrağı da vardır.
ancak başka bir f35 tarafından düşürülebilecek uçaktır.
1. ana jet üssünde askerlik yaparken ocak'a kadar, pilotların dilinden düşmeyen uçaktı.

lakin türkiye'ye gelecekler, olduğu yerden kalkan uçaklar değil. f-35'lerin olduğu yerden kalkan versiyonlarını sadece abd kullanıyor.

bu uçakların gelişi ile birçok f4'ün de envanterden çıkarılacağı söyleniyor. zira şimdiden bazı f4'ler maket olarak içi boşaltılmış şekilde kullanımdan çıkarıldı. ayrıca pilotlar çokça şikayette bulunuyordu. parça beklerde yeni parçalar yerine hep eski parçaların kullanıldığından dolayı. zira f4'lere çok fazla yatırım yapılmadığı da bariz gözlemlediğim bir hadise idi. değiştirilen parçaların daha yeni olmadığı gülüp geçilen bir hadise idi. bu bağlamda yakın zamanda f4'lerin envanterdeki etkinliğinin düşeceğini söyleyebilmek mümkün.

ayrıca abd'nin avcı uçakları şimdilik hornetler. lakin bu durum da değişecek. türkiye'nin de şu an için bombardımanlarda daha çok f4'ler, her tür operasyon için ana uçakları da f-16'lar. lakin 100 büyük bir rakam. bu minvalde f-16'ların da uzun vadede sayısal etkinliği düşecek gibi görünüyor.