bugün

Bu sözcük halk arasında sara; adıyla tanınır. Epilepsinin ne olduğunu anlayabilmek için beyni bir bilgisayar gibi düşünmekte yarar vardır. Beyin hücreleri de bilgisayar parçaları gibi birbirleri ile bağlantılıdır ve haberleşmek için küçük elektriksel uyaranlar kullanırlar. Bazen beyinde normal olmayan bir elektriksel aktivite oluşur ve bu olay çocuğun nöbet geçirmesine neden olur.
Bu olay belirli aralarla tekrarlanırsa o kişi de epilepsi var demektir. O halde nöbet, beynin kuvvetli ve hızlı bir elektrik akımı ile kaplanması sonucu oluşan kısa ve geçici bir durumdur, ruh ya da akıl hastalığı değildir ve bazı nadir durumlar dışında zeka geriliğine yol açmaz.

Epilepsiye yol açabilen nedenler

Çoğunlukla epilepsinin bir açıklamasının bulunamaz. Çocuklarda epilepsiye en sık yol açan nedenlerişöyle özetleyebiliriz.
Doğuştan gelen hastalıklar: Kromozom hastalıkları, yapım maddeleri ile ilgili değişiklikler içeren metabolik hastalıklar, bazı enzim eksiklikleri gibi doğuştan gelen nedenler.
Gebelikte bebeğin beyin gelişimini etkileyen mikrobik hastalıklar, annenin ilaç ve alkol alımı.
Doğum sırasında meydana gelebilecek beyin zedelenmesi, kanaması ve beynin oksijensiz kalması.
Doğum sonrası menenjit, beyin iltihabı.
Kazalara bağlı beyin zedelenmesi.
Beyin tümörleri.
Uzun süren ateşli havaleler.

Bazen nöbetler, olaydan yıllar sonra ortaya çıkabilir. Bir çok vakada da nöbetlerin nedenlerini en modern araştırma yöntemleri ile dahi bulabilmek mümkün olmayabilir.

Epilepsi nöbetleri nasıldır?

Elektriksel bozukluk eğer beynin sadece bir kısmını etkilerse "parsiyel nöbet" dediğimiz nöbet tipi oluşur. Parsiyel nöbetlerin en sık görülen türü şuur kaybı ile birlikte olan "kompleks parsiyel nöbet"lerdir. Kişi sersemlemiş ve şaşkın bir haldedir, gözlerinin önünde benekler görebilir, kulakları çınlayabilir, mide bulantısı olabilir, elbiselerini çekiştirebilir, ellerini kollarını anlamsızca oynatır ve yaptıklarının farkında değildir. Genellikle nöbet geçtikten sonra da olanları hatırlamaz.

Başka bir parsiyel nöbette belli bir kas grubunu (örn: bir kolu veya yüz yarısını) kontrol eden beyin bölgesinin etkilenmesi ile olur. Nöbet esnasında sadece o kas grubu etkilenir ve kontrol edilemeyen hareketler yapmaya başlar, bu olaydan başka hiçbir kas grubu etkilenmez ve şuur kaybolmaz (basit parsiyel, fokal motor nöbetler).

Bütün beyin etkilendiğinde ise sonuç jeneralize nöbettir. Jeneralize nöbetin bir çeşidi jeneralize tonik-klonik nöbettir (grand-mal). Grand-mal nöbet geçiren bir kimse aniden şuurunu kaybeder ve yere düşer, kasları kasılır sonrada bütün vücudu sarsılmaya başlar, ağzından köpük gelebilir, dilini ısırabilir, idrar ve kakasını kaçırabilir, dudaklarında, yüzünde, ellerinde morarma olabilir. 1-5 dakika sonra çırpınma hareketi durur, arkadan bazen uyuklama veya yorgunluk dönemi başlar, bundan sonra kalkıp daha önce yaptığı işine devam eder.

Başka bir jeneralize nöbet tipi dalma (absans, petit-mal) nöbeti olarak bilinenidir. Bu nöbet o kadar kısadır ki, hissedilmeden geçebilir. Absans nöbeti geçirenler hayal kuruyormuşcasına çevrelerine birkaç saniye anlamsız gözlerle baktıktan sonra yaptıkları işlerine devam ederler. El kol hareketi yoktur, kişi kısa bir zaman için şuurunu yitirmiştir. Tedavisiz kalırsa bir gün içinde defalarca tekrarlayabilir. Bu tip nöbetler çok kısa süreli olduğundan aile tarafından pek önemsenmeyebilir veya farkedilmeyebilir.

Nöbetlerin peşpeşe gelmeleri haline status epileptikus denir. Hayati tehlikesi olan bu durumda hastanın acilen hastaneye kaldırılması gerekir.

Her epilepsi nöbetinde şuur kaybı olmayabilir. Bazı nöbetler de sadece uykuda görülebilir. Burada anlatılanlar en sık görülen nöbet tipleridir. Epilepsinin başka tipleri de vardır.

Nöbet anında yapılması ve yapılmaması gerekenlere ilişkin bazı basit kurallar

Büyük bayılma şeklinde nöbet geçirmekte olan çocuğunuza yapılacak şey onu olabilecek zararlardan korumak ile sınırlıdır.
Sakin olun, çocuğun yanından ayrılmayın, yardım gerekiyorsa bir başkasını bu işle görevlendirin.
Çocuğu yere yatırın, etrafındaki sivri maddeleri ortadan kaldırın.
Çocuğu yan döndürüp tükrüğünün dışarı akması ve daha rahat nefes alıp vermesi için başını hafif yana arkaya eğin.
Elbiselerini gevşetin, şayet takıyorsa gözlüklerini çıkartın, hastanın dilini ısırmasını engellemek amacıyla elle veya bir cisimle çeneyi açmaya çalışmayın, ağzına hiçbir şey koymayın. Ancak ağızdaki yiyecek maddelerinin çıkartılması yararlı olur.
Üzerine su dökmeyin, zorla nefes aldırmaya çalışmayın, çocuğu sallayarak ya da yüzüne vurarak, bazı maddeler koklatarak uyandırmaya çalışmayın.
Nöbet esnasında ilaç vermeye çalışmayın, doktorunuzun önerileri dışında kendi kendinize nöbetin geçmesine yönelik hiçbir şey yapmayın.
Unutmayın ki nöbet sonrasında çocuk yorgun, ne yaptığını bilmez haldedir, bu aşamada elinizden geldiğince sakin bir şekilde teskin ederek bu durumun düzelmesini bekleyin, güven verici olun.
Nöbetler hakkında verebileceğiniz tüm bilgiler hem çocuğunuza, hem de doktorunuza yardımcı olacağından dikkatli bir gözlem daha sonra doktorunuzun sorularını cevaplamada çok işe yarayacaktır.
Akıllıca gözlemek akılsızca müdahele etmekten daha yararlı olacaktır.
Nöbet 10 dakikadan uzun sürerse ya da kısa bir süre sonra tekrarlarsa doktorunuza haber verip tavsiyelerine uyun ya da en yakın sağlık merkezine başvurun.
Unutulmamalıdır ki tehlikeli görünümüne rağmen epilepsi nöbeti öldürücü değildir.

kaynak: http://www.hastarehberi.c...ye3/epilepsi.htm#Epilepsi
Dostoyevski'nin en basarılı eserlerini epilepsi nöbeti geçirdikten sonra yazdığını öğrendikten sonra acaba ben de nöbet sonrası yaratıcı olur muyum diye beni düşündüren;bir zamanlar yolda yalnız yürüyememe sebebim olan,ilac tedavisiyle herseyin kontrolum altında olduğunu hissettiğim hastalığım... Bu hastalığın pençesinde düşen insanlar için cevre faktörü cok önemlidir... Soğanla değil sevgiyle ve itinayla yaklaşılması gerekir nöbet geçiren hastaya..
içerik bulunamadı.
yaklaşık olarak on dakika evvel nöbetini geçirdiğim hastalığım. ömür boyu benimle birlikte olması şimdiden kesin olan tek şey.
Doğuştan engelli olan kız kardeşimde bulunan hastalık Allah kimsenin başına vermesin ne zaman ve ne sıklıkla olacağı hiç belli olmuyor. Kardeşim ilk olarak geçen ramazan ayında çok şiddetli bir şekilde kasılarak geçirmişti o gün ağzından ilk defa kan geldiğini görmüş çok korkmuştuk ondan ambülansı çağırmıştık tabi ambülans gelene kadar nöbet bitmişti sabaha kadar nöbetler devam etti akşam göztepe ssk'ya götürdük doktorlar serum ve bir kaç ilaç verdiler sabaha doğru hastaneden kardeşimi çıkarmıştık sonrasında çok uzun sürmeyen hafif süreli nöbetler geçirmişti ama sadece kötü oluyor kasılmadan bayılır vaziyete geliyordu.
Az önce yani bunları yazmadan 10 dakika önce kendisi yine ağır bir sara krizi geçirdi bugün ikinci kez oluyor hatta yediği yemeği geri çıkardı Dediğim gibi ne zaman geleceği belli olmuyor tek yapacağımız şey dua etmek ve ilaç vermek insanın kardeşini o şekilde görmesi dünyanın en kötü şeylerinden bir tanesi.
tegretol ve depakin en yaygin kullanilan ilaçlardir
içerik bulunamadı.
Epilepsinin bir diğer türü rolandik epilepsidir. iyi huylu yaşla sınırlıdır. çocukluk dönemi veya bluğ çağında genelde geceleri görülür. * * *
zor bir hastalıktır. Hasta yakınları içinde zordur. Yakınınızın ilk defa nöbet geçirdiğini gördüğünüz anı hiç bir zaman unutamazsınız. Onca yıldır bildiğiniz yüz değişir, ifadeler değişir, hareketler değişir, sesler değişir. O kişiyle ilgili hayatınız boyunca unutmayacağınız bir anı bırakır zihninizde. Hatırlamayı istemesenizde her fırsatta kendini ortaya atan bir anı. Bu yüzden hastanın kendisi kadar yakınlarınında desteğe ihtiyacı vardır. Çünkü sevdiğiniz birinin o halini kabullenmek çok zordur.
içerik bulunamadı.
temporal lob epilepsisi olan bir nefer olarak her gün yaşadığım her şeyi yaşamadan önce görmemdir tuhaf kokular hissettiğim benim insan olmamdan çıktığım saçma bir hastalık.
anneciğimi yıllarca tanısı ile tedavi etmeye çalıştılar, tonlarca ilaç kullandırdılar sonra da sanki hiçbir şey olmamış gibi "pardon yaa siz panik atak hastasıymışsınız" dediler. mahkemeye verdim yıllarca uğraştım tonlarca masraf yaptım ama mahkum ettirdim bunun sorumlularını. ben kendimi yanlış tanı ile tedavi edilmeye çalışılan bir hastanın yakını olarak hak yemiş gibi sorumlu hissederken bu illetteilgili personelin benim kadar sorumluluk hissetmemesi gerçekten çok acı.

illet bir hastalık, allah hastasına acil şifalar versin.
ameliyatla tedavi edilebileceği şeklinde görüşlerin olduğu bir hastalıktır. ömür boyu tedavi alması gerekir. ameliyat konunda eklenmesi gereken sadece temporal bölge kaynaklılarda cerrahi uygulanabilir bunun dışında başka bir hastalığa ikincil gelişen epilepsilerde duruma göre cerrahi düşünülebilir mesela beyin tümörüne ikincil gelişir hasta epilepsi şikayeti ile gelir. kesin tedavisi cerrahidir diye bir yanılgıyı düzeltmek istedim.
Şu köpüklerden vazgeçin. Kafası bir yere çarpmasın diye tutun. Dili falan çekmeye çalışmayın. Parmağınız kopabilir ısırırsa.

Görürseniz kameraya alın. Eğer ilk nöbeti ise doktorun görmesinde yarar var. Ya da köpüklere değil elinin kolunun nasıl kasıldığına, gözlerinin açık ya da kapalı olduğuna bakın. Her nöbet öyle yere.düşerek şiddetli sarsılarak olmaz. Sorular sorun. Adın ne? duyuyo musun? hangi yıldayız? vs diye.
2 sene önce geçirdiğim trafik kazası sonucu, uzun zamandır yaşadığım rahatsızlık. dokturun verdiği ilaçları düzenli kullanmamdan dolayı artık sağlıklı yaşamıma döndüm.
ama ilk başlamasından sonraki psikoloji bozukluğu, devamlı ilaçla yaşama korkusu, acaba nöbet ne zaman gelir korkusu ömrümden 10 yıl götürdü.